Panduan Lengkap untuk Anatomi Faraj -

Adakah anda benar-benar mengetahui bahagian badan anda, termasuk faraj anda? Hmm ... ternyata ramai wanita tidak mengetahui organ seks mereka sendiri, anda tahu. Apakah anatomi faraj yang sebenarnya? Mari lihat penjelasan berikut ya!

Seperti apa anatomi faraj?

Sebelum mengetahui anatomi faraj, anda perlu mengetahui bahawa organ pembiakan wanita mempunyai bahagian luar dan bahagian dalam.

Bahagian luar disebut vulva. Walaupun faraj sebenarnya adalah organ dalaman yang tidak dapat dilihat secara langsung.

Faraj adalah tiub yang menghubungkan vulva ke rahim. Selain faraj, organ pembiakan dalaman lain termasuk: rahim, ovari, dan tiub fallopio.

Vulva

Sumber: Ourbodiesourself.org

Imej: Anatomi vulva, bahagian luar faraj

Sekiranya anda berdiri telanjang di depan cermin, yang sebenarnya anda lihat bukanlah faraj, tetapi vulva. Bahagian ini biasanya diliputi oleh rambut kemaluan, kecuali jika anda rajin mencukur atau waxing.

Dilaporkan dari halaman University of Rochester Medical Center, vulva juga dikenali sebagai pudendum. Bahagian vulva termasuk:

  • mons pubis,
  • labia majora (bibir luar),
  • labia minora (bibir dalaman),
  • saluran kencing (pembukaan dari pundi kencing),
  • kelentit (kelentit), dan
  • pembukaan faraj.

Selain berperanan dalam pembiakan wanita, organ ini juga berperanan dalam proses buang air kecil.

mons pubis

Mons pubis atau palung kemaluan adalah bahagian vulva yang menonjol. Sejak baligh, bahagian ini mula tumbuh rambut kemaluan. Selepas menopaus, rambut ini akan mula rontok dan nipis.

Apabila anda membentangkan kaki, anda dapat melihat di cermin bahawa rambut terus tumbuh sepanjang mons hingga ke dubur.

Mons pubis terletak di atas tulang kemaluan. Anda dapat merasakan tulang kemaluan semasa anda menekan mons pubis.

Labia majora

Labia majora juga dikenali sebagai bibir luar vagina. Ini adalah dalam bentuk dua lipatan besar tisu lemak yang memanjang di setiap sisi di mons pubis.

Warna, ukuran, dan bentuk labia majora akan berbeza pada setiap wanita bergantung pada kandungan tisu lemak. Labia majora juga mempunyai folikel rambut.

Fungsi utama labia majora adalah melindungi bahagian vulva yang lebih sensitif, seperti klitoris dan vagina. Labia majora mengelilingi labia minora dalam struktur anatomi faraj.

Labia minora

Labia minora juga dikenali sebagai bibir dalam faraj. Labia minora tidak berbulu dan sangat sensitif terhadap sentuhan. Bibir dalam ini memberikan lapisan perlindungan kedua untuk struktur dalaman dan organ lain mereka.

Labia minora juga mempunyai kelenjar minyak yang mengeluarkan pelincir semula jadi untuk membuat anda selesa dan membantu memisahkan bibir semasa melakukan hubungan seks.

Kelentit

Klitoris adalah bahagian luar anatomi faraj yang kelihatan menonjol. Titik kecil di bahagian atas semasa anda membuka labia.

Klitoris mengandungi 8,000 ujung saraf. Oleh itu, klitoris adalah bahagian yang paling sensitif terhadap rangsangan seksual.

Ramai orang berpendapat bahawa klitoris hanyalah bonjolan. Sebenarnya dia adalah kepala untuk bahagian-bahagian dalam badan.

Kelentit di badan bercabang membentuk huruf Y sepanjang sembilan sentimeter.

injap kelentit

Klitoris mempunyai sejenis penutup yang disebut injap klitoris. Pada anatomi faraj, injap ini berfungsi untuk melindungi klitoris dan mencegah kerengsaan.

Selain mencegah kerengsaan, injap ini juga berfungsi untuk mencegah nafsu seks meningkat apabila anda tidak menginginkannya.

Injap klitoris boleh meluncur bolak-balik. Sekiranya anda tidak terangsang, injap akan maju untuk menutup klitoris.

Sementara itu, jika anda terangsang, dia akan mundur untuk membuka klitoris.

Ureter

Saluran kencing atau uretra adalah tempat kencing keluar. Ia adalah lubang kecil di vulva yang dikelilingi oleh cincin kulit yang sedikit tinggi.

Bakteria pada vulva boleh memasuki saluran kencing melalui bukaan ini, menyebabkan jangkitan saluran kencing. Panjang uretra wanita antara 3.5-5 cm.

Pembukaan faraj

Tepat di antara uretra dan dubur, terdapat bukaan faraj. Pembukaan ini juga disebut saluran vena . Ia adalah salah satu bahagian penting dari anatomi faraj.

Pembukaan faraj ini adalah jalan penembusan semasa hubungan seksual, tempat di mana darah haid keluar, dan saluran kelahiran semasa melahirkan.

Ia dihubungkan dengan sistem pembiakan wanita. Bermula dari serviks, rahim, tiub fallopio, dan ovari.

Dinding faraj

Dinding vagina adalah lapisan otot elastik dan fleksibel yang memberikan pelinciran semasa hubungan seks atau semasa melahirkan anak.

Orang berpendapat bahawa vagina adalah saluran terbuka, tetapi itu tidak berlaku. Pada waktu rehat, vagina akan ditutup dan dinding faraj saling bersentuhan.

Vestibule, klitoris dan dinding faraj adalah bahagian anatomi faraj yang memainkan peranan penting dalam hubungan seksual.

Bahagian ini memberikan sensasi minat pada wanita semasa melakukan persetubuhan.

Selaput dara

Bahagian seterusnya dari anatomi faraj adalah selaput dara atau selaput dara. Selaput dara adalah lapisan nipis yang menutupi bahagian bukaan faraj.

Selaput dara setiap wanita berbeza, baik dari segi tekstur dan keanjalannya. Bahkan sebilangan wanita boleh dilahirkan tanpa mempunyai selaput dara.

Sebilangan besar wanita mempunyai selaput tebal dan elastik sehingga tidak mudah rosak. Walau bagaimanapun, ada juga wanita yang selaput dara tipis atau kurang elastik. Jadi mudah terkoyak jika diregangkan terlalu banyak.

Banyak orang mengaitkan himne dengan keperawanan. Sebenarnya, merobek selaput dara tidak semestinya berlaku kerana hubungan seks, tetapi juga boleh berlaku kerana kecederaan, menunggang, atau sukan.

Menjaga kebersihan faraj

Itulah beberapa bahagian anatomi faraj yang perlu anda ketahui. Oleh kerana organ ini sangat penting, maka anda perlu menjaga kesihatan dan kebersihan.

Sentiasa menjaga pH berasid di sekitar faraj. Tujuannya agar bakteria dan kulat tidak membiak. Jadi risiko menyebabkan pelbagai penyakit kelamin.

Bersihkan faraj dengan baik dengan gerakan depan ke belakang supaya bakteria di dubur tidak memasuki kawasan faraj.

Selain itu, elakkan penggunaan sabun feminin kerana boleh mengganggu pH vagina.

Recent Posts