Perbezaan antara Kolesterol dan Trigliserida •

Pernahkah anda mendengar pernyataan bahawa terlalu banyak kadar lemak, kolesterol, dan trigliserida berbahaya bagi tubuh? Anda mungkin sudah mengetahui bahawa kedua-dua jenis bahan tersebut terbentuk dari makanan berlemak yang anda makan. Namun, apa sebenarnya perbezaan antara kolesterol dan trigliserida?

Perbezaan antara kolesterol dan trigliserida

Kolesterol dan trigliserida adalah dua bahan lemak yang paling biasa terdapat di dalam badan. Sebelum memahami perbezaan antara kolesterol dan trigliserida, anda perlu mengetahui faedah yang diberikan oleh kedua-dua bahan berlemak ini kepada tubuh.

Ya, kehadiran kolesterol dan trigliserida tidak berbahaya bagi tubuh, selagi jumlahnya tidak berlebihan. Kedua-duanya adalah zat berlemak yang terbentuk dari makanan berlemak yang anda konsumsi setiap hari.

Semua jenis lemak yang masuk ke dalam badan, lemak tak jenuh dan tak jenuh akan dipecah menjadi asid lemak. Kemudian, semua asid lemak akan digunakan mengikut keperluan. Tubuh juga akan mengubah asid lemak menjadi kolesterol dan trigliserida jika diperlukan. Jadi apa perbezaan antara kolesterol dan trigliserida?

Kedua-dua jenis zat lemak itu sama-sama diperlukan oleh tubuh, tetapi untuk fungsi yang berbeza. Walaupun begitu, jika terdapat terlalu banyak di dalam badan, ia boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Bermula dari penyakit jantung, strok, serangan jantung, diabetes, dan pelbagai penyakit degeneratif lain.

Perbezaan fungsi trigliserida dan kolesterol dalam badan

Trigliserida mempunyai fungsi sebagai tenaga simpanan yang akan digunakan oleh tubuh jika sumber tenaga utama, iaitu glukosa, dalam tubuh telah habis. Oleh itu, trigliserida disimpan dalam sel lemak yang disebut sel adiposa.

Sel-sel ini berkumpul untuk membentuk tisu yang juga dikenali sebagai tisu adiposa. Tisu ini tersebar di pelbagai bahagian badan, seperti di bawah permukaan kulit dan di antara organ badan yang lain.

Tidak seperti trigliserida, kolesterol dihasilkan oleh metabolisme lemak dan diperlukan oleh tubuh untuk membina tisu dan sel, membentuk pelbagai hormon, dan berperanan dalam sistem pencernaan.

Dalam darah, kolesterol tidak dapat dilarutkan, jadi kolesterol bergabung dengan protein dan membentuk lipoprotein. Selain itu, terdapat dua jenis kolesterol tubuh yang mempunyai kegunaannya sendiri, iaitu kolesterol baik (HDL) dan kolesterol jahat (LDL).

HDL berfungsi membawa dan membersihkan kolesterol dari pelbagai organ, termasuk saluran darah, kembali ke hati. Sementara itu, LDL berfungsi membawa kolesterol dari hati ke pelbagai organ.

LDL menjadi buruk jika jumlahnya terlalu tinggi di dalam badan, menyebabkan lemak menetap di saluran darah dan menyebabkan kadar kolesterol tinggi.

Perbezaan antara kolesterol dan zat pembentuk trigliserida

Perbezaan kolesterol dan trigliserida juga dapat dilihat dari bahan penyusunnya. Walaupun kolesterol dan trigliserida keduanya terbentuk dari lemak, masih ada perbezaan yang dapat dijumpai dari dua bahan berlemak, salah satunya adalah bahan penyusunnya.

Kolesterol terbentuk dari lemak tepu yang diperoleh dari makanan yang anda makan. Dengan cara itu, semakin banyak sumber lemak tepu dalam pengambilan harian anda, semakin banyak kolesterol yang akan dihasilkan oleh badan anda.

Bukan hanya itu, kolesterol juga dihasilkan secara semula jadi di hati (hati). Oleh itu, untuk mengekalkan kolesterol normal dalam badan, anda mesti dapat mengehadkan pengambilan lemak tepu dan lemak trans yang anda makan.

Sementara itu, tidak seperti kolesterol, trigliserida adalah simpanan tenaga badan yang dapat dihasilkan dari makanan berlemak dan sumber karbohidrat. Maksudnya, trigliserida dapat terbentuk dari pelbagai makanan yang mengandungi kalori.

Ketika bahan bakar untuk membentuk tenaga dalam tubuh telah dipenuhi, sisa-sisa glukosa dan protein yang masih ada dalam darah akan diubah menjadi trigliserida dan kemudian disimpan sebagai simpanan tenaga.

Perbezaan antara had normal kolesterol dan trigliserida

Perbezaan antara kolesterol dan trigliserida juga terdapat pada had normal kedua-dua zat dalam darah. Menurut Cleveland Clinic, had normal untuk tahap LDL dalam badan adalah seperti berikut.

 • Tahap LDL dalam darah dianggap optimum jika berada di bawah 100 mg / dL.
 • Ia dianggap hampir optimum jika berada pada 100-129 mg / dL.
 • Ia masih agak selamat tetapi hampir dengan kolesterol tinggi jika berada pada 130-159 mg / dL.
 • Ia dikelaskan sebagai tinggi jika telah mencapai 160-189 mg / dL.
 • Termasuk sangat tinggi jika pada 190 mg / dL atau lebih.

Sementara itu, had normal kolesterol HDL adalah seperti berikut.

 • Tahap HDL dianggap rendah jika berada di bawah 40 mg / dL.
 • Dikelaskan sebagai baik jika pada kadar 60 mg / dL atau lebih.

Ya, had normal LDL dan HDL berbeza. Semakin tinggi tahap LDL dalam badan, semakin tinggi risiko anda mengalami pelbagai masalah kesihatan jantung sebagai komplikasi kolesterol. Sementara itu, semakin tinggi tahap HDL dalam badan, tahap kolesterol yang lebih baik dan kesihatan jantung anda.

Tidak seperti had normal untuk kolesterol baik dan buruk, had normal untuk trigliserida ditentukan oleh bilangan yang berbeza, seperti berikut.

 • Trigliserida dianggap normal apabila berada di bawah 150 mg / dL.
 • Mendekati had trigliserida yang tinggi jika sudah mencapai 150-199 mg / dL.
 • Ia dikelaskan sebagai tinggi jika telah mencapai 200-499 mg / dL.
 • Termasuk sangat tinggi apabila angka tersebut telah mencapai 500 mg / dL atau lebih.

Anda mesti memperhatikan jumlah kolesterol dan trigliserida dalam darah agar tidak menyebabkan penyakit kronik. Had normal untuk trigliserida dalam badan adalah kurang daripada 150 mg / dl. Walaupun berikut adalah had kolesterol normal:

 • Biasa jika jumlah kolesterol kurang dari 200 mg / dl.
 • Anda harus berhati-hati sekiranya jumlah kolesterol antara 200-239 mg / dl.
 • Termasuk tinggi jika tahap kolesterol telah mencapai 240 mg / dl dan lebih dari itu.

Perbezaan antara had normal kolesterol dan kadar trigliserida dalam darah masih harus menjadi perhatian anda jika anda ingin memastikan tahap kolesterol keseluruhan anda berada dalam had yang selamat. Anda boleh memeriksa kadar kolesterol dan trigliserida dalam darah secara berkala, misalnya setahun sekali.

Recent Posts