11 Cara Menambah Berat Bayi Yang Perlu Tahu Ibu |

Cara menaikkan berat badan bayi tentunya merupakan perkara penting untuk diketahui oleh ibu. Sebabnya, kenaikan berat badan anak kecil anda adalah tanda dia bertambah sihat. Jadi, bagaimana jika berat badan anak kecil anda tidak naik? Ayuh, lihat petua berikut, puan!

Cara menaikkan berat badan bayi

Sejak bayi dilahirkan, ibu harus memeriksanya secara berkala di puskesmas atau posyandu. Lakukan ini supaya ibu dapat mengawal proses kenaikan berat badan untuk si kecil.

Biasanya, ibu akan diberi KMS (Kad Menuju Kesihatan) yang mengandungi keluk pertumbuhan si kecil. Keluk ini memudahkan ibu untuk mengetahui sama ada anak kecil anda mempunyai berat badan yang normal untuk usianya atau tidak.

Jadi, bagaimana jika anda sukar untuk si kecil menambah berat badan? Jangan risau dan bimbang terlalu banyak, puan. Berikut adalah beberapa petua untuk membantu bayi anda menaikkan berat badan dengan cepat.

1. Beri penyusuan susu ibu secara eksklusif

Mungkin sebilangan ibu bapa telah memulakan pemberian makanan pelengkap lebih awal kerana mereka menganggap susu ibu sahaja tidak mencukupi. Sebenarnya, penyusuan susu ibu yang eksklusif sehingga usia 6 bulan lebih baik untuk bayi.

Ini kerana pencernaan bayi tidak bersedia untuk makan makanan selain susu ibu pada usia kurang dari 6 bulan. Memberi makanan pelengkap terlalu cepat sebenarnya akan menyukarkan anak anda mencerna makanan tersebut.

2. Menyusu badan sekerap mungkin

Sekiranya bayi anda kekurangan berat badan, ibu harus menyusui sekerap mungkin. Melaporkan dari halaman Kesihatan Kanak-kanak, bayi yang baru lahir hingga beberapa minggu harus disusui setiap 1.5 jam atau setiap 2 jam.

Menyusukan si kecil mengikut jadual yang kerap membantu berat badannya meningkat menjadi bilangan ideal. Dengan cara itu, pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda tidak akan terganggu.

3. Kedudukan penyusuan yang betul

Tidak hanya menyusu badan, tetapi ibu juga perlu memperhatikan kedudukan penyusuan yang betul. Perhatikan perkara berikut.

  • Ibu berada dalam keadaan selesa, disarankan untuk duduk dan menopang badan bayi dengan bantal.
  • Dekatkan bayi ke payudara ibu sambil memegangnya, cubalah untuk tidak menjauhkan bayi terlalu jauh dari badan ibu.
  • Pastikan bayi minum susu ibu, dengarkan suaranya ketika menelan.

Sekiranya ibu menyusu pada kedudukan yang betul, susu ibu akan masuk ke saluran pencernaan si kecil dengan mudah sehingga dapat meningkatkan berat badan bayi anda.

4. Bantu dengan susu formula

Sekiranya susu anda rendah, cubalah berjumpa doktor. Doktor mungkin mengesyorkan memberi susu formula sebagai cara untuk meningkatkan berat badan bayi.

Namun, jangan berhenti menyusu, puan. Kerana, tujuan susu formula adalah untuk membantu meningkatkan bekalan nutrien, bukan menggantikan fungsi susu ibu secara total.

Perhatikan reaksi alergi dan pencernaan si kecil jika ibu memutuskan untuk memberinya susu formula. Sebabnya, tidak semua bayi boleh minum susu lembu.

5. Atasi tali leher

Ikatan lidah atau ankyloglossia Ini adalah keadaan di mana lidah bayi melekat pada permukaan mulutnya. Akibatnya, sukar bagi lidah si kecil anda untuk bergerak bebas, sehingga sukar untuk menyusu dengan betul.

Sekiranya anak anda mengalaminya, segera berjumpa doktor. Sekiranya perlu, lakukan percubaan pembedahan untuk memutuskan sambungan tali leher atau apa yang dikenali sebagai frenotomi.

