6 Tabiat yang dapat Menjaga Kebersihan Rumah •

Siapa yang tidak suka mempunyai rumah yang bersih dan kemas? Namun, tentu ini tidak boleh berlaku dengan serta-merta. Sebagai penghuni rumah, anda dan ahli keluarga yang lain mesti menjaga kebersihan rumah. Sementara itu, ketika perasaan malas melanda, membersihkan rumah menjadi sangat berat. Sebenarnya, jika anda menerapkan tabiat harian yang baik untuk menjaga kebersihan rumah anda, aktiviti ini akan menjadi lebih ringan.

6 tabiat harian yang dapat membantu menjaga kebersihan rumah anda

Terdapat begitu banyak kebiasaan harian yang dapat Anda terapkan dalam menjaga kebersihan rumah anda, dari membersihkan tempat tidur di pagi hari setelah bangun tidur, hingga menanggalkan kasut ketika anda pulang ke rumah. Untuk penjelasan yang lebih lengkap, lihat ulasan berikut.

1. Bersihkan tempat tidur sebaik sahaja bangun

Salah satu tabiat yang dapat anda terapkan untuk menjaga kebersihan rumah anda ialah membersihkan tempat tidur anda setiap hari. Masa terbaik untuk melakukan ini adalah selepas anda bangun. Untuk mempermudah, gunakan helaian yang sederhana dan tidak berlapis. Kurangkan juga jumlah bantal di tilam jika ia tidak benar-benar diperlukan.

Sekiranya diaplikasikan secara berkala, aktiviti ini dapat memudahkan anda ketika anda ingin membersihkan rumah dengan sempurna kerana menjadikan tempat tidur anda telah menjadi sebahagian daripada aktiviti harian anda yang selalu anda lakukan.

2. Mencuci pakaian setiap hari

Walaupun terasa berat, mencuci pakaian setiap hari jauh lebih ringan daripada menumpangkannya pada hujung minggu. Sebabnya, jumlah pakaian yang anda cuci setiap hari tentu tidak akan sama seperti yang anda cuci pada hujung minggu. Di samping itu, ini akan menjadi kebiasaan yang memudahkan anda menjaga kebersihan rumah.

Kenapa begitu? Kerana pakaian kotor di rumah anda dicuci setiap hari. Sementara itu, jika anda mencuci seminggu sekali, pakaian kotor anda akan terkumpul sepanjang seminggu.

Sekiranya anda merancang untuk melakukan pembersihan menyeluruh pada hujung minggu, mencuci timbunan pakaian kotor selama seminggu boleh menjadi sangat luar biasa. Oleh itu, adalah lebih baik jika anda biasa membasuh pakaian setiap hari.

3. Lap dapur dan meja makan setiap malam

Sumber: Hidangan Pembantu Rumah

Aktiviti ini tidak memerlukan banyak masa. Anda mungkin boleh melakukannya dalam masa kurang dari lima minit. Jadi, tidak ada salahnya melakukannya setiap hari. Sebabnya, permukaan meja makan dan meja dapur tidak selalu bersih, walaupun kelihatan seperti itu.

Tabiat ini boleh menjadi salah satu tabiat lain yang dapat membantu anda menjaga kebersihan rumah anda, terutamanya ruang makan dan dapur. Gunakan kain yang telah dibasahi dengan air sabun untuk membersihkan semua permukaan meja dari sisa makanan, kotoran, dan kuman dan bakteria yang mungkin tersekat di sana.

Dengan melakukannya secara teratur setiap hari, anda juga dapat membantu menjaga kesihatan keluarga anda kerana jika dapur dan meja makan dibiarkan kotor, kuman dan bakteria dapat mendarat di makanan, menjadikan orang yang memakannya mudah terserang penyakit.

4. Tanggalkan kasut anda semasa anda mahu memasuki rumah

Semasa anda berada di luar, anda mungkin tidak menyedari bahawa kasut atau kasut anda telah memijak banyak perkara kotor. Walaupun tidak basah atau tidak kelihatan, kuman, bakteria, dan pelbagai kotoran lain pasti melekat di bawah kasut yang anda gunakan di luar. Sekiranya anda tidak menanggalkan kasut semasa memasuki rumah, kotoran yang keluar juga akan mengotorkan lantai rumah anda.

Untuk mengatasi masalah ini, anda harus membiasakan diri menanggalkan kasut setiap kali anda memasuki rumah untuk menjaga kebersihan rumah anda. Perkara ini juga harus diterapkan oleh penghuni rumah yang lain. Dengan cara itu, anda akan menjadi lebih ringan apabila anda ingin menyapu dan membersihkan lantai kerana anda dan penghuni rumah telah meminimumkan kotoran yang memasuki rumah.

5. Mencuci pinggan selepas makan

Setelah selesai makan, biasakan untuk segera mencuci pinggan atau mangkuk yang anda gunakan untuk makan, termasuk sudu dan garpu. Daripada menunggu pinggan mangkuk kotor, membersihkan pinggan sebaik sahaja makan adalah salah satu tabiat yang boleh anda pakai untuk menjaga kebersihan rumah anda.

Sebabnya, menurut satu artikel yang diterbitkan di KidsHealth, pinggan kotor yang ditumpuk boleh 'mengundang' lipas untuk datang ke rumah. Selain itu, pinggan kotor juga boleh menjadi sumber kuman dan bakteria yang boleh merebak ke seluruh rumah. Oleh itu, bukannya menunggu pinggan kotor menumpuk, lebih baik jika anda segera membersihkan setiap pinggan yang anda gunakan untuk dimakan sebaik sahaja anda selesai menggunakannya.

6. Bersihkan rumah selama 15 minit setiap malam

Sebelum tidur, ajak seluruh isi rumah membersihkan rumah selama 15 minit. Fokus aktiviti pembersihan rumah ini pada kawasan yang sangat penting untuk dibersihkan. Membersihkannya bersama akan meringankan beban anda.

Selain itu, kebiasaan ini juga dapat mengurangkan beban anda, kerana aktiviti ini sangat berkesan untuk membantu anda menjaga kebersihan rumah anda. Dengan melakukannya setiap malam, kawasan kotor di rumah anda dapat dikurangkan. Oleh itu, apabila anda ingin membersihkan rumah secara keseluruhan, tidak memerlukan masa yang lama kerana kawasan yang perlu dibersihkan tidak terlalu banyak.

Recent Posts