Punca Anemia dan Faktor Risiko |

Anemia adalah gangguan darah yang membuat anda letih, pening, dan pucat. Malangnya, gejala anemia sering disalahpahami sebagai tanda penyakit lain, sehingga banyak orang menyedari mereka menghidapnya. Sebenarnya, diagnosis dan rawatan anemia yang tidak dilakukan dengan betul boleh menyebabkan komplikasi yang lebih serius akibat anemia. Jadi, apa yang menyebabkan anemia, dan apakah faktor risiko?

Apa yang menyebabkan anemia?

Mengetahui sebab dan faktor risiko dapat membantu anda mencegah anemia. Ketidakupayaan badan untuk menghasilkan sel darah merah yang cukup sihat dalam jumlah yang betul adalah penyebab utama anemia.

Proses menghasilkan sel darah merah itu sendiri melibatkan banyak organ tubuh yang berfungsi sekaligus. Walau bagaimanapun, sebahagian besar kerja ini berlaku di sumsum tulang. Proses ini juga diatur oleh hormon eritropoietin (EPO) yang dibuat di buah pinggang. Hormon ini akan menghantar isyarat ke sumsum tulang anda untuk membuat lebih banyak sel darah merah.

Sel darah merah muda secara amnya dapat bertahan sekitar 90-120 hari. Selepas itu, metabolisme tubuh secara semula jadi akan memusnahkan sel-sel darah lama dan rosak untuk diganti dengan yang baru. Namun, menghidap anemia menghalang tubuh anda menjalani proses ini dengan betul.

Terdapat beberapa perkara yang menyebabkan anemia, iaitu:

  • Tubuh mampu membuat sel darah merah, tetapi mereka rosak (platelet berbentuk tidak normal) dan tidak berfungsi dengan baik.
  • Tubuh merosakkan sel darah merah terlalu cepat.
  • Anda berdarah dengan banyak sehingga anda kehilangan banyak sel darah merah.

Dalam kebanyakan kes, penyebab kekurangan sel darah merah yang menunjukkan anemia adalah kekurangan hemoglobin dalam darah. Hemoglobin adalah protein khas yang mengikat oksigen dan nutrien penting ke sel darah merah dan kemudian mengedarkannya ke seluruh badan. Protein ini juga berfungsi memberi warna merah kepada darah.

//wp.hellohealth.com/healthy-living/health-tips/erythrocytes-are-red-blood-cells/

Faktor apa yang membuat anda berisiko menghidap anemia?

Anemia adalah masalah kesihatan yang sangat biasa. Keadaan ini, juga dikenali sebagai anemia, berlaku pada sekurang-kurangnya lebih daripada 1.6 bilion orang di dunia. Wanita, remaja dan dewasa, serta orang-orang dengan penyakit kronik tertentu mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap keadaan ini.

Penyebab utama anemia adalah kekurangan sel darah merah. Ada beberapa perkara yang menyebabkan anemia, seperti yang dikutip dari Mayo Clinic, iaitu:

1. Kekurangan pengambilan nutrien

Faktor risiko yang paling biasa untuk anemia adalah kekurangan zat makanan. Vitamin atau mineral tertentu mempunyai peranan penting dalam membantu tubuh membuat sel darah merah, seperti zat besi, asid folik (vitamin B9), dan vitamin B12.

Pengambilan makanan kaya zat besi yang mencukupi adalah penting agar tubuh dapat menghasilkan hemoglobin. Tanpa zat besi yang mencukupi, anda dapat mengalami gejala anemia kekurangan zat besi. Sementara itu, kekurangan pengambilan vitamin B boleh mencetuskan gejala anemia kekurangan folat dan B12.

Asid folik (B9) dan vitamin B12 sama pentingnya untuk membantu proses pembentukan kepingan sel darah merah yang mengandungi oksigen. Kedua-duanya juga penting untuk memastikan kelancaran pengangkutan sel darah merah untuk membawa jumlah oksigen yang mencukupi ke seluruh badan.

Sekiranya jumlah sel darah merah rendah, tisu dan organ badan tidak dapat berfungsi dengan baik. Akibatnya, oksigen yang dibawa oleh sel darah ke seluruh badan menjadi terlalu sedikit. Anda juga berasa pening, lemah, dan pucat.

2. Gangguan pencernaan

Mempunyai gangguan atau penyakit yang mempengaruhi proses pencernaan dan penyerapan nutrien boleh menjadi salah satu penyebab anemia, seperti penyakit Celiac. Penyakit ini menyebabkan kerosakan pada usus kecil yang berfungsi menyerap nutrien dari makanan untuk diedarkan ke seluruh badan.

