Ketahui Bagaimana Serotonin Mengawal Emosi & Mood

Tubuh terdiri daripada pelbagai hormon dan bahan kimia yang mengawal semua proses kimia di dalam badan. Ini termasuk mood alias mood Anda. Serotonin adalah salah satu bahan kimia badan yang berperanan mengawal emosi dan mood anda. Walaupun kekurangan zat ini boleh menyebabkan masalah mood seperti gangguan kecemasan dan kemurungan. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai bahan kimia yang satu ini.

Apa itu serotonin?

Serotonin adalah bahan kimia yang bertanggungjawab membawa mesej antara sel saraf di otak. Bahan ini dihasilkan oleh proses biokimia dengan menggabungkan pelbagai bahan seperti asam amino triptofan, komponen protein, dan reaktor kimia, iaitu triptofan hidroksilase. Selain otak, bahan kimia ini juga terdapat di usus, di platelet darah, dan di sistem saraf pusat.

Triptofan asid amino adalah salah satu bahan untuk membuat bahan kimia yang penting untuk sel saraf otak. Tryptophan tidak dihasilkan di dalam badan, tetapi dari makanan yang anda makan.

Sekiranya badan kekurangan triptofan, tahap hormon antar sel di saraf otak di dalam badan akan menurun. Kesannya, anda boleh mengalami penyakit mental, kemurungan. Seseorang yang mengalami kemurungan akan merasa sedih dan hilang minat terhadap sesuatu perkara.

Fungsi serotonin dalam badan

Hormon serotonin terkenal dengan fungsinya dalam mengatur mood. Sebabnya, kerana bahan kimia ini dihasilkan oleh triptofan yang berkaitan dengan mengatur mood. Bahan ini dalam otak membantu mengatur perasaan gelisah dan bahagia.

Dalam keadaan normal, sel saraf di otak dan saraf tunjang menggunakan triptofan dan sejumlah bahan kimia lain untuk menghasilkan serotonin. Sistem saraf pusat ini akan menghantar isyarat kepada setiap reseptor isyarat penghasil hormon untuk mula menghasilkan.

Apabila tahap bahan kimia ini rendah, biasanya dikaitkan dengan kemurungan. Sementara itu, jika tahapnya tinggi, ia identik dengan perasaan baik dan sejahtera.

Selain mengatur mood, serotonin juga memberikan banyak manfaat untuk tubuh, termasuk:

 • Mengatur fungsi dan pergerakan usus dan mengawal selera makan. Jadi, jika tahap hormon bermasalah, perubahan selera makan juga mungkin berlaku.
 • Membantu proses pembekuan darah dengan merangsang pembebasan platelet untuk membantu luka sembuh. Bahan ini kemudian membantu menyempitkan arteri kecil yang dapat melambatkan aliran dan membeku darah.
 • Meningkat ketika anda makan makanan yang berbahaya bagi tubuh. Tujuannya, untuk mendorong dan membuang makanan berbahaya yang dimakan. Bahan kimia dalam darah yang meningkat kemudian akan merangsang bahagian otak yang mengawal loya.
 • Mempunyai fungsi merangsang bahagian otak yang mengawal ketika anda tidur dan bangun dan meningkatkan libido ketika tahap dalam tubuh cukup rendah.
 • Menjaga kesihatan dan ketumpatan tulang. Penyelidikan mengatakan jika tahap hormon ini terlalu tinggi, ia dapat meningkatkan risiko osteoporosis. Penyelidikan lain menunjukkan bahawa ubat antidepresan, terutamanya ubat untuk mengatasi kemurungan seperti perencat pengambilan serotonin selektif (SSRIs) dapat mengurangkan kepadatan mineral tulang, menjadikan anda berisiko mengalami patah tulang.

Keadaan apabila badan kekurangan atau berlebihan serotonin

Tahap hormon ini yang dihasilkan dari triptofan boleh turun naik dari masa ke masa; rendah, normal, dan tinggi. Berikut adalah keadaan yang menunjukkan bahawa tahap hormon tidak berada dalam standard normal.

sindrom serotonin

Dilaporkan dari Mayo Clinic, sindrom serotonin adalah keadaan yang menunjukkan tahap bahan kimia ini sangat tinggi dan terkumpul di dalam badan.

Sindrom ini berlaku kerana penggunaan ubat / makanan tambahan yang dapat meningkatkan kadar hormon secara berlebihan atau bersama dengan ubat lain yang juga mengandungi hormon yang serupa.

