12 Fungsi Kondom yang Mesti Anda Ketahui |

Mungkin anda dan pasangan anda berada dalam dilema sama ada kondom mempunyai faedah dan fungsi sebagai kontrasepsi yang berkesan. Dari pelbagai jenis alat kontraseptif, kondom memang yang paling mudah diperoleh, terutama dengan harga yang cukup berpatutan. Sekiranya anda masih tertanya-tanya sama ada kondom adalah jawapan yang tepat sebagai pilihan kontraseptif, mari lihat faedah di bawah!

Fungsi penting kondom yang mesti diketahui

Kondom telah dibuat sedemikian rupa untuk keselamatan dan keselesaan pasangan suami isteri semasa melakukan persetubuhan.

Namun, tidak dapat dinafikan, banyak pasangan enggan menggunakan kondom kerana dianggap mengurangkan keseronokan seksual.

Untuk menjawab masalah itu, terdapat pelbagai jenis kondom dengan inovasi masing-masing agar tidak mengurangkan keseronokan seks semasa digunakan.

Sama seperti alat kontraseptif lain, kondom juga mempunyai fungsi dan manfaat kesihatan yang anda dapat, iaitu:

1. Melindungi dari jangkitan kelamin

Hubungan intim adalah salah satu kunci untuk meningkatkan keakraban dengan pasangan anda.

Walaupun anda menggunakan kondom, anda masih dapat mengekalkan hubungan romantis sambil mencegah penularan penyakit seksual atau kelamin.

Kondom mempunyai manfaat melindungi daripada jangkitan menular seksual, seperti klamidia, gonorea, dan HIV.

2. Kebaikan dan fungsi kondom untuk mencegah kehamilan

Sama seperti alat kontraseptif lain, seperti pil kawalan kelahiran, cincin vagina, dan IUD, kondom juga mempunyai fungsi yang sama untuk mencegah kehamilan.

Menurut laman web NHS dari UK, kondom 98% berkesan untuk mencegah kehamilan.

Jadi, anda boleh menggunakan kondom jika anda tidak merancang untuk mempunyai atau mempunyai bayi dalam masa terdekat.

3. Memberi perlindungan tambahan

Selain menggunakan kondom, anda atau pasangan anda mungkin menggunakan alat kontraseptif lain dengan fungsi serupa, seperti pil kawalan kelahiran atau IUD.

Memang, tahap keberkesanan alat kontraseptif seperti pil kawalan kelahiran tidak dapat dipertikaikan. Namun, tidak ada salahnya anda juga menggunakan kondom semasa melakukan hubungan seksual.

Oleh itu, anda dan pasangan boleh mendapat faedah perlindungan tambahan semasa melakukan hubungan seks dengan kondom.

Ini dapat meningkatkan keberkesanan alat kontraseptif lain yang juga digunakan.

4. Lindungi diri anda dari penularan penyakit lain

Bukan hanya penyakit kelamin yang mengancam seks tanpa perlindungan. Terdapat juga beberapa penyakit lain yang dapat menular melalui hubungan seks, seperti jangkitan virus Zika.

Anda mungkin tahu bahawa virus Zika hanya menular melalui gigitan nyamuk.

Sebenarnya, menurut laman web Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit di Amerika atau CDC, virus Zika dapat ditularkan melalui seks faraj, seks dubur, dan seks oral.

Sebenarnya, penyakit ini masih boleh menular walaupun anda hanya mempunyai satu pasangan dan tidak pernah mempunyai banyak pasangan seksual.

Salah satu usaha untuk mengurangkan risiko penularan virus Zika adalah dengan menggunakan kondom. Ya, penggunaan kondom juga dapat berfungsi mencegah penularan penyakit ini.

5. Hanya perlu digunakan ketika melakukan hubungan seks

Sebilangan besar kontraseptif biasanya harus digunakan dalam jangka masa yang telah ditentukan.

Contohnya, pil perancang yang boleh disuntik mesti diberikan setiap 3 bulan, serta pil kawalan kelahiran yang mesti diambil selama 28 hari.

Ini tidak berlaku jika anda memilih kondom sebagai alat kontraseptif. Anda hanya perlu menggunakan kondom ketika anda melakukan hubungan seks.

Selepas digunakan, kondom juga boleh dibuang. Ini menjadikan kondom lebih praktikal dan senang digunakan.

6. Kontraseptif tanpa kesan sampingan

Kondom tidak memberi kesan kepada perubahan hormon wanita atau lelaki.

Kontraseptif ini dipakai secara langsung pada zakar sehingga tidak perlu takut mempengaruhi keadaan badan.

Berbeza dengan pil perancang seperti pil kawalan kelahiran, suntikan kawalan kelahiran, ke cincin faraj, yang boleh menyebabkan perubahan hormon.

