7 Keadaan Kesihatan yang Menyebabkan Lidah Kuning

Warna normal lidah berwarna merah jambu dengan lapisan putih terang di atasnya. Sekiranya warna lidah berwarna kuning, ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, mulai dari sementara dan tidak berbahaya hingga lebih serius dan memerlukan rawatan perubatan. Berikut adalah beberapa sebab mengapa warna lidah boleh menjadi kuning.

Apakah penyebab warna lidah kuning?

1. Kebersihan gigi yang buruk

Penyebab lidah kuning yang paling biasa adalah penumpukan sel kulit mati dan bakteria di antara nodul lidah (papillary). Ini bukan tanda penyakit serius, tetapi disebabkan oleh kebersihan gigi yang buruk. Anda boleh mencuci lidah dengan lembut dengan pengikis lidah, berkumur, dan minum banyak air untuk menghilangkan lapisan kuning.

2. Merokok

Bahan kimia dalam asap rokok boleh menjadikan lidah anda menjadi kuning.

3. Cuci mulut yang mengandungi agen pengoksidaan

Menggunakan ubat kumur yang mengandungi peroksida, witch hazel, atau menthol dapat mengubah warna lidah anda.

4. Pengambilan ubat-ubatan tertentu

Sebilangan antibiotik boleh menyebabkan lidah kuning kerana ketidakseimbangan mikroba yang menyebabkan bakteria atau ragi membiak di mulut. Apabila ini berlaku, ragi atau bakteria dapat menumpuk di lidah dan menyebabkan kekuningan lidah. Pepto-Bismol dan ubat lain yang mengandungi bismut juga dapat mengubah warna lidah anda.

Ubat-ubatan tertentu, seperti ubat untuk sindrom Sjogren dan diabetes, serta terapi radiasi dan kemoterapi boleh menyebabkan mulut kering. Mulut kering adalah faktor risiko lidah kuning.

5. Sindrom lidah hitam berbulu

Lidah berbulu hitam adalah gangguan mulut sementara dan tidak menyakitkan. Keadaan tidak berbahaya ini berlaku apabila nodul (papilles) yang melapisi hujung dan kedua-dua belah lidah anda bertambah besar. Papillae yang lebih panjang daripada biasa dapat dengan mudah memerangkap sel kulit mati dan bakteria oral, yang kemudian dicampurkan dengan residu tembakau, sisa makanan, atau bahan lain. Walaupun nama lidah hitam, lidah anda mungkin berubah menjadi kuning atau yang lain sebelum menjadi hitam.

6. Lidah geografi

Lidah geografi adalah keadaan struktur lidah yang tidak normal yang menjadikan permukaan lidah tidak diliputi secara merata oleh papillae. Akibatnya, permukaan lidah kelihatan seperti kawasan "botak" merah yang rawak dan tidak teratur. Biasanya terdapat garis putih bergelombang di sebelah tampalan merah, tetapi juga boleh berwarna kuning. Kadang-kadang, keadaan ini menyebabkan kesakitan.

7. Jaundis

Jaundis (penyakit kuning) adalah keadaan di mana warna kulit anda dan putih mata anda menjadi kuning. Penyakit kuning disebabkan oleh kerosakan pada hati sehingga tidak dapat memproses bilirubin dengan baik. Bilirubin adalah pigmen kuning yang dihasilkan apabila sel darah merah rosak. Apabila bilirubin menumpuk dalam darah, kulit, putih mata dan lidah anda boleh menjadi kuning.

Recent Posts