Perbezaan Antara Mentega dan Margarin: Mana Yang Lebih Sihat? •

Mentega dan marjerin sering disalah anggap sebagai produk yang sama, cuma namanya berbeza. Sebenarnya, kedua-duanya adalah produk yang agak berbeza. Dari bahan asas hingga kegunaan, mentega dan marjerin mempunyai ciri tersendiri.

Agar anda tidak membuat pilihan yang salah dan akhirnya membahayakan kesihatan anda dan keluarga anda, perhatikan maklumat lengkap mengenai mentega dan marjerin di bawah ini.

Apa itu mentega?

Mentega adalah produk yang diperbuat daripada bahan utama krim atau susu lembu, kambing, atau biri-biri. Mentega juga dikenali dengan nama mentega. Di Indonesia sendiri, yang biasa anda temukan di pasar atau pasar raya adalah mentega dari susu lembu.

Susu telah dipasteurisasi atau dipanaskan untuk membunuh bakteria dan patogen. Oleh itu, produk yang dihasilkan lebih selamat dan tidak cepat basi.

Selepas itu, susu akan diaduk sedemikian rupa sehingga lemak pepejal dipisahkan dari cecair. Mentega biasanya dijual dalam bentuk tongkat atau dalam bentuk lebih cair yang dibungkus dalam bekas plastik.

Anda akan menyedari sendiri bahawa tekstur mentega lembut dan mudah cair jika anda tidak menyimpannya di dalam peti sejuk. Kerana ketumpatan ringan, mentega biasanya digunakan sebagai ramuan dalam pastri atau sebagai penyebar roti.

Sekiranya anda menggunakan mentega sebagai bahan adunan kek, biasanya tekstur kek yang anda buat akan lebih lembut. Rasa mentega sendiri lebih enak daripada marjerin, sama dengan susu lembu yang sedap.

Apa itu marjerin?

Margarin adalah produk yang dibuat dari minyak sayuran (lemak sayuran) dan dicampurkan dengan pengemulsi dan bahan lain sehingga teksturnya lebih padat daripada mentega. Sekiranya dibiarkan di luar peti sejuk, marjerin cenderung bertahan lebih lama dan tidak cepat cair.

Biasanya marjerin digunakan untuk membuat kuih basah dan kek agar mengikat doh dengan lebih baik. Kerana dibuat dari minyak, produk ini juga sering digunakan untuk menggoreng atau menumis.

Selain rasa yang lebih kuat, marjerin tidak akan meninggalkan minyak yang melekat pada makanan jika dibandingkan dengan minyak masak biasa. Makanan yang digoreng dengan marjerin akan terasa lebih rangup.

Mana yang lebih sihat?

Sekarang setelah anda mengetahui perbezaan antara mentega dan marjerin, kini tugas anda adalah untuk menentukan mana yang terbaik. Memilih produk mana yang lebih sihat antara mentega dan marjerin bukanlah perkara yang mudah.

Setiap jenama mempunyai ramuan dan bahan tambahan yang berbeza, jadi anda masih harus memperhatikan maklumat pemakanan dan komposisi yang tertera pada bungkusan. Namun, jika dilihat dari bahan asasnya, marjerin cenderung lebih selamat untuk kesihatan anda dan keluarga anda.

Tidak seperti mentega yang dibuat dari susu lembu, marjerin tidak mengandungi lemak haiwan. Jadi, kolesterol dan lemak yang terdapat dalam marjerin tidak setinggi mentega.

80% mentega itu sendiri terdiri daripada lemak haiwan, iaitu lemak tepu dan lemak trans. Kedua-dua jenis lemak dapat meningkatkan kadar kolesterol dalam darah dan berisiko menyebabkan pelbagai penyakit jantung.

Selain itu, lemak trans juga akan menurunkan kadar kolesterol baik (HDL) sehingga kadar kolesterol anda menjadi tidak stabil dan seimbang. Satu sudu mentega sudah memenuhi sekitar 35% daripada keperluan lemak tepu harian anda.

Jadi, anda harus memperhatikan jumlah mentega yang anda makan dalam satu hari, terutamanya jika anda mempunyai masalah jantung atau sedang berusaha menurunkan berat badan.

Berbanding dengan mentega, marjerin yang terbuat dari minyak sayuran sebenarnya kaya dengan lemak tak jenuh yang baik untuk kesihatan. Lemak tak jenuh berfungsi untuk mengurangkan jumlah kolesterol jahat (LDL).

Lemak yang terdapat dalam marjerin juga kaya dengan asam lemak omega-3 dan omega-6 yang baik untuk menjaga fungsi otak dan mengurangkan faktor risiko untuk pelbagai penyakit seperti penyakit jantung, diabetes, asma, dan penyakit buah pinggang.

Namun, perlu diingat bahawa beberapa produk marjerin mengandungi lemak trans yang tidak baik untuk kadar kolesterol anda.

Petua memilih mentega dan marjerin terbaik

Oleh kerana setiap jenama menawarkan ramuan yang berbeza, anda harus berhati-hati dalam memilih produk yang paling sihat. Semakin padat mentega dan marjerin yang anda beli, semakin tinggi kandungan lemaknya.

Seboleh-bolehnya pilih mentega dan marjerin yang dibungkus dalam bekas plastik, bukan dalam bentuk palang.

Perhatikan jika tertulis " disebat "Pada bungkusan mentega. Ini bermaksud mentega telah disebat sehingga teksturnya lebih ringan dan berbusa.

Mentega disebat mengandungi sehingga 50% lebih banyak udara dan kurang lemak. Walau bagaimanapun, mentega jenis ini kadang-kadang tidak dapat digunakan sebagai ramuan dalam pemotong kue tertentu.

Apabila anda membeli marjerin, cari produk yang bertuliskan "bebas lemak trans". Walaupun masih mengandung lemak tak jenuh dan kolesterol, namun kadarnya kurang.

Pada akhirnya, memilih mentega dan marjerin terbaik perlu disesuaikan dengan keperluan anda sendiri. Sekiranya anda menghidap penyakit jantung atau gangguan serupa, berjumpa dengan doktor anda yang merupakan pilihan terbaik yang selamat dan sihat untuk anda.

Recent Posts