6. Toleransi laktosa dan alergi susu lembu

Kedua-dua keadaan ini boleh menyebabkan masalah kesihatan pada si kecil seperti demam, cirit-birit, batuk, sesak nafas, dan gatal.

Sekiranya kesihatan anak anda terganggu, sukar untuk menambah berat badan. Oleh itu, salah satu cara untuk meningkatkan berat badan ibu adalah dengan mencari penyelesaian pengambilan nutrien selain susu lembu.

Sekiranya bayi alah kepada susu lembu, ibu boleh memberi susu kedelai. Sementara itu, jika anak tidak laktosa tidak bertoleransi, ibu memberikan susu bebas laktosa.

Jangan lupa berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat yang tepat.

7. Beri makanan pelengkap berkhasiat tinggi

Sekiranya anak anda telah memasuki usia 6 bulan, ibu boleh memperkenalkan makanan pelengkap (MPASI).

MPASI adalah salah satu cara untuk meningkatkan berat badan bayi dan membantu memberi nutrisi yang mencukupi.

Beri makanan yang mengandungi lemak baik seperti alpukat. Ibu juga perlu menyediakan makanan kaya protein seperti ayam dan daging.

Lakukan variasi menu makanan pelengkap agar pengambilan nutrien untuk si kecil anda seimbang. Di samping itu, anda harus berhati-hati ketika memberi telur kerana anak anda mungkin alergi terhadap makanan yang satu ini.

8. Mengurut bayi

Dilaporkan dari jurnalal Perkembangan Awal Urut bayi terbukti bermanfaat sebagai cara untuk menambah berat badan pada bayi yang lahir sebelum waktunya atau yang mempunyai berat lahir rendah.

Dianjurkan untuk melakukan urutan lembut pada perut dan anggota badan bayi 3 kali sehari. Tujuannya adalah untuk membantu perkembangan saraf dalam proses pencernaan.

9. Mengaplikasikan teknik kanggaru

Cara lain untuk menaikkan berat badan bayi adalah dengan menggunakan teknik kanguru atau Penjagaan Ibu Kanguru .

Ya, seperti namanya, teknik ini menyerupai cara seekor kanggaru merawat anaknya, iaitu dengan memegang bayi setiap saat.

Kajian yang diterbitkan oleh jurnal Pendidikan Peranakan , penyelidik memantau 40 bayi baru lahir yang mempunyai berat lahir rendah.

Hasil kajian menyatakan bahawa terdapat peningkatan berat badan pada bayi yang diberi teknik kanguru.

Caranya adalah dengan memegang si kecil anda sekerap mungkin. Usahakan agar kulit ibu sentiasa bersentuhan dengan bayi dan pegang si kecil ke dada sehingga dia merasa selesa.

Teknik ini ternyata dapat memberikan rangsangan positif bagi saraf si kecil agar proses pencernaan dan pertumbuhan serta perkembangan berjalan dengan baik.

10. Dapatkan rehat yang cukup

Pada usia beberapa minggu pertama, si kecil memerlukan banyak tidur, iaitu sekurang-kurangnya 12 jam setiap hari.

Oleh itu, pastikan bayi sentiasa dalam keadaan selesa agar rehatnya tidak terganggu. Ia juga bertujuan untuk meningkatkan berat badan bayi.

Pastikan bilik anak kecil anda sejuk, ganti pakaiannya secara berkala agar tidak panas, bertenang, dan jangan membuat bising ketika si kecil sedang tidur.

11. Segera periksa dengan doktor sekiranya bayi itu sakit

Sekiranya bayi rewel, demam, atau bayi menunjukkan tanda-tanda penyakit, berjumpa doktor dengan segera. Beri ubat mengikut nasihat doktor untuk merawat kesakitan.

Melambatkan rawatan akan memberi kesan negatif terhadap pertumbuhan dan perkembangan anak anda dan dapat mengurangkan berat badan.

Ubat jika sakit adalah salah satu cara yang perlu dilakukan oleh ibu untuk meningkatkan berat badan bayi kesayangan anda.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found