Kerosakan pada usus kecil ini tentunya akan mempengaruhi penyerapan zat besi, folat, dan vitamin B12 yang membantu proses pembentukan sel darah merah.

3. Jantina

Wanita mempunyai tahap hemoglobin dan hematokrit yang lebih rendah daripada lelaki. Pada lelaki yang sihat, tahap hemoglobin normal adalah sekitar 14-18 g / dL dan hematokrit adalah 38.5-50 peratus.

Sementara itu, pada wanita yang sihat, tahap normal hemoglobin dapat sekitar 12-16 g / dL dan hematokrit 34,9-44,5 persen. Perbezaan ini menjadikan wanita lebih terdedah kepada anemia berbanding lelaki.

Di samping itu, keperluan besi wanita lebih tinggi daripada lelaki. Wanita memerlukan pengambilan zat besi yang lebih tinggi daripada lelaki. Jadual Kadar Kecukupan Nutrisi (RDA) mengatakan bahawa keperluan zat besi remaja perempuan berusia 13-29 tahun adalah 26 mg, angka ini jauh lebih tinggi daripada kanak-kanak lelaki seusianya.

Remaja perempuan yang melalui akil baligh juga memerlukan pengambilan zat besi yang lebih banyak berbanding remaja lelaki. Sekiranya tidak mencukupi, keadaan ini membuat wanita berisiko kekurangan zat besi, yang dapat berkembang menjadi anemia.

4. Haid yang berat

Haid yang berat atau menorrhagia boleh menjadi penyebab anemia pada remaja perempuan dan orang dewasa.

Pada wanita, pengambilan zat besi tidak hanya digunakan untuk menyokong pertumbuhan, tetapi juga digunakan untuk menggantikan zat besi yang hilang akibat haid setiap bulan.

Apabila haid anda berlangsung lebih lama dan darah yang keluar juga lebih banyak dari biasanya, anda berisiko mengalami kekurangan darah. Ini kerana jumlah darah yang terbuang cenderung lebih banyak daripada yang dihasilkan.

Keadaan ini menyebabkan tanda-tanda dan gejala anemia, termasuk kulit pucat dan keletihan.

5. Kehamilan

Kehamilan juga boleh menjadi faktor risiko bagi anda untuk didiagnosis dengan anemia. Semasa mengandung, badan ibu secara automatik akan menghasilkan lebih banyak sel darah untuk menyokong pertumbuhan bayi.

Sekiranya wanita hamil tidak dapat memenuhi pengambilan makanan yang kaya dengan zat besi, asid folik, atau nutrien lain, tubuh akan menghasilkan lebih sedikit sel darah merah daripada yang sepatutnya. Ini adalah penyebab utama anemia pada wanita hamil.

Proses melahirkan dan nifas juga membuat wanita kehilangan banyak darah, menjadikan mereka lebih mudah terkena anemia daripada lelaki. Semakin kerap anda hamil dan melahirkan, semakin besar kemungkinan wanita mengalami anemia kronik.

6. Penyakit kronik

Penyakit kronik boleh menjadi faktor risiko anemia. Penyakit kronik boleh menyebabkan perubahan dalam sistem badan untuk menghasilkan sel darah merah yang sihat.

Keadaan ini menyebabkan pengeluaran sel darah merah terhambat, sel darah merah mati lebih cepat, atau gagal sama sekali.

Beberapa penyakit kronik yang berpotensi menyebabkan anemia termasuk:

  • Penyakit buah pinggang
  • Jangkitan dan keradangan kronik
  • Kanser

7. Trauma (luka) atau selepas pembedahan

Kemalangan, trauma, atau pembedahan boleh menyebabkan anemia pada beberapa orang. Trauma atau pembedahan boleh menyebabkan badan kehilangan banyak darah. Kesannya, simpanan darah dan besi di dalam badan akan terbuang. Anda juga boleh menghidap anemia kekurangan zat besi (kerana kekurangan zat besi).

8. Sejarah keluarga

Mempunyai ahli keluarga dengan anemia akan meningkatkan risiko anda untuk menghidapnya. Salah satu jenis anemia yang cenderung diturunkan dalam salasilah keluarga adalah anemia sel sabit.

Penyebab anemia sel sabit adalah struktur hemoglobin yang berubah dalam darah. Ini menjadikan sel darah merah mati lebih cepat. Ini hanya boleh berlaku kerana diturunkan secara genetik.

Sekiranya anda prihatin dengan keadaan kesihatan anda, sila periksa gejala anda di sini.

Recent Posts