Maklumat Mengenai Waktu Tidur Bayi, Cara Tidur, dan Kedudukan Yang Betul

Bayi mempunyai lebih banyak waktu tidur daripada orang dewasa, terutama untuk bayi baru lahir. Waktu tidur yang mencukupi sangat diperlukan untuk perkembangan dan pertumbuhan anak kecil anda kerana hormon perkembangan sebenarnya menjadi aktif ketika mereka sedang tidur. Berikut adalah penjelasan lengkap mengenai tidur bayi, bermula dari waktu, cara meletakkannya tidur, ke kedudukan yang betul.

Waktu tidur yang sesuai untuk bayi mengikut usia mereka

Adakah anda tahu bahawa anak anda mempunyai waktu tidur yang berbeza dan disesuaikan dengan keperluan perkembangannya?

Memetik dari Kehamilan Kelahiran dan Bayi, bayi di bawah satu tahun menghabiskan waktu tidur dalam fasa tidur aktif dan bukannya tidur yang tenang. Apakah maksudnya?

Tidur aktif adalah keadaan di mana bayi tidur dengan irama pernafasan pendek dan boleh menggerakkan lengan dan kakinya. Matanya sering bergerak walaupun mereka ditutup dan bayi mudah terbangun.

Ini sering menjadikan anak-anak lebih mudah bangun, walaupun mereka telah mencuba pelbagai cara untuk menyusahkan bayi.

Berikut ini adalah penjelasan mengenai waktu tidur bayi yang sesuai yang telah dikumpulkan mengikut umur.

0-3 bulan bayi

Bayi yang baru lahir biasanya memerlukan waktu tidur lebih kurang 16-17 jam dalam sehari . Tetapi corak tidur ini tidak teratur, boleh dari beberapa minit hingga beberapa jam pada satu masa.

Mereka juga dapat tidur sepanjang hari dan bangun selama beberapa jam hanya untuk memberi makan. Apabila bayi berusia 1 bulan, waktu tidur bayi menjadi 14-16 jam sehari , di mana dia boleh tidur pada waktu malam sekitar 8-9 jam dan 6-7 jam untuk tidur siang.

Sehingga usia tiga bulan, waktu tidur ini akan berkurang sedikit pada siang hari dan meningkat pada waktu malam. Pada usia ini, panjang tidur malam bayi menjadi 10-11 jam sehari dan tidur hingga 4-5 jam.

Waktu tidur anak kecil anda pada hari-hari awal kelahirannya memang akan membuatkan ibu bapa berasa letih, tetapi jika corak rehat ini normal dan memang diperlukan untuk bayi baru lahir.

Bayi 3-6 bulan

Waktu rehat untuk bayi berusia 3 bulan adalah sama dengan bayi berusia 1 bulan, iaitu 14-16 jam dalam sehari . Perbezaannya adalah, terdapat perubahan dalam tempoh tidur siang dan tidur pada waktu malam.

Pada usia ini, bayi akan tidur lebih lama pada waktu malam daripada pada siang hari. Namun, tidak semua bayi akan seperti ini. Jadi, jika si kecil mempunyai jadual yang berbeza, jangan risau.

Pada usia 4 hingga 6 bulan, biasanya anak anda sudah mulai mempunyai pola tidur yang lebih jelas, iaitu sekitar 5 kali sehari. Di mana jangka waktu tidur pada waktu malam lebih lama daripada tidur siang pada waktu siang.

Bayi 7-9 Bulan

Pada julat usia ini, kebanyakan pola tidur bayi pada waktu malam dapat diramalkan. Biasanya bayi memerlukan waktu rehat untuk tidur lena 14 jam dalam sehari di mana waktu tidur pada waktu malam lebih lama daripada waktu tidur pada waktu siang.

Dengan perincian tidur pada waktu malam sekitar 11 jam dan tidur sekitar 2 hingga 3 jam. Aktiviti fizikal yang banyak dilakukan pada waktu siang seperti belajar berbaring di perut, merangkak, dan duduk membuatkan bayi memerlukan tidur lebih lama pada waktu malam.

10-12 bulan bayi

Keperluan tidur bayi sebelum usia satu tahun masih sama seperti sebelumnya, iaitu sekitar 14 jam dalam sehari . Pada usia 10 hingga 12 bulan, kebanyakan bayi mempunyai rehat malam yang lebih lama dan hanya makan pada waktu pagi dan petang.

Jadual makan di atas bergantung pada keadaan bayi kerana sebilangannya terus menyusui pada waktu malam sehingga mereka berusia lebih dari 12 bulan. Di samping itu, jadual rehat untuk bayi dalam lingkungan usia ini pada amnya sudah dapat diramalkan.

Namun, jika anak kecil anda masih tidak mempunyai jadual tidur siang yang boleh diramalkan, cuba mulakan. Caranya adalah dengan menggunakan waktu-waktu penting untuk tidur siang dan tidur untuk si kecil.

