Apakah Bahaya Gula Halus dan Mengapa Dilarang oleh Pemerintah? |

Siapa yang tidak menyukai rasa manis gula? Nampaknya, kebanyakan orang suka gula walaupun dalam jumlah yang berbeza. Gula memang boleh menjadikan rasa makanan dan minuman lebih sedap. Inilah yang menyebabkan gula tidak dapat dipisahkan dari kehidupan seharian, dan juga gula halus.

Malangnya, gula jenis ini dapat meningkatkan risiko diabetes jenis 2 dan penyakit kronik yang lain. Apa sebenarnya gula halus? Lihat ulasan berikut.

Apa itu gula halus?

Gula halus adalah gula yang telah diproses dan dimurnikan dari gula kristal.

Pada mulanya, pengeluar mengambil jus dari tangkai tebu, kemudian menyaringnya dengan kapur untuk menghilangkan kekotoran dari proses penuaian.

Jus tebu kemudian direbus sehingga membentuk gula kristal ( gula pasir ).

Proses pemprosesan ini menghasilkan gula mentah yang mengandung sukrosa yang tidak dapat dimakan. Pengilang juga masih harus memisahkan kristal gula dari sirap.

Setelah kristal gula dan sirap gula terpisah, pengeluar akan memproses kristal gula lebih jauh untuk menghilangkan warna dan bahan lain yang bukan gula.

Mereka kemudian memisahkan kristal gula dari baki cecair dengan sentrifugasi. Proses ini menghasilkan kristal gula bersih dan sirap coklat pekat yang dipanggil molase (turunkan gula).

Kristal gula kemudian melalui proses pemprosesan selanjutnya untuk menghasilkan gula putih halus.

Produk akhir ini digunakan dalam pelbagai industri kerana lebih murni dan mempunyai penampilan yang lebih bersih daripada gula mentah.

Anda boleh mendapatkan gula ini dalam pelbagai produk makanan yang dibungkus, minuman ringan, jem, kek, dan sos.

Pengambilan gula halus dilarang oleh kerajaan

Menurut Keputusan Menteri Perindustrian dan Perdagangan No. 527 / MPT / KET / 9/2004, gula halus hanya ditujukan untuk industri sebagai bahan mentah atau bahan tambahan dalam proses pengeluaran.

Pengeluar juga dilarang menjual gula halus kepada pengedar, peruncit dan pengguna. Sebabnya, produk ini berpotensi menyebabkan sejumlah masalah kesihatan.

Sebagai contoh, penyelidikan mengenai The American Journal of Clinical Nutrition menunjukkan bahawa pengambilan gula halus dalam jumlah besar dikaitkan dengan obesiti dan diabetes jenis 2.

Pengambilan gula ini juga menyebabkan penuaan kulit melalui proses glisasi semula jadi.

Glycation adalah proses ketika molekul gula memasuki aliran darah dan menutup molekul protein di kulit. Lama kelamaan, kulit menjadi gelap dan kusam.

Kesan negatif gula halus terhadap kesihatan adalah sebab kuat mengapa proses penjualan produk ini sangat terhad.

Setiap industri dan syarikat yang menerima produk ini juga mesti memberikan laporan pengedaran kepada pihak berkaitan.

Kesan penggunaan gula halus pada kesihatan

Tidak jauh berbeza dengan jenis gula yang lain, pengambilan gula halus yang berlebihan juga boleh memberi kesan berikut.

1. Mempercepat kenaikan berat badan

Sebilangan besar makanan dan minuman manis yang dibungkus juga tinggi kalori.

Walaupun anda tidak makan banyak, produk gula tinggi ini akan tetap menyumbang sejumlah besar kalori kepada badan anda.

Sekiranya jumlah kalori lebih banyak daripada yang dibakar, badan mesti menyimpan lebihan kalori ini dalam bentuk lemak.

Kesannya, tisu lemak anda juga bertambah sehingga berat badan anda bertambah dengan cepat.

2. Hipoglikemia

Selain meningkatkan kadar gula dalam darah, penggunaan gula halus juga dapat menyebabkan hipoglikemia, atau kadar gula darah rendah.

Ini kerana semasa anda mengonsumsi gula, pankreas akan melepaskan insulin untuk menjaga gula darah stabil.

Hormon insulin berfungsi dengan menukar gula dari makanan menjadi glukosa untuk tenaga.

Dalam keadaan hipoglikemia, kadar gula darah yang sangat rendah membuat anda mengalami gejala seperti rasa lapar, kulit pucat, gegaran, dan kelemahan.

3. Kekurangan vitamin dan mineral

Tubuh anda memerlukan lebih banyak vitamin, kalsium, dan magnesium kompleks B untuk memproses gula halus dengan tahap kemurnian yang tinggi.

Apabila anda menggunakan gula ini, bekalan pelbagai bahan mikro juga akan habis.

Dalam jangka panjang, kekurangan vitamin B kompleks boleh mengganggu fungsi saraf dan proses pembentukan tenaga.

Sementara itu, kekurangan kalsium dan magnesium dapat meningkatkan risiko osteoporosis dan arthritis (artritis).

4. Meningkatkan risiko diabetes jenis 2

Pengambilan makanan yang tinggi gula halus atau pemanis tambahan boleh menyebabkan kegemukan.

Apabila anda gemuk, anda lebih cenderung kepada ketahanan insulin. Ini adalah keadaan apabila sel-sel badan tidak dapat bertindak balas terhadap insulin dengan betul.

Tubuh juga kehilangan kemampuannya untuk menjaga kadar gula darah dalam julat normal.

Secara beransur-ansur, keadaan ini boleh menyebabkan diabetes jenis 2. Anda juga akan menghadapi risiko yang lebih tinggi untuk pelbagai komplikasi.

5. Meningkatkan risiko penyakit jantung

Kajian 2014 dalam jurnal Perubatan Dalaman JAMA menemui kaitan antara pengambilan gula dan risiko penyakit jantung.

Dalam kajian itu, orang yang mendapat 17-18% pengambilan kalori mereka dari gula mempunyai risiko 38% lebih besar untuk mati akibat penyakit jantung.

Pengambilan gula yang berlebihan, terutama gula halus, dapat meningkatkan tekanan darah dan keradangan kronik di dalam badan.

Ditambah dengan risiko kegemukan yang tinggi, semua ini adalah faktor yang menjadikan anda lebih mudah terkena penyakit jantung.

Gula halus adalah salah satu komoditi yang tidak dapat dipisahkan dari kehidupan manusia.

Anda mungkin tidak menyedari bahawa anda telah menjumpainya dalam pelbagai makanan dan minuman sehari-hari. Walaupun begitu, anda masih boleh mengehadkan pengambilannya.

Mulakan dengan mengurangkan pengambilan makanan dan minuman yang tinggi gula. Perbanyakkan pengambilan makanan semula jadi dan kaya dengan nutrien.

Sebentar mengidam makanan manis, anda juga boleh menggunakan pemanis semula jadi dan bukannya gula.

Recent Posts