4 Senaman Mudah untuk Mengetatkan Faraj •

Salah satu kebimbangan yang dirasakan oleh wanita tetapi enggan untuk meluahkan adalah masalah pada vagina yang tidak lagi seketat dulu. Organ intim ini tentunya sangat mempengaruhi kehidupan seksual seorang wanita dan pasangannya. Sebabnya, faraj yang tidak kencang boleh membuat wanita hilang kepercayaan diri dan kepuasan seksual ketika melakukan hubungan seks. Selain itu, otot vagina yang longgar juga boleh memberi kesan kepada kesihatan. Tetapi jangan risau, anda masih boleh melakukan pelbagai latihan untuk mengetatkan faraj yang longgar. Berikut adalah maklumat lengkap yang perlu anda ketahui jika anda ingin mengetatkan dan mengembalikan keremajaan organ intim anda.

Tanda-tanda bahawa faraj tidak ketat

Tidak seperti otot di tangan atau kaki yang digunakan setiap hari, otot di sekitar faraj seperti otot pelvis bawah dan otot pundi kencing tidak akan terasa begitu terasa ketika mereka mula relaks.

Jadi, perhatikan tanda-tanda di bawah. Sekiranya anda mengalaminya, mungkin kawasan faraj anda tidak sesak seperti dulu.

Inkontinensia kencing

Inkontinensia kencing berlaku apabila seorang wanita kerap membuang air kecil atau mengalami kesukaran menahan keinginan untuk membuang air kecil.

Salah satu pencetus keadaan ini adalah otot pundi kencing yang biasanya bertanggungjawab untuk mengawal kadar air kencing yang semakin lemah. Akibatnya, otot-otot ini mengalami kesukaran untuk berkontrak ketika mereka terpaksa mengeluarkan air kencing.

Sukar mendapat kepuasan seksual

Sekiranya faraj anda kendur, anda dan pasangan mungkin sukar memuncak atau mendapat kepuasan semasa melakukan hubungan seks.

Sekiranya kedudukan atau aktiviti seksual yang biasanya anda lakukan dengan pasangan anda dapat membawa anda ke puncak kesenangan, ia tidak akan berfungsi lagi, mungkin penyebabnya adalah faraj yang tidak ketat.

Faraj mudah disisipkan dengan jari atau objek tertentu

Salah satu kaedah termudah untuk melihat apakah faraj tidak lagi ketat adalah memasukkan jari anda.

Sekiranya dua atau tiga jari dapat masuk dengan mudah tanpa rasa sakit atau sensasi tertentu, ini bermakna otot di kawasan wanita anda tidak berfungsi seperti biasa.

Punca otot faraj tidak lagi kencang

Anda tidak perlu merasa malu atau kecewa dengan diri sendiri sekiranya mengalami masalah ini. Walaupun jarang dibincangkan secara terbuka, kelemahan otot vagina adalah keadaan biasa yang dialami oleh wanita.

Salah satu penyebabnya adalah proses penuaan semula jadi. Apabila anda semakin tua, kadar estrogen menurun, sehingga otot lantai panggul anda menjadi lemah.

Selain itu, bibir faraj juga akan kehilangan kelenturan sehingga vagina terasa lebih longgar.

Sekiranya anda masih muda tetapi sudah mengalami masalah ini, jangan risau. Organ intim anda juga boleh meregang kerana proses kelahiran normal. Biasanya wanita yang baru melahirkan akan mengalami masalah ini.

Gimnastik untuk menegangkan faraj

Apa pun usia anda atau penyebab faraj anda tidak lagi ketat, ada cara mudah untuk meremajakan organ wanita anda. Sila lihat pelbagai latihan untuk mengetatkan faraj di bawah dan lihat sendiri hasilnya.

1. Latihan Kegel

Cara melakukan latihan Kegel sangat mudah. Pertama, anda harus tahu di mana otot-otot dasar pelvis anda. Berpura-pura menahan diri ketika anda perlu kencing.

Otot-otot yang berkontraksi semasa anda memegang kencing adalah otot pelvis bawah. Sebaik sahaja anda mengetahui di mana ia berada, anda boleh menggerakkan otot pelvis bawah anda dengan berbaring, duduk, atau berdiri.

Pastikan pundi kencing anda kosong. Kemudian, ketatkan dan tahan otot selama lima saat.

Nafas secara normal semasa anda melakukan latihan ini. Lepaskan otot dan berhenti selama sepuluh saat sebelum mengulanginya lagi.

Sekiranya anda terbiasa melakukan latihan Kegel, anda boleh meningkatkan tempoh ketika anda melatih otot pelvis bawah hingga sepuluh saat. Jeda selama sepuluh saat juga. Ulangi latihan selama kira-kira lima kali dalam satu sesi gimnastik.

2. Angkat kaki

Letakkan punggung anda di atas tikar rata. Angkat kaki anda secara perlahan sehingga tegak lurus membentuk sudut 90 darjah.

Letakkan tangan anda di setiap sisi badan. Pegang kedudukan ini selama anda boleh atau kira-kira lapan saat.

Kemudian, perlahan-lahan turunkan kaki ke bawah sehingga badan anda terbaring lurus. Ulangi pergerakan selama kira-kira sepuluh kali.

Sekiranya anda sudah terbiasa, anda boleh mengulang latihan ini hingga tiga hingga lima kali sehari.

3. Mencangkung

Berdiri tegak. Buka kaki anda sehingga sedikit lebih lebar daripada pinggul anda. Sebarkan lengan ke sisi seolah-olah melebarkan sayap anda.

Turunkan perlahan pinggul anda sehingga lutut dibengkokkan, seolah-olah anda akan berjongkok. Pastikan kaki anda dijauhkan.

Pegang posisi ini sambil mengetatkan perut, pinggul, punggung, pelvis, dan paha anda selagi boleh. Selepas itu, berdiri kembali ke kedudukan asal dan ulangi pergerakan jongkok ini hingga dua belas kali.

4. Senaman pinggul

Letakkan punggung anda di atas tikar rata. Bengkokkan lutut dan pastikan telapak kaki menyentuh pangkal sehingga sudut lutut anda membentuk segitiga.

Posisikan tangan anda di sisi anda. Rentangkan lutut hingga ke pinggul. Kemudian, angkat pinggul dan punggung sambil menjaga bahu anda bersentuhan dengan pangkal.

Dengan pinggul anda di udara, gerakkan pinggul anda ke angka lapan. Turunkan badan anda dengan menekan punggung bawah ke lantai, diikuti oleh pinggul anda. Ulangi pergerakan hingga lapan kali.

Recent Posts