4 Ciri-ciri Mata Silinder Yang Mengurangkan Penglihatan

Apabila anda menghadapi masalah melihat objek, anda mungkin tertanya-tanya adakah keadaan yang anda alami adalah mata minus, plus, atau silinder? Kesukaran melihat garis lurus dengan jelas sering dikaitkan dengan gangguan mata silinder. Walau bagaimanapun, masih terdapat tanda dan gejala lain yang termasuk dalam ciri-ciri mata silinder. Lihat penjelasan berikut untuk membezakan ciri mata silinder dari gangguan penglihatan yang lain.

Apakah ciri-ciri mata silinder?

Mata silinder (astigmatisme) berlaku kerana bentuk kornea atau lensa di bahagian dalam bola mata yang tidak mempunyai kelengkungan yang sempurna. Keadaan ini menyebabkan mata tidak dapat memfokus cahaya pada retina (kesalahan biasan) sehingga objek tidak dapat dilihat dengan jelas.

Anda mungkin mengalami mata silinder dengan darjah yang berbeza di setiap mata. Maksudnya, mungkin hanya satu mata yang mempunyai silinder, sementara yang lain tidak. Dalam beberapa kes kedua mata boleh mengalami silinder, tetapi dengan tahap keparahan yang berbeza.

Mata silinder biasanya dialami bersama dengan rabun jauh (rabun) atau rabun jauh (hipermetropia). Sebilangan besar orang dengan mata silinder, terutama kanak-kanak, sukar untuk menyedari jika mereka mengalami gangguan penglihatan ini.

Oleh itu, penting bagi anda untuk mengenali ciri-ciri mata silinder supaya gangguan penglihatan ini dapat diatasi dengan segera. Berikut adalah beberapa gejala mata silinder:

1. Penglihatan kabur atau kabur

Penglihatan kabur adalah tanda biasa yang menunjukkan kerosakan pada mata. Biasanya, bentuk kornea atau lensa di dalam bola mata bulat sempurna. Ini bertujuan untuk meratakan penyebaran cahaya yang datang ke mata supaya objek dapat dilihat dengan jelas.

Walau bagaimanapun, dalam keadaan mata silinder, kelengkungan lensa mata tidak terbentuk sepenuhnya. Perbezaan bentuk lekukan ini dapat mengubah cahaya masuk atau membiaskannya kembali ke arah lain. Akhirnya, cahaya tidak boleh jatuh langsung di retina.

Keadaan ini menyebabkan penglihatan menjadi kabur dan tidak jelas. Penghidap mata silinder biasanya akan sukar melihat garis lurus atau permukaan objek. Selain kelihatan kabur, ciri-ciri mata silinder kadangkala menunjukkan objek boleh kelihatan hantu.

2. Mata letih dan sukar untuk fokus

Akibat mata terpaksa bekerja lebih keras kerana kerosakan, mata mudah letih ketika melihat. Terutama ketika anda harus fokus lama pada objek, seperti membaca, menatap layar elektronik, bekerja di komputer, atau melihatnya dari kejauhan.

Ciri-ciri mata silinder ini menyebabkan sakit, gatal, atau berair yang perlu diistirahatkan dengan menutup mata sebentar. Keadaan mata yang letih menyukarkan seseorang untuk fokus memerhatikan atau melakukan sesuatu.

Menurut NHS, apabila gejala-gejala mata silinder ini terjadi pada anak-anak dan tidak dirawat dengan segera, mereka boleh menyebabkan komplikasi mata malas.

Sekiranya anak anda sering mengadu bahawa matanya merasa letih dan sakit ketika dia fokus untuk menonton atau membaca untuk waktu yang lama, segera lakukan pemeriksaan penglihatan mata untuk mengesan keadaan silinder mata lebih awal.

3. Kerap menyipit

Ciri-ciri mata silinder yang seterusnya ialah mata mereka sering menyipit ketika melihat jarak dekat atau jauh. Kesukaran melihat objek, sering membuat anda terpaksa menyipit sehingga objek itu dapat dilihat dengan jelas.

Gejala silinder mata ini dapat dikenal pasti dengan jelas apabila anda mengalami masalah penglihatan tertentu. Contohnya, jika anda rabun jauh, anda masih dapat melihat objek dari dekat dengan jelas, tetapi astigmatisme boleh menyebabkan penglihatan kabur pada objek yang dekat.

5 Cara Membezakan Mata Minus dan Mata Silinder

4. Sakit kepala

Dalam beberapa kes, keadaan silinder mata yang teruk juga boleh menyebabkan sakit kepala. Ini biasanya berlaku kerana mata bekerja terlalu keras untuk melihat objek dengan jelas. Walaupun mata telah mengalami penurunan kemampuan penglihatan akibat mata silinder.

Sakit kepala akibat simptom mata silinder biasanya disertai dengan keletihan mata, terutama jika ini sering dialami. Apabila sakit kepala berlaku, mata juga terasa tegang. Kesakitan di kepala boleh menjadi lebih teruk jika silinder mata tidak dirawat dengan segera.

Dalam keadaan astigmatisme ringan, mata biasanya masih dapat menyesuaikan diri. Walau bagaimanapun, penggunaan kanta lekap atau cermin mata boleh menjadi cara untuk mengatasi gejala silinder mata yang menjengkelkan. Selain itu, menjaga kesihatan mata juga penting untuk mengelakkan mata silinder menjadi lebih teruk.

Recent Posts