Manfaat Kalsium dan Pengambilan Harian |

Anda mungkin menganggap kalsium hanya untuk tulang, tetapi sebenarnya kalsium dapat memberi manfaat kepada tubuh anda dengan banyak cara. Mari kita perhatikan lebih dekat apakah faedah pengambilan kalsium.

Pelbagai khasiat kalsium untuk badan

Kalsium adalah sejenis mineral yang berperanan penting dalam menjadikan tubuh berfungsi dengan baik. Dari kelahiran hingga usia tua, tubuh akan terus memerlukan kalsium.

Di dalam badan, kebanyakan kalsium terdapat pada tulang dan gigi. Ini kerana mereka bertindak sebagai simpanan kalsium. Kemudian, tulang dan gigi anda mengeluarkan kalsium setiap kali badan anda memerlukannya.

Berikut adalah pelbagai faedah yang dapat anda perolehi dengan memenuhi keperluan kalsium yang mencukupi setiap hari.

1. Membantu mengekalkan tulang dan gigi yang sihat

Salah satu faedah utama kalsium adalah menjaga kesihatan dan kepadatan tulang dan gigi. Mineral ini terkenal dengan fungsinya dalam membantu mengekalkan ketumpatan tulang sehingga tulang menjadi lebih kuat dan tidak rapuh.

Pada kanak-kanak, memenuhi pengambilan kalsium sangat penting untuk membantu pertumbuhan tulang di dalam badan. Pengambilan kalsium yang baik dapat menjadikan tinggi badan anak lebih optimum.

Mineral ini juga mencegah anda daripada risiko penyakit tulang seperti osteoporosis. Osteoporosis adalah keadaan apabila tulang mula mengalami osteoporosis berterusan.

2. Membantu menjaga kesihatan jantung

Bukan hanya untuk kesihatan tulang, kalsium juga berperanan penting dalam menjaga kesihatan jantung anda.

Kalsium diperlukan dalam proses pembekuan darah, mampu menjaga otot jantung bekerja agar dapat berdenyut lebih teratur, dan mengawal kontraksi untuk mengepam darah ke seluruh tubuh.

Mineral ini juga membantu mengurangkan tekanan darah tinggi dengan merehatkan otot licin yang mengelilingi saluran darah.

3. Baik untuk fungsi saraf

Sistem saraf tubuh manusia memerlukan kalsium untuk menghantar isyarat dari otak ke bahagian lain dari tubuh manusia.

Di samping itu, kalsium boleh bertindak sebagai ubat penenang semula jadi yang melegakan sistem saraf dan mengurangkan kesakitan.

5 Makanan Berkhasiat Baik untuk Kesihatan Otak

Sumber kalsium untuk memenuhi keperluan harian

Walaupun peranan kalsium sangat penting untuk kelangsungan hidup manusia, sayangnya tubuh tidak dapat menghasilkan mineral ini sendiri.

Perlu diingat, kadar kalsium paling sering dijumpai di tulang dan gigi. Setiap hari, kedua-dua organ ini mengeluarkan kalsium dari badan. Pembebasan mineral ini boleh berlaku melalui sel kulit, peluh, dan kotoran.

Seiring usia anda, tahap mineral badan anda akan menurun. Oleh itu, anda mesti mendapatkan pengambilan dari sumber lain, iaitu makanan atau minuman yang kaya dengan kalsium. Kalsium boleh didapati di:

 • produk tenusu, seperti keju, susu, dan yogurt,
 • sayur-sayuran berdaun hijau gelap, seperti brokoli dan kangkung,
 • ikan dengan tulang lembut seperti sardin dan salmon kalengan, juga
 • makanan dan minuman yang diperkaya dengan kalsium, seperti produk soya, bijirin, dan jus buah.

Sebenarnya, anda juga dapat memenuhi keperluan kalsium anda dengan mengambil makanan tambahan. Namun, ini sangat tidak dianjurkan, kerana tubuh tidak dapat menyerap kalsium terlalu banyak dalam satu masa.

Tidak ketinggalan, anda juga memerlukan vitamin D agar kalsium dapat menyerap dengan baik di dalam badan. Sebilangan besar makanan dan makanan tambahan kalsium mempunyai sejumlah kecil vitamin D.

Walau bagaimanapun, anda boleh mendapatkan vitamin D tambahan dari salmon, susu dan kuning telur. Anda juga boleh mendapatkan vitamin D dari produk yang diproses dan pendedahan cahaya matahari.

Berapa banyak pengambilan kalsium yang diperlukan?

Setiap orang mempunyai keperluan yang berbeza untuk mineral ini bergantung pada usia dan jantina.

Menurut Peraturan Menteri Kesihatan 2019, di bawah ini adalah kadar kecukupan kalsium harian.

 • Bayi 0 - 5 bulan: 200 miligram
 • Bayi 6 - 11 bulan: 270 miligram
 • Kanak-kanak 1 - 3 tahun: 650 miligram
 • Kanak-kanak 4 - 9 tahun: 1,000 miligram
 • Lelaki 10 - 18 tahun: 1,200 miligram
 • Kanak-kanak lelaki 19 - 49 tahun: 1,000 miligram
 • Wanita 10 - 18 tahun: 1,200 miligram
 • Wanita 19 - 49 tahun: 1,000 miligram
 • 50 tahun ke atas: 1,200 miligram

Wanita hamil akan memerlukan lebih banyak pengambilan kalsium dengan menambahkan 200 miligram mengikut setiap usia.

Siapa yang memerlukan makanan tambahan kalsium?

Memang, kadang-kadang sukar untuk memastikan bahawa anda memenuhi semua keperluan vitamin dan mineral anda dalam satu hari. Mungkin anda hanya memerlukan makanan tambahan sekiranya:

 • pada diet vegan,
 • mempunyai intoleransi laktosa dan sekatan terhadap produk tenusu,
 • mengambil sejumlah besar protein atau natrium, yang boleh menyebabkan badan anda mengeluarkan lebih banyak kalsium,
 • menghidap osteoporosis,
 • menerima rawatan jangka panjang dengan kortikosteroid,
 • mempunyai penyakit pencernaan tertentu atau masalah usus yang menurunkan kemampuan Anda untuk menyerap kalsium, seperti penyakit radang usus atau penyakit seliak, serta
 • Saya mengandung sekitar 20-an minggu.

Penggunaan makanan tambahan untuk mencegah kekurangan kalsium tidak boleh sewenang-wenangnya. Pada sesetengah orang, suplemen kalsium sebenarnya meningkatkan risiko penyakit jantung. Oleh itu, berjumpa dengan doktor anda sebelum menggunakannya.

Recent Posts