Ketahui perbezaan antara virus dan bakteria, dan penyakit yang ditimbulkannya

Bakteria dan virus adalah mikroorganisma biasa yang menyebabkan penyakit berjangkit pada manusia. Kadang kala, kedua-dua jangkitan boleh menunjukkan tanda yang sama. Walau bagaimanapun, bakteria dan virus berbeza secara genetik sehingga tidak dapat ditangani dengan cara yang sama. Sebenarnya, apakah perbezaan antara keduanya dan yang mana lebih berbahaya antara bakteria dan virus?

Perbezaan utama antara bakteria dan virus

Walaupun kedua-duanya adalah mikroorganisma, virus dan bakteria mempunyai ukuran, komponen genetik, dan cara hidup yang berbeza.

Virus lebih kecil daripada bakteria dan seperti parasit. Maksudnya, virus ini hanya dapat bertahan jika "menular" di badan-badan makhluk hidup lain. Sementara itu, bakteria mempunyai kemampuan menyesuaikan diri yang lebih tinggi dalam persekitaran luaran.

Selain itu, tidak semua jenis bakteria akan menyebabkan penyakit pada manusia. Sebenarnya, kehadiran beberapa jenis bakteria memberi manfaat kepada manusia.

Apa itu bakteria?

Bakteria adalah mikrob yang tergolong dalam keluarga prokariota. Bakteria mempunyai dinding sel yang nipis tetapi keras, dan membran seperti getah yang melindungi cecair di dalam sel.

Bakteria dapat membiak sendiri, iaitu melalui pembahagian. Hasil penyelidikan mengenai fosil menyatakan bahawa bakteria telah wujud sejak 3,5 bilion tahun yang lalu.

Bakteria boleh hidup dalam pelbagai keadaan persekitaran, termasuk persekitaran yang melampau, seperti persekitaran yang sangat panas atau sangat sejuk. Begitu juga di tempat-tempat yang bahkan tidak dapat dihuni oleh manusia, seperti persekitaran radioaktif tinggi.

Sebilangan besar bakteria tidak menyebabkan penyakit, kecuali…

Sebenarnya, hanya kurang dari 1% bakteria jenis ini yang boleh menyebabkan penyakit. Sebilangan besar bakteria sebenarnya diperlukan oleh tubuh manusia, seperti: Lactobacillus acidophilus dan Escherichia coli.

Peranan penting bakteria dalam tubuh adalah membantu proses pencernaan makanan, melawan jangkitan mikroba lain yang menyebabkan penyakit, melawan sel barah, dan memberikan nutrien yang bermanfaat.

Walaupun sebilangan bakteria tidak berbahaya dan tidak memberi kesan buruk kepada kesihatan, terdapat beberapa jenis bakteria yang perlu diperhatikan kerana boleh menyebabkan penyakit berjangkit.

Penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria termasuk:

 • Sakit tekak
 • Tuberkulosis
 • Selulitis
 • Tetanus
 • Sifilis
 • Jangkitan saluran kencing
 • Meningitis bakteria
 • Difteria
 • kepialu
 • penyakit Lyme

Apa itu virus?

Virus adalah mikroba yang tidak dapat hidup tanpa melekat pada hos mereka. Virus juga jauh lebih kecil daripada bakteria. Setiap virus mempunyai bahan genetik, baik RNA atau DNA.

Virus baru dapat membiak apabila dilampirkan pada makhluk hidup lain.

Ketika memasuki tubuh, virus akan menyerang sel-sel yang sihat dan mengambil alih bekalan nutrien dan oksigen ke sel-sel ini. Selanjutnya, virus akan mula membiak sehingga akhirnya sel yang dibawanya mati.

Bukan hanya merosakkan sel yang sihat, dalam beberapa kes, virus juga dapat mengubah sel normal menjadi sel berbahaya.

Sebilangan besar virus boleh menyebabkan penyakit

Berbeza dengan bakteria, kebanyakan virus menyebabkan penyakit. Virus juga "cerewet" aka menyerang sel tertentu secara khusus, misalnya, virus tertentu menyerang sel di pankreas, sistem pernafasan, atau darah.

Tidak hanya sel yang sihat di dalam tubuh, virus juga menyerang bakteria. Penyakit yang disebabkan oleh jangkitan termasuk:

 • Selsema
 • Selesema
 • Campak
 • Cacar air
 • Hepatitis
 • HIV / AIDS
 • Beguk
 • Ebola
 • Demam denggi
 • Polio
 • Rubella
 • COVID-19

Bolehkah anda mempunyai kedua-dua jangkitan pada masa yang sama?

Selain menyebabkan berlainan penyakit, bakteria dan virus boleh menyebabkan seseorang mengalami penyakit berjangkit pada masa yang sama.

Sebabnya, dalam beberapa kes, agak sukar untuk mengenali perbezaan sama ada penyakit berjangkit itu disebabkan oleh virus atau bakteria, misalnya pada meningitis, cirit-birit, dan radang paru-paru.

Selain itu, sakit tekak juga termasuk dalam senarai keadaan yang boleh disebabkan oleh virus atau bakteria. Sakit tekak sebenarnya bukan penyakit, tetapi gejala yang muncul ketika anda mengalami penyakit tertentu.

Jenis virus yang menyebabkan selesema dan selsema, dan jenis bakteria Streptococcus pyogenes dan Streptokokus kumpulan A kedua-duanya boleh menyebabkan sakit tekak.