Contohnya, mengambil ubat opioid untuk menghilangkan rasa sakit bersama dengan antidepresan. Tindakan ini boleh berlaku kerana faktor yang disengajakan yang menyebabkan pengambilan ubat berlebihan.

Seseorang yang mempunyai sindrom serotonin biasanya akan menunjukkan gejala ringan termasuk:

 • Bergegar.
 • Cirit-birit.
 • Sakit kepala.
 • Bingung.
 • Menggigil.
 • Murid diluaskan.

Sekiranya telah memasuki tahap yang teruk, gejala yang disebabkan termasuk:

 • Kekejangan otot.
 • Otot menjadi kaku.
 • Demam panas.
 • Denyutan jantung meningkat dan tidak teratur.

 • Tekanan darah tinggi.
 • Kejang.

Sindrom ini perlu diubati dengan segera, jika tidak, pesakit boleh kehilangan kesedaran dan mati. Rawatan akan disesuaikan dengan tahap keadaan yang teruk. Doktor anda mungkin berhenti menggunakan ubat yang boleh mencetuskan kenaikan hormon, atau meminta anda dimasukkan ke hospital.

Semasa rawatan, doktor akan memberi anda ubat cyproheptadine untuk menyekat hormon, relaxer otot, dan ubat-ubatan untuk mengawal tekanan darah dan degupan jantung. Untuk mengelakkan berlakunya sindrom ini, anda dan keluarga mesti berhati-hati dalam menggunakan ubat yang mengandungi serotonin atau triptofan.

Keadaan badan kekurangan serotonin

Terdapat kaitan yang jelas bahawa tahap rendah hormon ini yang terbuat dari triptofan boleh menyebabkan kemurungan. Oleh itu, orang yang mempunyai tahap rendah hormon ini cenderung menunjukkan gejala kemurungan, termasuk:

 • Gangguan tidur berlaku, seperti insomnia atau terlalu banyak tidur.
 • Selera makan tidak stabil; kehilangan selera makan atau makan berlebihan.
 • Sentiasa merasa gelisah, mudah marah, cemas, sedih, dan kehilangan minat dalam aktiviti biasa.
 • Sakit kepala atau sakit badan yang kerap.

Pada orang yang menunjukkan gejala di atas dan didiagnosis dengan kemurungan, rawatan pertama yang akan dilakukan adalah dengan mengambil ubat antidepresan. Di samping itu, doktor anda mungkin juga meminta anda menjalani psikoterapi, seperti terapi tingkah laku dan kognitif.

Tujuannya, untuk membantu pesakit mengurangkan pemikiran negatif, menerima tekanan yang mereka hadapi, dan mengembangkan kemampuan untuk mengatasi masalah.

Walau bagaimanapun, pengambilan ubat untuk mengatasi kemurungan seperti perencat pengambilan serotonin selektif (SSRI) dapat menurunkan kepadatan mineral tulang, sehingga anda berisiko mengalami patah tulang.

Petua untuk meningkatkan tahap serotonin tanpa ubat

Pagi yang cerah sangat menyenangkan

Meningkatkan hormon yang mengatur mood bukan hanya dengan mengambil ubat atau makanan tambahan. Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda ambil untuk meningkatkan serotonin dalam badan.

Pendedahan cahaya matahari yang mencukupi

Cahaya matahari yang terang adalah kunci untuk meningkatkan hormon yang mengatur kitaran tidur. Ini kerana cahaya matahari mengaktifkan pengeluaran hormon serotonin sehingga tahapnya dapat meningkat.

Anda boleh mendapat pendedahan cahaya terang dengan berjemur pada waktu pagi atau membuka tirai pada waktu pagi sehingga cahaya matahari dapat memasuki rumah dan pencahayaan rumah menjadi lebih terang.

Bersenam secara berkala

Senaman dapat meningkatkan penghasilan endorfin, yang merupakan endorfin yang merangsang perasaan kepuasan dan kesenangan. Bukan hanya itu, senaman juga dapat meningkatkan mood dengan meningkatkan aktiviti motor dan merangsang kadar pengaktifan neuron serotonin.

Manfaat inilah yang menjadikan kebanyakan pakar kesihatan memanggil senaman sebagai rawatan alternatif bagi orang yang mengalami gangguan mood.

Makan makanan yang mengandungi serotonin

Serotonin, yang terbuat dari triptofan, sebenarnya dihasilkan oleh badan dari makanan yang anda makan. Anda boleh mendapatkan makanan yang mengandungi serotonin dalam ikan dan kacang yang diperkaya dengan asid lemak omega 3, kedelai, dan produk tenusu.

Recent Posts