Anatomi Tubuh Manusia: Mengetahui Bahagian dan Sistem Organ Manusia

Anatomi manusia adalah kajian mengenai struktur tubuh manusia. Anatomi tubuh manusia terdiri daripada sel, tisu, organ, dan sistem organ. Sistem organ adalah bahagian yang membentuk tubuh manusia. Sistem ini terdiri daripada pelbagai jenis organ, yang mempunyai struktur dan fungsi tertentu. Sistem organ mempunyai struktur dan fungsi yang tersendiri. Setiap sistem organ saling bergantung antara satu sama lain, secara langsung atau tidak langsung.

Anatomi badan manusia

1. Sistem rangka

Tubuh manusia disokong oleh sistem rangka, yang terdiri daripada 206 tulang yang dihubungkan oleh tendon, ligamen, dan tulang rawan. Tulang ini terdiri daripada rangka aksial dan rangka apendiks.

Kerangka paksi terdiri daripada 80 tulang yang terletak di sepanjang paksi badan manusia. Kerangka paksi terdiri daripada tengkorak, tulang telinga tengah, tulang hyoid, tulang rusuk, dan tulang belakang.

Kerangka apendiks terdiri daripada 126 tulang yang merupakan pelengkap yang menghubungkan rangka paksi. Kerangka apendiks terletak di anggota atas, kaki bawah, pelvis, dan bahu.

Fungsi sistem rangka adalah untuk menggerakkan, menyokong dan memberi bentuk pada tubuh, melindungi organ dalaman, dan sebagai tempat otot melekat.

2. Sistem otot

Sistem otot terdiri daripada sekitar 650 otot yang membantu pergerakan, aliran darah, dan fungsi tubuh yang lain.

Terdapat tiga jenis otot: otot rangka yang bersambung dengan tulang, otot licin yang terdapat di organ pencernaan, dan otot jantung yang terdapat di jantung dan membantu mengepam darah.

3. Sistem peredaran darah

Sistem peredaran darah terdiri dari jantung, saluran darah, dan sekitar 5 liter darah yang dibawa oleh saluran darah. Sistem peredaran darah disokong oleh jantung, yang hanya seukuran kepalan tertutup. Walaupun dalam keadaan rehat, jantung rata-rata dengan mudah mengepam lebih dari 5 liter darah ke seluruh badan setiap minit.

Sistem peredaran darah mempunyai tiga fungsi utama:

  • Mengedar darah ke seluruh badan. Darah menyediakan nutrien dan oksigen penting dan membuang sisa dan karbon dioksida untuk dikeluarkan dari badan. Hormon diangkut ke seluruh badan melalui cecair plasma darah.
  • Melindungi tubuh melalui sel darah putih dengan melawan patogen (kuman) yang telah memasuki badan. Platelet berfungsi untuk menghentikan pendarahan semasa luka dan mencegah patogen memasuki badan. Darah juga membawa antibodi yang memberikan imuniti spesifik terhadap patogen yang sebelumnya terdedah kepada tubuh atau telah divaksinasi.
  • Mengekalkan homeostasis (keseimbangan keadaan badan) dalam beberapa keadaan dalaman. Saluran darah membantu mengekalkan suhu badan yang stabil dengan mengawal aliran darah ke permukaan kulit.

4. Sistem pencernaan

Sistem pencernaan adalah sekumpulan organ yang berfungsi untuk menerima makanan, mengubah dan memproses makanan menjadi tenaga, menyerap nutrien yang terdapat dalam makanan ke dalam aliran darah, dan membuang sisa makanan yang tertinggal atau tidak dapat dicerna oleh tubuh.

Makanan melalui saluran pencernaan yang terdiri daripada rongga mulut, faring (tekak), laring (esofagus), perut, usus kecil, usus besar, dan berakhir di dubur.

Selain saluran pencernaan, terdapat beberapa organ aksesori penting dalam anatomi tubuh manusia yang membantu mencerna makanan. Organ aksesori sistem pencernaan merangkumi gigi, lidah, kelenjar air liur, hati, pundi hempedu, dan pankreas.

5. Sistem endokrin

Sistem endokrin terdiri daripada beberapa kelenjar yang mengeluarkan hormon ke dalam darah. Kelenjar ini merangkumi hipotalamus, kelenjar pituitari, kelenjar pineal, kelenjar tiroid, kelenjar paratiroid, kelenjar adrenal, pankreas, dan kelenjar seks (gonad).

Kelenjar dikendalikan secara langsung oleh rangsangan dari sistem saraf dan juga oleh reseptor kimia dalam darah dan hormon yang dihasilkan oleh kelenjar lain.

Dengan mengatur fungsi organ dalam badan, kelenjar ini membantu mengekalkan homeostasis badan. Metabolisme sel, pembiakan, perkembangan seksual, homeostasis gula dan mineral, degupan jantung, dan pencernaan adalah antara banyak proses yang diatur oleh hormon.

