6 Cara Mengatasi Sakit degil di Atap Mulut

Tidak hanya di bibir, sariawan juga boleh muncul di bumbung mulut. Luka canker di bumbung mulut boleh mengganggu makan anda dan membuat anda sakit. Luka canker boleh menyerang sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, biasanya sariawan akan hilang dengan sendirinya dalam satu hingga dua minggu. Untuk menghilangkan sariawan di bumbung mulut dengan cepat, terdapat pelbagai cara yang boleh anda lakukan.

Cara menghilangkan sariawan di bumbung mulut

Dalam kebanyakan kes, anda boleh merawat sariawan di bumbung mulut di rumah atau ia akan hilang dengan sendirinya. Kecederaan biasa seperti sariawan yang disebabkan oleh minum terlalu panas biasanya akan sembuh dalam beberapa hari.

Namun, untuk menghilangkan sariawan lebih cepat, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan.

1. Berkumur dengan air garam

Penyelesaian garam dapat dikumur untuk mempercepat proses penyembuhan sariawan di bumbung mulut. Berkumur dengan air garam selama kira-kira 1-2 minit boleh menjadi ubat semula jadi untuk sariawan.

Garam mempunyai sifat anti-radang dan antibakteria untuk mengelakkan luka kanker menjadi semakin teruk. Selain itu, garam juga berguna untuk mencegah jangkitan.

Membuat larutan masin untuk merawat sariawan di bumbung mulut cukup mudah. Masukkan satu setengah sudu teh garam ke dalam segelas air suam. Kacau hingga rata dan gunakan untuk berkumur. Jangan telan.

Buang segera setelah selesai dan bilas dengan air minuman. Ulangi gargle air garam beberapa kali sehari sehingga sakit kanker mula membaik.

2. Minum banyak air

Dehidrasi boleh menyebabkan mulut kering dan selalunya boleh menyebabkan sariawan pada bumbung mulut. Untuk mengatasinya, anda perlu meningkatkan pengambilan cecair anda, cara terbaik ialah minum banyak air atau teh herba. Elakkan minuman yang boleh menyebabkan dehidrasi seperti alkohol atau kafein.

3. Elakkan makanan tertentu

Elakkan makanan yang sangat pedas, masin, atau berasid kerana boleh merengsakan sariawan dan menyukarkan penyembuhan. Juga, elakkan minuman dan makanan yang sangat panas dengan tekstur atau hujung tajam seperti keropok.

Pilih makanan atau minuman yang rasanya tidak terlalu kuat. Makan banyak sayur-sayuran hijau, susu, air kelapa, dan teh.

4. getah lidah buaya

Getah lidah buaya dapat membantu melegakan kerengsaan dan mengurangkan kesakitan dan keradangan dari sariawan. Aloe vera berkesan dalam merawat sariawan kerana ia mempunyai sifat anti-radang semula jadi dan menghilangkan rasa sakit.

Sapukan secukupnya getah lidah buaya secara langsung ke sakit kanker dan biarkan selama beberapa jam. Ulangi kaedah ini 2-3 kali sehari. Hati-hati, jangan menggunakan gel aloe vera secara sembarangan yang dijual di pasaran sekarang kerana tidak semestinya selamat digunakan di dalam mulut.

Bukti saintifik tentang seberapa berkesan gel lidah buaya dalam membantu merawat sariawan juga masih terhad, jadi penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan.

5. kompres ais batu

Kompres ketulan ais boleh digunakan untuk merawat sariawan kerana selsema akan mengurangkan rasa sakit atau bengkak.

Memampatkan ketulan ais yang dibalut dengan kain lembut ke bumbung mulut yang sariawan. Anda juga boleh menyedut ais batu di langit-langit sakit kanker sehingga cair sepenuhnya di mulut anda.

6. Minum teh chamomile dengan madu

Chamomile dan madu dapat membantu merawat sariawan dengan mengurangkan kesakitan dan keradangan. Madu mempunyai sifat antiseptik dan chamomile mempunyai sifat anti-radang. Kedua-duanya boleh dicampur bersama dan diminum suam.

Namun, anda juga boleh menggunakan madu secara langsung pada sariawan. Anda juga boleh menggunakan beg teh chamomile di dalam air suam terus ke sariawan.

Recent Posts