4 Punca Gangguan Makan Yang Perlu Anda Ketahui

Kelakuan makan yang menyimpang atau disebut juga gangguan makan adalah gangguan makan yang boleh menjadikan anda terlalu kurus atau terlalu gemuk. Gangguan makan yang paling biasa adalah anoreksia nervosa, bulimia atau pesta makan. Ini adalah beberapa jenis gangguan makan yang mesti diatasi dengan teliti agar komplikasi tidak bertambah buruk. Jadi, mengapa orang mendapat gangguan ini? Apakah punca sebenar gangguan makan? Mari cari di sini.

4 Sebab biasa gangguan makan

Punca sebenar gangguan makan tidak diketahui secara pasti. Sebabnya ialah gangguan makan adalah masalah yang agak rumit kerana terdapat banyak faktor yang mempengaruhi penyimpangan tingkah laku ini.

Pakar percaya bahawa faktor-faktor seperti genetik, biologi, persekitaran, psikologi, semuanya menyebabkan tingkah laku makan seseorang terganggu.

1. Faktor genetik

Sehingga kini, hubungan antara keadaan genetik dan tingkah laku makan yang menyimpang masih dikaji. Walau bagaimanapun, para pakar percaya bahawa orang yang mengalami gangguan makan mungkin mempunyai genetik yang sedikit berbeza daripada orang yang tidak mengalami gangguan makan ini.

Dalam beberapa kajian, juga diketahui bahawa gangguan makan ini dapat diwarisi. Seseorang yang mempunyai ahli keluarga dengan gangguan makan adalah 7-12 kali lebih mungkin mengalami gangguan makan juga.

2. Faktor biologi

Keadaan dari dalam badan, seperti keadaan hormon, neurotransmitter (bahan kimia otak), kekurangan tenaga atau nutrien juga boleh mencetuskan gangguan makan.

Penyelidikan telah menemui perbezaan jumlah serotonin (bahan kimia otak) pada orang yang mengalami anoreksia dan mereka yang tidak. Perbezaan ini dianggap membuat orang yang menderita anoreksia dapat menekan selera makan mereka secara melampau.

Keseimbangan hormon dalam badan juga boleh mencetuskan gangguan makan. Salah satunya di kalangan wanita, hormon ovari (estrogen dan progesteron) diketahui meningkatkan risiko makan dan perasaan emosi untuk makan. Jadi tahap hormon ini mesti dijaga dengan seimbang.

Orang yang kekurangan zat makanan juga memberi kesan kepada keadaan keseimbangan hormon di dalamnya, ini boleh mencetuskan gangguan makan.

3. Faktor psikologi

Punca gangguan makan juga datang dari diri sendiri. Keadaan psikologi akan menentukan kepuasan anda terhadap badan anda sendiri.

Kesempurnaan

Orang yang terlalu perfeksionis, terutama perfeksionis yang selalu berorientasikan diri, mempunyai risiko yang lebih besar untuk mengalami gangguan makan. Orang dengan keadaan ini mempunyai harapan tinggi terhadap diri mereka sendiri, termasuk keadaan badan mereka.

Tidak berpuas hati dengan imej badan

Imej badan adalah perasaan seseorang terhadap bentuk badannya sendiri. Orang yang mengalami gangguan makan biasanya mempunyai tahap ketidakpuasan imej badan yang sangat tinggi berbanding orang pada umumnya.

Mengalami gangguan kecemasan

Dilaporkan di halaman National Eating Disorder Association, kebanyakan orang dengan gangguan makan mengalami gangguan kegelisahan. Tanda-tanda gangguan kecemasan yang biasanya menemani orang yang mengalami gangguan makan seperti kegelisahan sosial, kegelisahan umum, gangguan kompulsif obsesif.

4. Faktor persekitaran

Jangan sekali-kali memandang rendah keadaan persekitaran atau sosial anda. Faktor termudah ini adalah penyebab gangguan makan yang bahkan muncul sebagai pencetus awal.

Stigma mengenai berat badan

Mesej di media dan persekitaran selalu menekankan bahawa menjadi kurus atau langsing adalah tujuannya. Pendedahan ini secara berterusan meningkatkan ketidakpuasan badan dari masa ke masa. Lama kelamaan perasaan tidak puas hati ini menyebabkan gangguan makan.

Stigma berat badan ini telah wujud dari masa lalu hingga sekarang dan telah memasuki pemikiran orang bahawa kurus atau langsing adalah yang terbaik. Walaupun bentuk badan seseorang mempunyai ciri-ciri tersendiri, ia tidak selalu badan yang kurus dan tinggi yang paling sempurna.

Menggembirakan orang sekeliling

Rasa cemas dari orang sekitar berat badan juga dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami gangguan makan.

Menurut laman web National Eating Disorder Association, 60 peratus orang yang mengalami gangguan makan mengatakan bahawa buli mengenai berat badan mereka sangat mempengaruhi perkembangan gangguan makan mereka. Sebenarnya, ejekan atau buli terhadap berat badan boleh menjadi pencetus awal seseorang mengalami gangguan makan.

Rasa sunyi

Kurangnya interaksi sosial atau rakan untuk berinteraksi secara langsung juga mendorong orang untuk mengalami gangguan makan seperti anoreksia. Seseorang yang mengalami keadaan merasa kurang mendapat sokongan sosial dalam hidupnya. Lama kelamaan, mereka merasa terasing dari persekitaran mereka dan merasa cemas.

Tuntutan profesional atau kerjaya

Profesi atau kerjaya yang menuntut untuk kurus atau mempunyai berat badan tertentu juga akan membuat orang berusaha sekuat mungkin untuk mengikuti diet yang ketat. Sebagai contoh, sebagai model, ballerina, atau ahli sukan yang memerlukan badan langsing, seperti mendayung, menyelam, gimnastik, pelari jarak jauh.

Recent Posts