Punca Mata Minus Yang Mungkin Anda alami

Orang yang mempunyai rabun dekat atau rabun jauh tidak dapat melihat objek pada jarak yang jauh dengan jelas. Itulah sebabnya, mereka akan menggunakan cermin mata atau kanta lekap untuk melihat dengan lebih baik. Pelbagai perkara boleh menyebabkan seseorang mengalami mata minus (rabun) termasuk tabiat membaca dan bermain alat. Ketahui dengan lebih jelas punca rabun jauh dalam tinjauan berikut.

Apakah penyebab mata minus?

Dalam proses penglihatan yang normal, cahaya dari luar harus jatuh langsung di retina sehingga anda dapat melihat dengan jelas. Tetapi di mata minus, cahaya jatuh di depan retina mata sehingga objek atau tulisan yang berada jauh akan kelihatan kabur atau kelihatan kabur.

Ini berlaku kerana bola mata lebih panjang daripada yang sepatutnya atau kornea terlalu melengkung. Akibatnya, cahaya yang memasuki mata tidak tertumpu dengan betul.

Sehingga kini tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan mata minus. Walau bagaimanapun, Persatuan Optometrik Amerika menyatakan bahawa penyebab rabun jauh dapat dipengaruhi oleh faktor genetik dan tabiat harian.

Berikut adalah beberapa penyebab umum mata minus:

1. Genetik

Punca mata minus yang mungkin anda tidak sedar adalah keturunan atau genetik. Sekiranya salah seorang ibu bapa anda berpandangan jauh, kemungkinan anda mengalami perkara yang sama akan lebih besar.

Semakin besar risikonya jika kedua ibu bapa anda mempunyai mata yang kurang. Sehingga kini, kajian menunjukkan bahawa terdapat 40 gen yang menyebabkan seseorang mengalami rabun jauh.

2. Tabiat membaca dan bermain alat

Walaupun bukan penyebab utama mata kurang, tabiat membaca meningkatkan risiko anda untuk rabun jauh. Terutama jika anda sering membaca dalam keadaan redup dan terlalu dekat dengan mata anda.

Anda yang gemar membaca mempunyai risiko rabun jauh lebih besar daripada orang lain yang jarang membaca. Walau bagaimanapun, risiko mengalami rabun jauh kerana membaca pada jarak dekat atau di tempat yang gelap juga berlaku untuk menggunakan alat dalam keadaan yang sama.

Oleh itu, anda harus menjadi kebiasaan membaca atau menulis dari jarak kira-kira 40 sentimeter (cm) dari skrin atau buku.

3. Jarang melakukan aktiviti luar

Terdapat beberapa kajian yang menyatakan bahawa penyebab rabun jauh juga dapat dipengaruhi oleh kebiasaan jarang melakukan aktiviti luar. Sebabnya, tahap cahaya di dalam dan di luar bilik berbeza sehingga mempengaruhi kesihatan mata anda.

Pencahayaan dalaman umumnya lebih gelap dan terhad daripada cahaya semula jadi di luar. Ini kemudian menjadikan mata letih dari masa ke masa dan mengurangkan kemampuan mereka untuk menangkap cahaya.

Oleh itu, jika keadaan memerlukan anda aktif di dalam rumah, cubalah menyesuaikan pencahayaan bilik dengan sebaik mungkin agar tidak merosakkan mata.

Bolehkah mata tolak dapat dicegah?

Walaupun penyebab utama mata minus tidak dapat diketahui dengan pasti, anda masih boleh mengurangkan risikonya. Beberapa perkara yang dapat mengurangkan risiko rabun jauh seperti:

  • Tidak membaca, menulis, dan melihat dalam jarak yang sangat dekat.
  • Aktiviti luar yang kerap.
  • Sekiranya mata anda letih, letakkan mata anda terlebih dahulu, jangan memaksanya.
  • Elakkan membaca dan menulis di tempat yang gelap atau kurang terang.

Biasanya, mata minus mula muncul semasa kecil dan berhenti semasa remaja. Namun, tidak semuanya berlaku seperti itu. Tidak jarang juga gangguan penglihatan, seperti mata minus berterusan hingga dewasa.

Sekiranya anda mula merasakan gejala atau tanda-tanda minus mata, anda harus segera berjumpa doktor. Tanda-tanda bahawa anda rabun jauh tidak hanya ditunjukkan dengan tidak dapat melihat objek jauh dengan jelas, tetapi juga gejala seperti:

  • Sakit kepala dan pening yang kerap
  • Mata terbeliak
  • Mata terasa tegang

Sekiranya ini berlaku, anda harus segera berjumpa doktor untuk menjalani penglihatan mata. Rawatan yang paling biasa untuk mata minus adalah memakai kanta lekap atau cermin mata dengan lensa tolak.

Anda juga boleh memilih untuk melakukan LASIK mata, yang merupakan prosedur pembedahan dengan laser untuk meningkatkan penglihatan sehingga dapat mengurangkan mata minus.

Setelah mengetahui pelbagai penyebab rabun jauh atau rabun, mulai sekarang cuba mengelakkan pelbagai faktor risiko. Jaga dan sayangi mata anda supaya anda tidak menyesal kemudian.

Recent Posts