Dalam kes lain, jangkitan virus boleh menyebabkan jangkitan sekunder yang disebabkan oleh bakteria. Dalam buku Essential of Glycobiology, dijelaskan bahawa keadaan ini sering terjadi apabila jangkitan influenza mencetuskan jangkitan sinus, jangkitan telinga atau radang paru-paru yang disebabkan oleh bakteria.

Bolehkah anda memberitahu perbezaan antara jangkitan virus dan bakteria?

Jangkitan virus dan bakteria dapat menunjukkan simptom yang serupa, terutama ketika menyerang organ atau tisu badan yang sama.

Perbezaan antara jangkitan virus dan bakteria dapat dilihat dari jangka masa, gejala jangkitan, dan perkembangan gejala. Dalam jangkitan virus, gejala biasanya singkat tetapi akut, seperti 10-14 hari.

Sementara itu, gejala jangkitan bakteria biasanya bertahan lebih lama daripada jangkitan virus, dan bertambah buruk dari masa ke masa.

Berikut adalah beberapa perbezaan dari gejala yang disebabkan oleh jangkitan bakteria dan virus.

Gejala jangkitan bakteria

Berikut adalah tanda jangkitan bakteria yang paling biasa:

 • Hidung berlendir
 • Demam yang terus meningkat
 • Kadang-kadang batuk
 • Sakit tekak
 • Sakit di telinga
 • Susah bernafas

Gejala jangkitan virus

Berikut adalah tanda-tanda yang sering muncul dalam jangkitan virus:

 • Hidung berair
 • Kadang-kadang mimisan
 • Kadang-kadang demam
 • Batuk
 • Sakit tekak (tetapi jarang berlaku)
 • Insomnia

Namun, mengetahui perbezaan antara jangkitan virus dan bakteria melalui gejala tidak dapat menentukan penyebab sebenar penyakit yang dialami. Anda perlu berjumpa doktor untuk mengetahui sama ada penyebabnya adalah jangkitan bakteria atau jangkitan virus.

Doktor akan memeriksa tanda-tanda yang anda rasakan, melihat sejarah perubatan anda, dan memeriksa tanda-tanda fizikal. Sekiranya perlu, doktor biasanya meminta ujian darah atau ujian air kencing untuk mengesahkan diagnosis.

Di samping itu, ujian budaya untuk mengenal pasti jenis bakteria atau virus yang menjangkiti anda juga boleh dilakukan.

Perbezaan dalam rawatan jangkitan virus dan bakteria

Antibiotik adalah rawatan yang biasa digunakan untuk jangkitan bakteria. Penemuan antibiotik untuk merawat jangkitan bakteria adalah salah satu penemuan hebat dalam sejarah perubatan.

Namun, jika anda mengambil antibiotik secara berterusan, bakteria akan "menyesuaikan diri" dengan antibiotik sehingga bakteria akan menjadi tahan terhadap antibiotik.

Selain itu, antibiotik juga membunuh bukan sahaja bakteria penyebab penyakit, tetapi juga bakteria lain yang baik untuk tubuh anda.

Ini akan menyebabkan penyakit yang lebih serius. Pada masa ini, banyak organisasi melarang penggunaan antibiotik kecuali benar-benar diperlukan.

Walau bagaimanapun, antibiotik tidak berfungsi dengan berkesan terhadap virus. Untuk beberapa penyakit, seperti herpes, HIV / AIDS, dan selesema, ubat antivirus telah dijumpai untuk penyakit ini.

Walau bagaimanapun, penggunaan ubat antivirus sering dikaitkan dengan perkembangan mikroba yang tahan terhadap ubat lain.

Jadi, jangkitan mana yang lebih berbahaya?

Hingga kini tidak ada bukti saintifik yang menyatakan bahawa virus atau bakteria lebih berbahaya bagi kesihatan. Kedua-duanya boleh menjadi sangat berbahaya, bergantung pada jenis dan berapa banyak yang ada di dalam badan.

Namun, memandangkan perbezaan genetik, cara keduanya berkembang biak, dan keparahan gejala, jangkitan virus cenderung lebih sukar untuk dirawat daripada jangkitan bakteria.

Selain itu, mikroorganisma ini juga tidak dapat dibunuh dan pertumbuhannya dihentikan menggunakan antibiotik. Virus hanya dapat dihentikan tumbuh dengan ubat antivirus. Satu jenis antibiotik boleh berkesan terhadap pelbagai jenis bakteria penyebab penyakit, tetapi ini tidak berlaku untuk antivirus.

Selain itu, ukuran virus, yang dapat mencapai 10 hingga 100 kali lebih kecil daripada bakteria, menjadikannya lebih sukar bagi penyakit berjangkit yang menyebabkannya sembuh dengan cepat.

Cara virus menjangkiti tubuh dengan mengambil alih semua sel yang normal dalam tubuh juga menyukarkannya untuk berhenti.

Namun, itu tidak bermaksud bakteria tidak berbahaya. Jangkitan bakteria sukar untuk dirawat jika seseorang sudah tahan terhadap antibiotik. Penggunaan antibiotik yang tidak betul boleh menjadikan jangkitan bakteria lebih sukar untuk diubati.

Namun, sejak awal abad ke-20 vaksin telah dikembangkan sebagai tindak balas terhadap penyakit berjangkit yang disebabkan oleh virus dan bakteria.

Penggunaan vaksin sendiri terbukti dapat mengurangi penyakit berjangkit, seperti cacar, polio, campak, tuberkulosis, dan cacar air. Vaksin juga dapat membantu mencegah penyakit seperti selesema, hepatitis A, hepatitis B, dan human papillomavirus (HPV).

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌

Recent Posts