5 Potensi Penyebab Jerawat Gatal |

Adakah anda pernah merasa gatal ketika wajah anda berjerawat? Keinginan untuk mencakar sangat terhalang oleh ketakutan yang memburukkan keadaan. Jadi, apa yang menyebabkan jerawat gatal?

Punca jerawat gatal

Sumber: Daya tarikan Media

Jerawat gatal yang menjengkelkan sebenarnya boleh disebabkan oleh beberapa faktor. Bermula dari alahan sehinggalah penghasilan peluh pada wajah ternyata memberi kesan pada keadaan ini.

Walau bagaimanapun, keadaan kulit kering dan geseran pada kulit adalah salah satu sebab yang paling biasa mengapa jerawat anda gatal. Terdapat juga sebab-sebab lain yang menjadikan keadaan ini berlaku seperti yang dijelaskan di bawah.

1. Alahan

Salah satu penyebab jerawat gatal adalah alahan. Alergi terhadap ubat jerawat atau produk kecantikan yang anda gunakan baru-baru ini adalah jenis alahan yang paling biasa berlaku apabila keadaan ini berlaku.

Lancarkan halaman Pusat Racun Modal Bangsa Dalam beberapa kes, terdapat kes alergi terhadap ubat jerawat yang mengandungi benzoil peroksida yang menyebabkan jerawat menjadi lebih gatal.

Bagi orang yang mempunyai jenis kulit normal, kaedah ini hanya akan menjadikan kulit lebih kering dan kelihatan lebih memerah. Walau bagaimanapun, dalam keadaan kulit tertentu, penggunaan ubat ini dapat menyebabkan reaksi alergi, seperti gatal pada kulit dan jerawat.

Sebab sebenar masih belum diketahui. Walaupun begitu, ada kemungkinan lain bahawa gatal ini berlaku kerana interaksi ubat lain.

2. Reaksi kulit terhadap ubat-ubatan

Selain alergi, penyebab lain jerawat gatal adalah reaksi kulit terhadap ubat-ubatan. Ini kerana ada ubat tertentu yang boleh menyebabkan kesan sampingan dan mencetuskan reaksi alergi.

Apabila ubat pertama kali diserap atau masuk ke dalam badan, ada kemungkinan sistem kekebalan tubuh mungkin tidak sesuai dengan keadaan. Akibatnya, sistem ketahanan badan menghasilkan antibodi yang melawan penyakit, iaitu antibodi imunoglobulin E atau IgE.

Antibodi IgE ini kemudian mengenali ubat itu sebagai bahan asing. Apabila diambil lagi, antibodi ini melepaskan histamin sehingga ubat keluar dari badan. Histamin adalah sebatian kimia yang boleh mempengaruhi saluran pernafasan, saluran pencernaan, dan kulit.

Oleh itu, apabila anda menggunakan ubat jerawat yang berpotensi menyebabkan alergi, kemungkinan besar menyebabkan jerawat gatal. Biasanya, jenis ubat yang boleh menyebabkan reaksi semacam ini adalah penisilin antibiotik.

Sekiranya anda tiba-tiba bersin dan gatal alergi selepas mengambil ubat, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

3. Pendedahan kepada cahaya matahari

//www.verywell.com/sunscreen-blocks-vitamin-d-synthesis-4138126

Terlalu kerap terdedah kepada cahaya matahari juga merupakan salah satu penyebab keadaan ini. Kulit gatal akibat pendedahan cahaya matahari biasanya terjadi kerana perubahan yang berlaku pada kulit ketika terkena cahaya matahari.

Tidak ada penyelidikan yang benar-benar menjelaskan mengapa keadaan ini berlaku. Walau bagaimanapun, reaksi ini mungkin berlaku kerana sistem kekebalan tubuh secara salah mengenali sebatian yang diserap oleh kulit dari cahaya matahari.

Akibatnya, tubuh mula berusaha melindungi diri dari sebatian yang dianggap asing, yang boleh menyebabkan reaksi alergi, seperti gatal-gatal.

Secara amnya, alergi terhadap cahaya matahari ini berlaku pada orang yang mempunyai kulit yang sangat sensitif dan mempunyai orang tua yang juga mengalami perkara yang sama.

4. Muka berpeluh

Bagi anda yang mudah berpeluh, mungkin ketika wajah mereka berjerawat, mereka sering merasa gatal di kawasan tersebut.

Ini mungkin berlaku kerana pengeluaran peluh yang berlebihan pada wajah boleh menjadi salah satu penyebab jerawat gatal. Keadaan ini mungkin berlaku kerana ketika anda berpeluh, badan juga akan menghasilkan lebih banyak minyak.

Kesannya, liang pori dapat tersumbat dan menyebabkan pertumbuhan bakteria jerawat di liang roma. Kemudian, bakteria akan menyebabkan keradangan yang memburukkan lagi jerawat dan boleh menyebabkan gatal pada kulit anda.

5. Tanda jerawat akan sembuh

Walaupun kebanyakan penyebab jerawat gatal adalah tanda bahawa anda mempunyai masalah kulit, ini bukan berita buruk. Jerawat gatal dikatakan sebagai tanda jerawat anda akan sembuh.

Apabila jerawat mula bertambah baik, kulit yang kemerahan dan pustular akan digantikan dengan kulit yang baru dan lebih sihat. Semasa proses ini, kulit badan akan terkelupas dan lapisan kulit baru akan muncul.

Oleh itu, sel kulit kering, bersisik, dan mati sebenarnya boleh menjadi tanda bahawa anda sedang menjalani proses penyembuhan yang boleh menyebabkan gatal.

Penyebab jerawat gatal di atas adalah beberapa faktor yang menyebabkan keadaan ini. Perlu diingat, jika anda merasakan jerawat yang gatal, cubalah untuk tidak menggaru kerana akan menjadikan keadaan kulit anda lebih teruk.

Recent Posts