Hormon ini akan berperanan mencegah kehamilan dengan menyekat sperma daripada menyuburkan telur.

Namun, perubahan hormon yang berlaku boleh memberi kesan pada mood, kenaikan berat badan, penurunan libido, mual, sakit kepala, dan mempengaruhi kitaran haid.

7. Menjadikan seks tetap sedap

Sebilangan pasangan suami isteri anda mungkin lebih suka menikmati seks tanpa kondom kerana ia dapat mengurangkan kepuasan.

Tidak mahu melepaskan fungsi keselamatan, pelbagai variasi kondom diciptakan dengan menambahkan nilai tambah kondom itu sendiri.

Kondom telah dibuat dengan reka bentuk senang pada bentuk (senang menyesuaikan bentuk zakar) supaya senang digunakan dan dikeluarkan ketika ejakulasi selesai.

Reka bentuk yang menarik seperti kondom yang nipis dan masih berfungsi memberikan faedah agar seks tetap dapat dinikmati.

Contohnya, kondom Ekstra Tipis boleh menjadi pilihan agar hubungan seks dapat dilakukan dengan cara yang selamat dan selesa.

8. Seks yang lebih lama

Seks yang lebih lama dapat mengembalikan musim intim pasangan suami isteri yang sudah berkahwin. Malangnya, salah satu masalah yang sering dihadapi oleh pasangan suami isteri adalah ejakulasi dini atau terlalu cepat.

Permainan seks sudah penuh minat, tetapi berhenti dalam waktu yang singkat kerana ejakulasi suami terlalu cepat.

Nah, kondom menawarkan faedah dan fungsi agar pasangan dapat menikmati hubungan seks yang berkualiti bersama.

Kondom dapat membantu menahan ereksi lebih lama, terutama untuk kondom dengan pelincir khas yang mengandungi benzocaine.

Benzocaine adalah pelincir khas yang membantu ejakulasi lebih lama semasa hubungan seks.

Oleh itu, permainan seks antara suami dan isteri tetap bersemangat, tahan lama, dan dalam "perlindungan".

9. Terdapat dalam pelbagai saiz

Setiap lelaki di dunia mesti mempunyai ukuran zakar yang berbeza. Oleh itu, kondom terdapat dalam pelbagai saiz sehingga boleh disesuaikan dengan ukuran zakar anda.

Dengan memilih ukuran yang tepat, kondom tidak akan mudah bocor atau mati ketika digunakan.

Tambahan lagi, kondom dengan ukuran yang tepat tentunya akan meningkatkan keseronokan semasa melakukan hubungan seks.

10. Mudah didapati

Kondom adalah alat kontraseptif yang sangat mudah didapati di mana sahaja. Ini adalah salah satu fungsi kondom yang menjadikannya lebih unggul jika dibandingkan dengan alat kontraseptif lain.

Sebabnya, kebanyakan pil perancang, seperti pil kawalan kelahiran atau suntikan kawalan kelahiran, mesti dibeli dengan preskripsi dari doktor jika anda ingin menggunakannya.

Ini tentunya berbeza dengan kondom yang dijual secara percuma tanpa resep di farmasi, pasar raya kecil, dan juga kios kecil.

Oleh itu, kesukaran mendapatkan kondom bukanlah alasan anda untuk tidak menggunakan kaedah kontraseptif ini.

11. Harganya berpatutan

Manfaat lain yang anda dapat dari kondom adalah bahawa mereka sangat berpatutan.

Kondom terdiri daripada pelbagai jenis dan jenis, tetapi kebanyakan jenis kondom yang anda dapat dengan harga yang agak murah.

Sebenarnya, kadang-kadang anda boleh mendapatkan kondom secara percuma di beberapa tempat, seperti di hospital tertentu atau klinik kesihatan seksual khas.

12. Menghilangkan kebimbangan semasa melakukan hubungan seks

Seks pada dasarnya harus dilakukan dengan perasaan senang dan bahagia. Emosi positif seperti itu boleh mempengaruhi tahap kepuasan seksual untuk anda dan pasangan.

Nah, bayangkan jika anda mempunyai seks berisiko yang boleh mengakibatkan kehamilan atau bahkan penularan penyakit. Mengerikan, bukan?

Ketakutan ini tentunya dapat mengganggu minat semasa melakukan hubungan seks sehingga keseronokannya berkurang.

Oleh itu, menggunakan kondom dapat membantu mengurangkan ketakutan dan kegelisahan lebih awal. Hubungan anda dengan pasangan anda di tempat tidur menjadi lebih seronok dan memuaskan.

Itu adalah rangkaian fungsi menggunakan kondom yang perlu anda ketahui. Ingat, untuk mendapatkan faedah maksimum, gunakan kondom dengan cara yang betul.

Recent Posts