7 Khasiat Biotin (Vitamin H) untuk Badan |

Biotin adalah vitamin yang termasuk dalam kumpulan vitamin B kompleks, juga dikenal sebagai vitamin B7 atau vitamin H. Vitamin ini larut dalam air sehingga tidak dapat disimpan dalam tubuh untuk waktu yang lama. Apakah faedah kesihatan biotin?

Pelbagai kebaikan biotin untuk kesihatan

Juga dikenal sebagai vitamin H, tubuh memerlukan vitamin ini untuk mencerna dan memecah lemak makronutrien, karbohidrat, dan protein. Apabila memasuki badan, biotin akan:

  • menghasilkan asid lemak
  • membantu menguraikan protein menjadi asid amino, termasuk isoleucine dan valine, dan
  • membantu badan menghasilkan gula apabila simpanan gula habis.

Di samping itu, biotin penting untuk mengekalkan tubuh yang sihat. Lihat beberapa faedah lain dari biotin di bawah.

1. Menjaga kehamilan sihat dan vitamin yang baik semasa menyusu

Biotin adalah nutrien penting untuk wanita hamil. Kerana, kekurangan vitamin B7 dipercayai dapat meningkatkan risiko kecacatan kelahiran. Walaupun ini agak jarang berlaku, para pakar mengatakan bahawa keperluan untuk biotin semasa kehamilan dan penyusuan meningkat.

Oleh itu, doktor akan mengesyorkan wanita hamil untuk mengambil makanan yang tinggi biotin untuk pertumbuhan dan perkembangan janin di dalam rahim.

2. Membantu pertumbuhan rambut

Manfaat lain dari biotin adalah bahawa ia menjadikan pertumbuhan rambut lebih cepat. Satu kajian melaporkan bahawa pengambilan biotin dalam jumlah yang lebih tinggi dapat membantu meningkatkan pertumbuhan rambut.

Hasil kajian ini mendapati bahawa wanita yang mengambil suplemen biotin mengalami pertumbuhan rambut yang cukup tinggi di kawasan yang mengalami keguguran rambut. Oleh itu, banyak yang bergantung pada biotin sebagai ubat keguguran rambut.

Pelbagai Cara Memanjangkan Rambut Secara Semula Jadi yang Berfungsi

3. Atasi kuku rapuh

Biotin juga dapat digunakan untuk merawat kuku rapuh. Ini terbukti dalam kajian yang dilakukan terhadap lapan orang dengan kuku rapuh. Mereka diberi 2.5 miligram biotin setiap hari selama 6-15 bulan.

Hasil kajian menunjukkan peningkatan ketebalan kuku sebanyak 25% pada semua peserta. Kuku yang retak juga berkurang. Walau bagaimanapun, penyelidikan ini masih kecil sehingga diperlukan penyelidikan lebih lanjut.

4. Atasi beberapa kerosakan kulit

Beberapa kajian melaporkan kekurangan biotin dapat menyebabkan masalah kulit pada dermatitis seborrheic. Beberapa sumber mengatakan bahawa kekurangan biotin mempengaruhi proses pemecahan lemak yang penting untuk kulit yang sihat.

Namun, setakat ini tidak ada bukti yang menunjukkan bahawa biotin dapat meningkatkan kesihatan kulit pada orang yang tidak kekurangan biotin.

5. Menurunkan kadar gula dalam darah

Manfaat utama biotin adalah bahawa ia membantu tubuh mencerna nutrien. Oleh itu, vitamin B7 juga dapat mempengaruhi kadar gula dalam darah. Satu kajian melaporkan bahawa biotin membantu mengawal kadar glukosa darah pada pesakit diabetes.

Biotin berfungsi dengan mengoptimumkan pencernaan asid lemak sehingga meningkatkan simpanan glukosa. Di samping itu, kajian haiwan mendapati bahawa biotin merangsang pengeluaran insulin dari pankreas dan kemudian menurunkan gula darah.

6. Mengatasi kerosakan saraf

Vitamin H juga dapat membantu mengurangkan kerosakan saraf pada orang yang menghidap diabetes atau juga dikenali sebagai diabetes neuropati.

Selain itu, kandungan biotin juga penting bagi orang yang menjalani prosedur dialisis untuk penyakit buah pinggang. Walaupun begitu, faedah biotin yang satu ini harus dikaji lebih lanjut.

7. Merawat pelbagai sklerosis

Penyelidikan mendapati bahawa terapi biotin dosis tinggi dapat membantu memperbaiki gejala sklerosis berganda. Ia adalah penyakit autoimun yang mempengaruhi sistem saraf dan menyebabkan kelemahan otot dan pelbagai masalah lain.

Dalam kajian ini, gejala multiple sclerosis dikurangkan dengan mengambil dos tinggi biotin yang diambil tiga kali sehari.

Makanan yang kaya dengan biotin memberi faedah

Walaupun hari ini banyak makanan tambahan mengandungi biotin, zat ini sebenarnya terdapat dalam beberapa jenis makanan. Berikut adalah makanan yang tinggi biotin:

  • daging lembu dan hati,
  • kuning telur,
  • kacang, seperti badam,
  • alpukat,
  • salmon,
  • susu dan produknya yang diproses, dan
  • keledek.

Menurut Peraturan Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, rata-rata orang dewasa memerlukan sekitar 30 mcg (mikrogram) vitamin H per hari.

Selain makanan, anda juga boleh mendapatkan pengambilannya dari produk makanan tambahan. Walau bagaimanapun, biasanya makanan tambahan hanya boleh diambil oleh orang yang benar-benar kekurangan.

Oleh itu, jika anda bimbang tentang kekurangan pengambilan, hubungi doktor atau pakar pemakanan anda untuk mendapatkan penyelesaian.

Recent Posts