4 Titik Saraf Akupresur Yang Membuat Anda Mengantuk Mengatasi Insomnia

Masalah tidur pada waktu malam atau insomnia boleh membuat badan menjadi letih pada keesokan harinya, dan dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan penyakit kronik. Bagi anda yang mengalami insomnia, perlu mengatasi keadaan ini, salah satunya adalah dengan akupresur. Titik-titik akupresur dapat mencetuskan saraf mengantuk sehingga dapat membantu insomnia tidur dengan nyenyak. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai ubat alternatif ini.

Saraf mengantuk dari akupresur untuk merawat insomnia

Insomnia menyukarkan anda untuk tertidur, sering bangun di tengah malam, atau bangun terlalu awal dan tidak dapat tidur kembali. Gangguan tidur ini dapat diatasi dengan mengambil pil tidur. Malangnya, penggunaan pil tidur boleh menyebabkan kesan sampingan.

Oleh itu, doktor lebih suka terapi tingkah laku kognitif untuk merawat insomnia. Selain itu, terdapat juga rawatan alternatif dalam bentuk akupresur.

Akupresur adalah teknik mengurut dengan memberi tekanan pada titik-titik tertentu pada badan. Ahli terapi akupresur menekan titik-titik ini menggunakan jari, telapak tangan, atau alat khas mereka yang terbuat dari kayu.

Jadi, bagaimana titik-titik saraf akupresur dapat membuat seseorang mengantuk sehingga diyakini dapat mengatasi insomnia?

Menurut Acupuncture Massage Collage, prinsip akupresur sebenarnya mirip dengan akupunktur, iaitu untuk meningkatkan aliran tenaga. chi terkandung di dalam badan anda. Aliran tenaga chi Penyumbatan dipercayai menjadi penyebab pelbagai masalah kesihatan, termasuk insomnia.

Semasa digunakan untuk merawat insomnia, akupresur akan memberi beberapa kesan positif pada tubuh anda. Ini termasuk mengatasi badan yang tegang, membuat otot dan sendi lebih santai, mengurangkan kegelisahan, dan menghilangkan rasa sakit dan ketidakselesaan.

Teknik mengurut ini juga dapat meningkatkan peredaran darah, sistem limfa, dan prestasi hormon. Dengan badan yang santai dan peredaran yang lancar, tidur menjadi lebih tenang sehingga kualiti tidur meningkat.

Titik saraf akupresur yang membuat insomnia mengantuk

Terdapat beratus titik akupresur di badan anda. Di antara beratus-ratus mata ini, berikut adalah beberapa titik akupresur yang boleh mencetuskan rasa mengantuk sehingga cukup berkesan untuk mengatasi insomnia.

1. Pintu semangat

Sumber: Garis Kesihatan

Titik pintu semangat terdapat di alur di luar pergelangan tangan, tepat di bawah jari kelingking. Untuk mendapatkan titik ini, rasakan pergelangan tangan anda dengan lembut menggunakan hari ibu anda, kemudian ikuti langkah-langkah berikut:

 • Tekan dengan perlahan menggunakan gerakan bulat atau naik dan turun.
 • Teruskan selama 2-3 minit.
 • Tekan dan tahan bahagian kiri titik selama beberapa saat, kemudian lakukan di sebelah kanan titik.
 • Ulangi semua langkah ini di pergelangan tangan kanan.

2. Persimpangan tiga yin

Sumber: Garis Kesihatan

Titik persimpangan tiga yin berada di bahagian dalam kaki, di bahagian atas pergelangan kaki. Selain merangsang mengantuk, titik saraf akupresur ini juga dapat digunakan untuk meredakan sakit haid dan gangguan pelvis.

Berikut adalah langkah-langkah untuk melakukan akupresur pada tahap ini:

 • Tentukan titik persilangan tiga yin di kaki anda. Caranya, lekatkan 4 jari anda di bahagian atas pergelangan kaki. Titik ini berada di jari atas.
 • Tekan titik dengan mendalam menggunakan gerakan bulat atau naik dan turun.
 • Lakukan ini selama 4-5 saat, kemudian ulangi pada kaki yang lain.

3. Kolam angin

Sumber: Garis Kesihatan

Titik kolam angin terletak di bahagian kanan dan kiri belakang leher. Anda boleh menemui titik ini dengan meraba-raba sepasang tulang mastoid di belakang telinga. Selesaikan jalan sehingga anda menemui sepasang alur tepat di bawah kepala.

Anda boleh menekan kedua titik saraf akupresur ini untuk merangsang rasa mengantuk pada insomnia yang disebabkan oleh masalah pernafasan pada waktu malam, seperti batuk. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 • Sebaik sahaja anda menemui titik di leher anda, tekan dengan kedua ibu jari.
 • Urut dengan gerakan bulat atau naik dan turun selama 4-5 saat.
 • Tarik nafas dan hembus secara mendalam sambil mengurut kawasan tersebut.

4. Musim bunga menggelegak

Sumber: Garis Kesihatan

Titik musim bunga gelembung dijumpai di bahagian atas kaki. Titik ini jelas kelihatan apabila jari kaki anda dibengkokkan ke dalam. Melakukan akupresur pada titik musim bunga gelembung dipercayai berkesan untuk mengatasi insomnia kerana boleh menimbulkan rasa mengantuk.

Langkah-langkahnya adalah seperti berikut:

 • Mulakan dengan berbaring di punggung sehingga anda boleh menekan tapak kaki dengan tangan anda.
 • Pegang kaki anda dengan satu tangan, kemudian bengkokkan jari kaki ke dalam.
 • Cari lekukan di bahagian atas kaki anda.
 • Tekan lekukan dengan mendalam, kemudian urut selama beberapa minit menggunakan gerakan bulat atau naik dan turun.

Akupresur adalah cara semula jadi yang cukup menjanjikan untuk mengatasi insomnia. Sebabnya, kaedah ini membantu badan lebih relaks, meningkatkan peredaran darah, dan mengendurkan otot supaya badan anda lebih bersedia untuk tidur.

Walau bagaimanapun, berjumpa doktor sekiranya insomnia berlangsung selama berminggu-minggu atau semakin teruk. Insomnia yang teruk dapat menandakan keadaan yang lebih serius yang memerlukan rawatan perubatan.

Recent Posts