Mengenal Ubat Pelangsing untuk Menurunkan Berat Badan •

Sekiranya senaman dan menjaga diet yang sihat tidak berfungsi, anda mungkin perlu mengambil ubat penurunan berat badan (diet atau pil pelangsing). Walau bagaimanapun, penggunaannya tidak digalakkan untuk semua orang kerana cara ubat itu berfungsi dan kesan sampingannya.

Siapa yang boleh mengambil ubat pelangsing?

Ubat pelangsing adalah sejenis ubat yang mengandungi bahan-bahan tertentu untuk membantu mengatur diet dan penyerapan nutrien makanan. Tujuan penggunaannya adalah untuk menurunkan berat badan, dengan mencegah peningkatan lapisan lemak tubuh.

Biasanya doktor mengesyorkan penggunaan ubat penurunan berat badan pada seseorang yang terlalu gemuk atau dengan indeks jisim badan (BMI) sekitar 30kg / m2 atau lebih.

Penggunaan pil pelangsing juga ditujukan untuk seseorang dengan BMI 27kg / m2 ke atas, dan mempunyai sejarah apnea tidur, penyakit jantung, darah tinggi, strok, atau diabetes yang menyukarkan diet atau bersenam pada intensiti tinggi.

Penggunaan ubat pelangsing perlu di bawah pengawasan doktor kerana mesti mengikuti jangka masa penggunaan dan perubahan dalam dos ubat.

Seperti kaedah penurunan berat badan yang lain, penggunaan pil diet mesti dilakukan secara konsisten, walaupun memerlukan waktu yang lama untuk berkuatkuasa.

Dos pengambilan ubat penurunan berat badan juga dapat berubah dari masa ke masa dan bergantung pada reaksi tubuh dan perubahan dalam diet pesakit.

Sama seperti ubat lain, pil pelangsing juga mempunyai kesan sampingan dan boleh menyebabkan reaksi alergi terhadap ubat. Kesan penggunaan pil diet juga mungkin tidak sesuai untuk terapi rawatan penyakit kronik tertentu.

Beberapa jenis pil diet boleh memberi kesan buruk kepada wanita yang sedang hamil atau merancang kehamilan.

Terdapat pelbagai ubat penurunan berat badan

Berikut adalah senarai jenis ubat penurunan berat badan yang ada bersama dengan cara mereka berfungsi dan kesan sampingannya.

1. Suprenza atau Adipex-P (phentermine)

Suprenza atau Adipex-P (phentermine) berfungsi untuk menahan selera makan. Biasanya, penggunaan yang selamat hanya boleh dilakukan dalam jangka pendek, misalnya selama beberapa minggu.

Kesan sampingan termasuk peningkatan tekanan darah dan degupan jantung, insomnia, dan sukar tidur. Walau bagaimanapun, kesan sampingan lebih cenderung berlaku apabila penggunaan jangka panjang sering disertai dengan kebergantungan.

Penyesuaian dos diperlukan pada seseorang yang sedang menjalani terapi insulin. Juga, elakkan menggunakan ubat ini jika anda mempunyai sejarah penyakit jantung.

2. Belviq (lorcaserin)

Belviq juga digunakan untuk mengurangkan selera makan seseorang. Ubat ini berfungsi dengan membuat anda merasa kenyang lebih lama walaupun anda hanya makan sebahagian kecil.

Kesan sampingan yang boleh disebabkan termasuk sakit kepala, pening, mual, keletihan, mulut kering, dan sembelit.

Pada penderita diabetes, ia dapat menyebabkan penurunan kadar gula darah, batuk dan sakit belakang. Elakkan penggunaan bersamaan dengan ubat-ubatan kemurungan kerana boleh menyebabkan demam dan kebingungan.

3. Qsymia (phentermine & topiramate)

Qsymia adalah ubat gabungan yang menekan selera makan. Kesan utamanya adalah untuk mencegah gangguan makan dan sindrom makan malam.

Elakkan menggunakan ubat ini semasa hamil kerana boleh meracuni janin. Beberapa kesan sampingan yang lebih ringan termasuk pening, perubahan rasa di lidah, mulut kering, insomnia, dan sembelit (kesukaran membuang air besar).

4. Desoxyn (metamfetamin)

Berfungsi sebagai penekan selera makan, penggunaannya sangat berisiko untuk bergantung dan hanya boleh diminum dalam jangka waktu yang sangat singkat.

Selain Desoxyn, ada ubat lain seperti Bontril (phendimetrazine), Diethylpropion, dan Didrex (benzphetamine) yang bertindak sebagai penekan selera makan dan mempunyai kesan kebergantungan yang kuat.

Ubat ini hanya digunakan apabila ubat penurunan berat badan seperti phentermine tidak berkesan untuk pesakit. Kesan sampingan termasuk peningkatan tekanan darah dan degupan jantung serta insomnia dan keletihan.

5. Alli atau Xenical (orlistat)

Dadah yang mengandungi orlistat adalah pil pelangsing yang berfungsi dengan mengurangkan penyerapan lemak oleh tubuh sekitar 30%. Penggunaan orlistat dapat dilakukan dalam masa yang lama.

Ubat Alli boleh dibeli dan digunakan tanpa preskripsi doktor. Walau bagaimanapun, tidak seperti ubat diet Alli, penggunaan Xenical mesti berdasarkan preskripsi doktor.

Kesan sampingan utama penggunaan Xenical adalah gangguan saluran pencernaan seperti kekejangan perut, pengeluaran gas berlebihan, dan pergerakan usus yang tidak terkawal yang menyebabkan pergerakan usus berlebihan.

Kesan sampingan mempunyai intensiti yang berbeza-beza bergantung pada kandungan lemak makanan yang dimakan. Ambil multivitamin larut lemak, seperti vitamin A, D, E, dan K sekurang-kurangnya 2 jam sebelum mengambil orlistat .

Sekiranya anda telah mengambil pil diet, adakah anda perlu bersenam dan mengekalkan diet?

Bersenam dan menjaga diet yang sihat perlu dilakukan kerana pil pelangsing hanya pelengkap untuk membantu menurunkan berat badan.

Di samping itu, kesan penggunaan ubat penurunan berat badan tidak terlalu besar jika dibandingkan dengan mengamalkan gaya hidup sihat. Anda juga dapat menambah berat badan setelah kehilangannya walaupun anda terus mengambil pil diet.

Oleh itu, jika anda ingin mencapai berat badan yang ideal, ubah tabiat harian anda menjadi lebih sihat dengan lebih banyak aktiviti fizikal dan makan makanan dalam jumlah yang mencukupi dengan jumlah pemakanan yang seimbang.

Recent Posts