6. Sistem saraf

Sistem saraf terdiri daripada otak, saraf tunjang, organ deria, dan semua saraf yang menghubungkan organ-organ ini ke seluruh badan. Organ-organ ini bertanggungjawab untuk mengawal tubuh dan komunikasi antara bahagian-bahagiannya.

Otak dan saraf tunjang membentuk pusat kawalan yang dikenali sebagai sistem saraf pusat. Saraf deria dan organ deria sistem saraf periferi memantau keadaan di dalam dan di luar badan dan menghantar maklumat ke sistem saraf pusat. Saraf yang kuat dalam sistem saraf periferal membawa isyarat dari pusat kawalan ke otot, kelenjar, dan organ untuk mengatur fungsinya.

7. Sistem pernafasan

Sel-sel tubuh manusia memerlukan aliran oksigen yang stabil untuk terus hidup. Sistem pernafasan membekalkan oksigen ke sel-sel badan sambil mengeluarkan karbon dioksida dan produk buangan yang boleh membawa maut jika dibenarkan menumpuk.

Terdapat tiga bahagian utama sistem pernafasan: saluran udara, paru-paru, dan otot pernafasan. Saluran pernafasan merangkumi hidung, mulut, faring, laring, trakea, bronkus, dan bronkiol. Tiub ini membawa udara melalui hidung ke paru-paru.

Paru-paru berfungsi sebagai organ utama sistem pernafasan dengan menukar oksigen ke dalam badan dan karbon dioksida keluar dari badan.

Otot pernafasan, termasuk diafragma dan otot interkostal, bekerjasama untuk mengepam, mendorong udara masuk dan keluar dari paru-paru semasa bernafas.

8. Sistem imun

Sistem kekebalan tubuh adalah pertahanan tubuh terhadap bakteria, virus, dan patogen lain yang mungkin berbahaya, dengan menjaga dan menyerang terhadap patogen ini.

Ini termasuk kelenjar getah bening, limpa, sumsum tulang, limfosit (termasuk sel B dan sel T), timus, dan leukosit, yang merupakan sel darah putih.

9. Sistem limfa

Dalam anatomi manusia, sistem limfa merangkumi kelenjar getah bening, saluran limfa, dan saluran limfa, dan juga berperanan dalam pertahanan tubuh.

Tugas utamanya adalah membuat dan menggerakkan limfa, cecair jernih yang mengandungi sel darah putih, yang membantu tubuh melawan jangkitan.

Sistem limfa juga mengeluarkan lebihan cecair limfa dari tisu badan, dan mengembalikannya ke darah.

10. Sistem perkumuhan dan kencing

Sistem perkumuhan membuang produk buangan yang tidak lagi diperlukan oleh manusia. Dalam anatomi tubuh manusia, organ perkumuhan terdiri daripada buah pinggang, hati, kulit, dan paru-paru.

Sistem kencing adalah sebahagian daripada sistem perkumuhan, yang terdiri daripada buah pinggang, ureter, pundi kencing dan uretra. Ginjal menapis darah untuk membuang sisa dan mengeluarkan air kencing. Ureter, pundi kencing, dan uretra bersama-sama membentuk saluran kencing, yang berfungsi sebagai sistem untuk mengalirkan air kencing dari ginjal, menyimpannya, dan kemudian melepaskannya semasa buang air kecil.

Selain menyaring dan menghilangkan sisa dari tubuh, sistem kencing juga menjaga homeostasis air, ion, pH, tekanan darah, kalsium, dan sel darah merah.

Hati berfungsi mengeluarkan hempedu, kulit berfungsi mengeluarkan peluh, sementara paru-paru berfungsi mengeluarkan wap air dan karbon dioksida.

11. Sistem pembiakan

Sistem pembiakan lelaki

Sistem pembiakan membolehkan manusia membiak. Sistem pembiakan lelaki merangkumi zakar dan testis, yang menghasilkan sperma.

sistem pembiakan wanita

Sistem pembiakan wanita terdiri daripada vagina, rahim dan ovari, yang menghasilkan ovum (sel telur). Semasa persenyawaan, sel sperma memenuhi telur di tiub fallopio. Kedua-dua sel kemudian menyuburkan mana yang menanam dan tumbuh di dinding rahim. Sekiranya tidak disenyawakan, lapisan rahim yang menebal untuk mempersiapkan kehamilan akan mengalami haid.

12. Sistem integumentari

Kulit atau sistem integumen adalah organ terbesar dalam anatomi tubuh manusia. Sistem ini melindungi dari dunia luar, dan merupakan barisan pertahanan pertama tubuh terhadap bakteria, virus dan patogen lain. Kulit juga membantu mengatur suhu badan dan menghilangkan produk buangan melalui peluh. Selain kulit, sistem integumen merangkumi rambut dan kuku.

Recent Posts