Lakukan secara berkala sehingga bayi anda mulai terbiasa. Corak tidur berjadual ini akan membantu anda memastikan bahawa bayi anda cukup tidur. Waktu tidur yang konsisten adalah kunci utama untuk mengembangkan jadual tidur harian yang baik dan tersusun untuk si kecil anda sejak usia dini.

Tetapi perlu diingat, kebiasaan tidur setiap anak berbeza. Bayi anda mungkin memerlukan tidur lebih kurang daripada senarai di atas.

Mungkin juga tidur siang si kecil dan tidur malam anda sebenarnya dapat dibalikkan, pada waktu malam mereka hanya tidur sebentar, sedangkan pada siang hari mereka dapat tidur berjam-jam.

Corak tidur tidak sama pada setiap kanak-kanak dipengaruhi oleh banyak faktor. Contohnya, usia, keadaan badan, masa penyusuan, dan juga aktiviti harian orang di sekelilingnya. Satu perkara yang pasti, pastikan waktu rehat bayi anda mencukupi.

Bagaimana hendak tidurkan bayi tanpa menangis?

William Sears, pakar pediatrik dan psikologi, mengesyorkan bagaimana meletakkan bayi tidur kaedah tiada air mata yang didapati lebih selamat.

Sears mencadangkan kaedah tiada air mata dalam bukunya yang bertajuk; Penyelesaian Tidur Tanpa Tangisan: Cara Lembut untuk Membantu Bayi Anda Tidur Sepanjang Malam.

Kaedah ini dilakukan dengan mewujudkan kedekatan fizikal antara bayi dan ibu bapanya dan memberinya apa yang dia perlukan, termasuk kehadiran anda.

Kaedah ini dipercayai dapat membuat bayi merasa selamat dan selesa sehingga mereka dapat kembali tidur dengan tenang.

Bagi anda yang ingin memohon kaedah tiada air mata Sebagai cara untuk meletakkan bayi anda tidur ketika dia menangis di tengah malam, ikuti petua di bawah:

1. Jadikan jadual tidur anda lebih teratur

Membuat jadual tidur bayi dapat membantu anda mengatur dan membuat si kecil tidur pada waktu-waktu tertentu.

Bawa anak kecil anda bersiar-siar pada waktu pagi sambil menikmati cahaya matahari. Mengeringkan bayi pada waktu pagi dapat mengatur jam biologi badan sehingga menjadi lebih baik dan normal.

2. Tetapkan rutin waktu tidur

Agar bayi anda terbiasa dengan waktu tidur barunya, anda perlu membiasakan diri dengan sesuatu. Contohnya, mandi dan beri dia urutan lembut, menyanyikan lagu pengantar tidur, atau menahannya di tempat yang tenang dan tenang. Perasaan tenang ini dapat memudahkan bayi tidur dan tidur dengan lebih nyenyak.

3. Tenang bayi ketika dia bangun

Untuk menidurkannya, anda memerlukan "senjata" seperti tepukan lembut, pelukan, selempang sambil menggegarkan bayi, dan disertai dengan suara pengantar tidur yang sederhana, seperti "ssshhhh" yang dapat menenangkan bayi.

Kemudian, pastikan bahawa dia tidak terlalu panas dan bantal yang dia gunakan berada dalam kedudukan yang betul.

Maksudnya, lakukan apa sahaja yang menjadikan bayi lebih selesa sehingga mereka dapat kembali berehat. Elakkan menjauh sehingga dia benar-benar tidur sehingga dia tidak bangun.

Kedudukan tidur bayi yang perlu dipertimbangkan

Kedudukan tidur bayi di bawah usia 6 bulan harus menjadi perhatian utama setiap ibu bapa. Sebabnya, kedudukan yang salah dapat meningkatkan risiko anak anda mengalami Sudden Infant Death Syndrome (SIDS).

Hasil penyelidikan yang dilakukan oleh American Academy of Pediatrics mendapati bahawa persekitaran tidur yang selamat termasuk tidak meletakkan bantal atau anak patung di sekitar tempat tidur bayi.

Selain itu, posisi tidur yang betul akan mengurangkan risiko sindrom kematian bayi secara tiba-tiba.

Keadaan kematian secara tiba-tiba pada kanak-kanak dicirikan oleh sesak nafas dan sukar bergerak. Itulah sebabnya sebagai ibu bapa anda mesti selalu memperhatikan kedudukan tidur anak anda untuk meminimumkan pelbagai jenis risiko yang telah disebutkan sebelumnya.

kedudukan tidur terlentang

Kedudukan tidur bayi di belakang adalah posisi yang sangat biasa. Biasanya kedudukan ini dilakukan oleh bayi sekitar 0 hingga 3 bulan. Kerana pada usia itu, bayi belum dapat berguling.

