Payudara Gatal Berterusan? Ini adalah 5 perkara yang boleh menjadi penyebabnya

Payudara gatal mungkin biasa bagi sesetengah wanita. Tetapi jika gatal berterusan, ia boleh menyebabkan rasa malu dan tidak selesa di khalayak ramai. Dan jika gatal itu berlangsung lama sehingga merebak ke bahagian tubuh yang lain, ada baiknya menghubungi doktor anda dengan cepat untuk mendapatkan rawatan selanjutnya. Apakah penyebab payudara gatal? Dan bagaimana menyelesaikannya?

Pelbagai penyebab payudara gatal

1. Bra atau pakaian terlalu ketat

Dalam kebanyakan kes, payudara gatal biasanya disebabkan oleh pakaian atau coli yang anda pakai. Kain pada pakaian yang dipakai boleh menyebabkan reaksi alergi ( hubungi dermatitis ).

Terutama jika anda suka memakai coli atau pakaian yang ketat, selalunya ia boleh menjadikan payudara lembap, terutamanya jika anda hidup dalam suhu panas.

2. Bahan kimia

Sebagai tambahan kepada faktor suhu dan suhu udara, bahan kimia seperti minyak wangi, losyen atau krim yang langsung menyentuh kulit di dada juga boleh menjadi penyebab mengapa payudara berasa gatal.

3. Perubahan hormon badan

Kemudian, perkara lain yang menyebabkan payudara anda gatal adalah perubahan hormon yang biasanya berlaku sebelum haid atau bahkan semasa kehamilan.

Kadang-kadang, gatal ini disertai dengan pembengkakan payudara dan sakit ketika ditekan. Dalam beberapa kes, gatal-gatal payudara lebih cenderung mempengaruhi kedua-dua payudara pada masa yang sama.

4. Cendawan di payudara

Kulat sering menjadi penyebab gatal-gatal pada payudara, salah satu penyakit kulat yang terdapat di lipatan payudara adalah kandidiasis yang saling berkaitan.

Gejala termasuk ruam merah yang akan muncul bersama dengan gatal-gatal. Ia memerlukan ubat antikulat dan antihistamin untuk melegakan simptom penyakit ini.

5. Parut pembedahan

Sekiranya anda pernah menjalani pembedahan pada payudara anda sebelumnya, parut pembedahan anda mungkin gatal. Gatal di sekitar parut pembedahan adalah perkara biasa, walaupun lama selepas pembedahan.

Cara mengatasi payudara gatal

1. Tukar produk

Perkara pertama yang boleh anda lakukan ialah cuba menukar sabun, losyen, krim atau minyak wangi yang biasanya anda gunakan setiap hari. Cuba beralih ke produk yang direka untuk kulit sensitif.

2. Pastikan mencuci pakaian dengan bersih

Setelah menukar beberapa produk yang mencetuskan peningkatan kepekaan kulit, pastikan anda mencuci dan membilas pakaian dengan bersih. Gunakan juga bahan pencuci atau produk pembersih untuk kulit sensitif.

3. Pilih coli dengan bahan lembut dan serap peluh

Dalam memilih dan menggunakan coli, disarankan untuk memilih coli yang terbuat dari kain lembut dan menyerap peluh. Bra dengan kain busa atau renda sangat mudah mencetuskan gatal pada payudara anda.

Dianjurkan juga untuk menanggalkan dan tidak menggunakan coli ketika tidur, agar peredaran darah di payudara berjalan dengan lancar.

4. Jangan menggaru!

Siapa yang boleh menahan gatal pada kulit yang gatal? Ya, menggaru sangat tidak digalakkan, terutamanya ketika payudara anda gatal.

Sebenarnya, menggaru akan menyebabkan gatal merebak ke bahagian lain dan menyebabkan lecet.

Daripada menggaru, cubalah menekan atau menggosok kawasan payudara yang gatal, ia dapat melegakan gatal tanpa meninggalkan tanda merah pada kulit.

5. Periksa dengan doktor

Sekiranya anda merasa tidak tahan gatal pada payudara, maka langkah yang tepat yang boleh anda ambil adalah berjumpa doktor.

Doktor akan memeriksa dan mengenal pasti penyebab gatal-gatal tersebut sehingga kemudian anda akan diberi krim atau sabun khas untuk merawat gatal-gatal tersebut.

6. Jaga kebersihannya

Perkara yang paling penting untuk mencegah dan merawat payudara gatal adalah menjaga kebersihan dari luar dan dalam badan. Utamakan selalu menukar pakaian dan mandi dua kali sehari.

Jangan lupa membersihkan semua bilik, terutamanya tilam dan sprei dengan tekun, untuk mengelakkan mikroorganisma bergerak ke dalam badan.

Recent Posts