7 kebaikan timun untuk kesihatan anda -

Di Indonesia, timun sering digunakan sebagai sayuran segar, bahan makanan, dan juga minuman. Bukan hanya itu, buah jenis ini juga menyegarkan kerana mempunyai kandungan air yang cukup tinggi. Adakah terdapat khasiat atau khasiat lain dari kandungan nutrien timun? Ini adalah penjelasan penuh.

Kandungan pemakanan timun

Timun, timun, atau timun sering dianggap sayur-sayuran. Namun, kerana mengandungi biji, timun atau Cucumis sativus tergolong dalam kumpulan buah.

Anda mungkin antara mereka yang sering makan timun. Namun, tahukah anda kandungan nutrien dalam timun?

Memetik dari Panganku, berikut adalah fakta pemakanan dan komposisi timun yang dikira setiap 100 gram.

 • Kalori: 8
 • Air: 97.9 gr
 • Karbohidrat: 1.4 g
 • Serat: 0.3 gr
 • Kalsium: 29 mg
 • Fosforus: 95 gr
 • Kalium: 57.1 mg
 • Beta karotena: 314 mcg
 • Folat: 7 mcg
 • Vitamin C: 1 mg
 • Vitamin K: 16.4 mcg

Manfaat timun untuk kesihatan

Semasa memakannya, anda sekurang-kurangnya menyedari bahawa dalam timun mengandung banyak air.

Bukan hanya itu, terdapat juga vitamin dan mineral yang dapat membantu kesihatan tubuh.

Berikut adalah beberapa kebaikan dan khasiat timun untuk badan anda.

1. Tingkatkan penghidratan atau pengambilan cecair

Beberapa kali disebutkan bahawa terdapat kandungan air dalam timun. Kandungan air dalam timun membantu meningkatkan penghidratan atau pengambilan cecair kerana air memainkan peranan penting dalam tubuh.

Bukan hanya itu, kandungan air dalam timun juga mempunyai manfaat sehingga metabolisme berfungsi dengan baik, menjaga suhu badan, dan mencegah penyakit ginjal.

2. Mengurangkan kadar gula dalam darah

Dipetik dari American Diabetes Association, timun adalah salah satu sayuran yang tidak mengandungi tepung sehingga berguna untuk mengurangkan kadar gula dalam darah.

Ini kerana kandungan serat dan air dalam timun juga dapat membantu memuaskan selera makan sambil mengawal kadar gula, menjadikannya baik untuk penderita diabetes.

Kemudian, dalam kajian yang diterbitkan dalam BioImpacts juga mendapati bahawa manfaat timun berkesan untuk mengurangkan tekanan oksidatif dan mencegah komplikasi diabetes.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan kerana eksperimen masih dijalankan pada haiwan.

3. Penghadaman yang lancar

Timun mengandungi serat dan air, yang mempunyai manfaat untuk membantu mencegah sembelit dan melancarkan saluran pencernaan.

Kandungan serat dalam bentuk pektin dalam timun juga dapat membantu mengatur pergerakan usus dan meningkatkan frekuensi pergerakan usus.

Bukan hanya itu, pektin dalam timun juga berguna dalam mempercepat pergerakan otot usus serta memberi makan bakteria baik sehingga meningkatkan kesihatan pencernaan.

4. Menjaga kesihatan jantung

Kandungan serat dalam timun juga mempunyai manfaat dan khasiat lain seperti menjaga kesihatan jantung. Ini kerana serat juga berfungsi menurunkan kadar kolesterol.

Sementara itu, kandungan kalium dalam timun juga berguna untuk menurunkan kadar natrium, sehingga dapat mengurangkan risiko penyakit jantung.

Terdapat juga khasiat vitamin K dalam timun yang dapat membantu menurunkan tekanan darah dan mencegah penumpukan mineral di kawasan arteri.

Bukan hanya itu, pengambilan vitamin K yang mencukupi juga membolehkan jantung mengepam darah ke seluruh badan.

5. Mengekalkan ketumpatan tulang

Selain kalsium, terdapat juga kandungan vitamin K dalam timun yang mempunyai manfaat untuk menjaga kesihatan tulang dan kepadatan.

Perlu diingat bahawa vitamin K adalah vitamin larut lemak yang berfungsi untuk menjaga kesihatan tulang dan mengatur kadar kalsium dalam darah.

Oleh itu, vitamin K mempunyai kebaikan dan khasiat untuk menyokong pemeliharaan tulang yang kuat, meningkatkan kepadatan tulang, untuk membantu mengurangkan risiko patah tulang.

Walau bagaimanapun, kajian lanjut masih diperlukan mengenai fungsi vitamin K dalam timun yang dapat mencegah osteoporosis.

6. Meningkatkan fungsi kognitif

Tahukah anda bahawa timun juga mengandungi beta karoten? Kandungan ini mempunyai faedah untuk membantu meningkatkan fungsi kognitif.

Beta karoten juga disertakan sebagai sebatian antioksidan yang juga berfungsi untuk meningkatkan daya ingatan. Walau bagaimanapun, ingat bahawa faedah ini adalah kesan jangka panjang.

Sekiranya anda kerap mengonsumsi sayur-sayuran, buah, dan makanan tambahan yang mengandungi beta karoten, ini juga berkhasiat untuk mengurangkan risiko demensia.

7. Memperbaiki keadaan kulit wajah

Sebilangan wanita pasti menggunakan timun sebagai bahan semula jadi untuk merawat kulit wajah. Ini kerana kandungan air berguna untuk menyejukkan, menenangkan, dan menghilangkan kemerahan.

Recent Posts