Bukan hanya membuat anda berpeluh, ini adalah 6 kebaikan sauna yang perlu anda ketahui

Sauna telah terkenal selama beribu-ribu tahun dan masih popular hingga kini. Bukan hanya membuat anda berpeluh, pelbagai kajian mendapati bahawa sauna, atau mandi wap, menawarkan banyak manfaat kesihatan untuk tubuh anda. Ada apa-apa? Lihat pelbagai faedah sauna dalam artikel ini.

Kebaikan sauna berdasarkan penyelidikan

Sauna adalah bilik khas yang dipanaskan hingga suhu tinggi antara 70 hingga 100 darjah Celsius. Tidak hairanlah mandi wap dapat menaikkan suhu badan anda hingga 40 darjah celcius. Suhu badan yang meningkat menyebabkan saluran darah melebar, peredaran darah mengalir dengan lancar, peluh keluar lebih banyak sehingga anda menjadi lebih santai.

Secara amnya, jurnal tinjauan literatur (tinjauan sistematik) menyimpulkan bahawa mandi sauna kering secara rutin dapat membantu menurunkan tekanan darah (sistolik dan / atau diastolik), menurunkan LDL (kolesterol jahat), mengurangkan tekanan, dan meningkatkan toleransi kesakitan.

Berikut adalah pelbagai faedah sauna yang perlu anda ketahui:

1. Menurunkan tekanan darah

Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Human Hypertension menunjukkan bahawa mandi wap selama 30 minit dapat membantu menurunkan tekanan darah sistolik (nombor teratas) dan tekanan darah diastolik (nombor bawah). Bukan hanya itu, peserta yang terlibat dalam kajian ini juga diketahui mempunyai tekanan darah sistolik yang cenderung tetap rendah selama 30 minit setelah mandi wap. Ini berlaku kerana haba yang dihasilkan ketika mandi wap dapat membantu melebarkan saluran darah, sehingga memudahkan peredaran darah.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin mendapatkan kelebihan sauna ini, ada baiknya berjumpa doktor terlebih dahulu. Sebabnya, mandi wap tidak digalakkan untuk orang yang mempunyai sejarah tekanan darah tinggi dan penyakit jantung.

2. Melegakan kesakitan

Selain membantu menurunkan tekanan darah, peredaran darah yang lancar kerana mandi wap juga dapat mengurangkan rasa sakit pada badan. Ini merujuk kepada kajian yang diterbitkan dalam jurnal Alternative and Complementary Medicine. Berdasarkan kajian-kajian ini, diketahui bahawa sauna dapat membantu melegakan kesakitan dan melegakan gejala sakit kepala ketegangan kronik.

Walaupun penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk memastikan faedah sauna ini, para penyelidik percaya bahawa mandi wap adalah salah satu cara mudah untuk mengurangkan pelbagai kesakitan kronik termasuk sakit otot dan sendi.

3. Mempercepat pemulihan badan selepas bersenam

Dalam kajian yang diterbitkan dalam jurnal Springerplus, mandi wap menggunakan teknik tradisional atau inframerah dapat mempercepat pemulihan badan setelah bersenam. Ini kerana mandi wap membantu memperbaiki tisu otot yang telah cedera setelah bersenam.

Sebenarnya, satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Human Kinetics mendapati bahawa mandi wap selama 30 minit dapat merangsang hormon pertumbuhan (HGH) pada wanita, yang berfungsi memecah lemak dan membina otot.

4. Meredakan tekanan

Menurut ahli terapi dari New York, Kathryn Smerling, Ph.D, walaupun tidak benar-benar menghilangkan tekanan, mandi wap boleh menjadi tempat menarik untuk menyejukkan badan. Suhu bilik yang hangat dan suasana yang tenang dapat menjadikan anda lebih santai dan selesa.

Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Psychosomatic Medicine malah mendapati bahawa mandi wap dapat meningkatkan kelonggaran pada pesakit yang mengalami kemurungan.

Ini sebenarnya tidak menghairankan. Sebabnya, segala sesuatu yang menjadikan jiwa dan fikiran anda lebih tenang dan tenteram akan memberi kesan positif kepada kesihatan mental anda. Kathryn menambah bahawa faedah kesihatan sauna mungkin tidak jelas pada mulanya. Namun, lama-kelamaan, mandian wap boleh memberi kesan yang besar terhadap kesihatan mental anda.

5. Menurunkan kolesterol

Sekiranya selepas pemeriksaan Sekiranya anda mengetahui bahawa tahap kolesterol anda tinggi, anda mungkin mempertimbangkan mandi wap untuk membantu menurunkan kolesterol anda.

Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Occupational Medicine and Environmental Health mendapati bahawa seseorang yang kerap dikukus selama 20 hari didapati mengalami penurunan kadar kolesterol total. Ini menyebabkan para penyelidik membuat kesimpulan bahawa manfaat sauna serupa dengan latihan fizikal intensiti sederhana.

Walaupun begitu, itu tidak bermakna anda tidak memerlukan latihan fizikal secara berkala. Anda masih dinasihatkan untuk aktif dan melakukan senaman fizikal secara berkala untuk membakar lemak buruk yang melekat pada badan. Selain aktif, jangan lupa untuk memperhatikan pengambilan makanan anda juga.

Risiko di sebalik faedah sauna

Walaupun memberikan banyak manfaat untuk kesihatan tubuh, mandi wap juga mempunyai risiko yang tidak boleh dipandang rendah. Mandi wap boleh menyebabkan tekanan darah turun sehingga orang yang mempunyai tekanan darah rendah harus berjumpa doktor terlebih dahulu untuk memastikan keselamatan sauna.

Selain itu, mandi wap juga dapat meningkatkan risiko dehidrasi akibat kehilangan cairan ketika berpeluh dari sauna. Orang dengan keadaan tertentu, seperti penyakit buah pinggang, mungkin berisiko lebih tinggi untuk mengalami dehidrasi.

Sebelum sauna, perhatikan perkara ini terlebih dahulu

Memandangkan risiko di sebalik faedah yang ditawarkan, maka tidak semua orang dapat mandi wap. Pada dasarnya, mandian wap hanya untuk orang yang sihat dan mempunyai keadaan kesihatan yang normal. Sekiranya anda mempunyai sejarah penyakit jantung kronik dan tekanan darah yang tidak terkawal, sauna mungkin tidak selamat. Sila berjumpa doktor terlebih dahulu untuk memastikan keselamatannya bagi anda.

Pastikan anda tidak mengukus selama lebih dari 30 minit. Untuk mengelakkan dehidrasi, anda mesti memenuhi pengambilan cecair dengan minum banyak air sebelum dan selepas mandi wap. Sekiranya anda tiba-tiba merasa tidak sihat semasa melakukan sauna, hentikan aktiviti ini dengan segera. Elakkan meminum alkohol sebelum atau semasa sauna kerana ia boleh membuat anda panas dan kering.

Recent Posts