Institut Kesihatan Kanak-kanak dan Pembangunan Manusia Nasional AS (NICHD) melabelkan kedudukan terlentang sebagai posisi tidur terbaik untuk bayi. Malah sangat digalakkan untuk bayi tidur dalam keadaan terlentang selama 6 bulan pertama.

Kedudukan tidur terlentang untuk bayi terbukti dapat mengurangkan sindrom kematian bayi secara tiba-tiba sebanyak 50 peratus. Namun, jika anda berada dalam posisi tidur terlentang terlalu lama, ia boleh menyebabkan plagiocephaly, atau dalam bahasa sehari-hari ia disebut "kepala bengkak".

Untuk mengekalkan bentuk kepala bayi untuk menghindari kepala peyang, ubah posisi tidur secara bergantian menghadap kiri dan kanan. Di samping itu, anda juga boleh meletakkan bayi di perutnya semasa bermain.

Anda juga boleh menggunakan bantal kepala khas yang sering disebut "bantal bantal". Fungsi bantal ini adalah untuk menjaga bentuk kepala bayi.

Kedudukan tidur sisi

Sebilangan ibu sering membiarkan bayi mereka tidur di sebelah mereka. Sebenarnya, posisi tidur sebelah boleh membahayakan kesihatan bayi anda.

Tidur di sisi anda membolehkan si kecil bergerak dan selalunya akan tidur di perutnya. Perut meletakkan perut bayi anda di bawah badannya.

Perkara-perkara yang akan meningkatkan risiko sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (SIDS) dengan ketara kerana perut dan dada mengalami tekanan sehingga sukar untuk bernafas.

kedudukan tidur yang terdedah

Kedudukan tidur ini masih diperdebatkan. Sebabnya adalah bahawa menurut data statistik, sindrom kematian bayi secara tiba-tiba banyak berlaku pada bayi yang tidur dalam keadaan rawan.

Punca sindrom kematian bayi secara tiba-tiba adalah ketara kerana wajah bayi terlalu dekat dengan tilam. Secara tidak langsung menjadikan bayi terdedah kepada masalah pernafasan.

Keadaan ini berlaku kerana bayi tidak mendapat cukup oksigen.

Cara membuat bayi selesa ketika tidur

Selain kedudukan tidur, ada perkara lain yang juga harus dipertimbangkan, termasuk:

  • Jaga suhu bilik supaya si kecil dapat tidur lena.
  • Letakkan bayi di bilik dengan pengudaraan yang baik.
  • Jauhkan semua mainan dan anak patung dari tempat tidur bayi anda.
  • Gunakan pakaian tidur dan penutup lain daripada selimut.
  • Jaga kebersihan tempat tidur dengan menukar cadar dan sarung bantal secara berkala.

Sebenarnya, jika perlu, anda juga selalu mengeringkan bantal pelindung bayi anda di bawah sinar matahari sehingga organisma pencetus asma dan alergi di dalamnya mati.

Perkara yang harus dielakkan semasa bayi tidur

Anda pasti mahukan kualiti tidur bayi dalam keadaan baik. Oleh itu, anda harus mengelakkan perkara-perkara berikut agar tidur anak anda tidak terganggu:

1. Bangunkan bayi semasa menggerakkannya

Selalunya, bayi anda akan tertidur di tempat lain selain dari tempat tidur, seperti kereta, buaian atau tempat lain. Biarkan anak kecil anda tidur siang di tempat duduk kereta, dan pastikan bayi anda selamat atau tidak terjepit.

Tidur sebentar di tempat itu baik-baik saja, selagi anda tidak membiarkan bayi anda tidur sepanjang malam di tempat itu.

2. Biasakan tidur di kereta sorong

Untuk memudahkan bayi tidur, mungkin anda akan membawa si kecil di rumah dengan alias kereta sorong kereta sorong . Ini boleh dilakukan sekali-sekala.

Namun, tidak terlalu kerap kerana bayi yang terbiasa tidur dengan "pergerakan", akan merasa lebih sukar untuk tidur di tempat yang tidak bergerak seperti buaian atau buaian.

3. Memegang bayi yang sedang menangis semasa tidur

Secara naluriah, tentu anda akan menahan bayi yang tiba-tiba menangis sebagai cara untuk meletakkan si kecil anda tidur dan menentukan sama ada dia lapar, dahaga, sakit, atau sesuatu yang lain.

Walau bagaimanapun, anda perlu membiarkan bayi anda menangis selama beberapa minit untuk melihat apakah bayi anda akan tenang dengan sendiri.

Sekiranya bayi anda masih menangis lama (lebih dari lima minit), kembali kepadanya dan yakinkan bahawa bayi anda baik-baik saja.

4. Menggunakan pacifier

Walaupun pacifier atau pacifier boleh digunakan sebagai cara untuk meletakkan bayi tidur, ini tidak betul. Sebabnya, penggunaan pacifier secara berterusan akan menjadikan si kecil anda sukar tidur atau ribut ketika tidak menggunakan pacifier.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts