Xanthan Gum, Agen Penebalan Kaya dengan Manfaat |

Mungkin anda tidak begitu biasa dengan bahan tambahan yang disebut xanthan gum. Walaupun tanpa menyedarinya, anda boleh memakannya dengan kerap. Jadi, apa sebenarnya fungsi gusi xanthan? Adakah terdapat faedah kesihatan?

Apa itu gusi xanthan?

Gula Xanthan adalah zat yang ditambahkan dalam pengeluaran makanan yang dibungkus untuk menebalkan tekstur makanan.

Bahan tambahan ini sebenarnya adalah sejenis polisakarida, yang merupakan karbohidrat yang terbentuk daripada penapaian bakteria Xanthomonas campestris. Bakteria ini biasanya dijumpai secara semula jadi dalam brokoli, kubis, dan kangkung.

Selain menebalkan tekstur makanan, gusi xanthan juga bertindak sebagai pengemulsi atau pelekat makanan. Contohnya, makanan bungkusan yang mengandungi air dan minyak, seperti pembalut salad (persalinan) atau mayonis.

Sebenarnya, air dan minyak tidak boleh bercampur. Walau bagaimanapun, dengan bantuan gusi xanthan, bahan-bahan yang diproses ini dapat disatukan secara harmoni ke dalam satu kesatuan.

Berkat fungsi penebalan dan pelekatnya, ia digunakan secara meluas dalam pemprosesan produk roti, jus buah yang dibungkus, ais krim, sos dan kicap, makanan rendah lemak, dan makanan bebas gluten.

Beberapa produk penjagaan badan juga sering dibuat dengan bantuan bahan tambahan ini, seperti ubat gigi, pelindung matahari, dan syampu.

Apakah faedah gusi xanthan untuk kesihatan manusia?

Setahu kita, bahan tambahan makanan tidak baik. Tetapi sebenarnya, gusi xanthan mempunyai banyak manfaat kesihatan. Ada apa-apa?

1. Membantu menurunkan kadar gula dalam darah

Penyelidikan yang dilakukan pada tahun 2016 menyatakan bahawa bahan tambahan ini dapat menurunkan indeks glisemik beras, sehingga membuat gula darah menjadi kurang tinggi setelah makan nasi.

2. Menurunkan kadar kolesterol

Sebuah kajian yang dilakukan dalam skala kecil mengungkapkan bahwa mengkonsumsi makanan yang mengandung zat tambahan ini secara berkala dapat menurunkan kadar kolesterol darah. Walau bagaimanapun, bukti lain diperlukan dalam penyelidikan lebih lanjut.

3. Membantu mengatasi mulut kering

Bahan polisakarida ini dapat berperanan menggantikan air liur dan membantu mengatasi mulut kering. Oleh itu, bahan ini juga digunakan dalam pelbagai produk ubat gigi.

4. Bertindak sebagai julap

Sekiranya anda mengalami pergerakan usus yang sukar (sembelit), mungkin anda boleh memakan makanan yang mengandungi gusi xanthan. Sebabnya, bahan ini seperti julap yang dapat merangsang pergerakan usus untuk membuang najis.

5. Menjadikan makanan lebih mudah dikunyah

Kajian yang dilakukan pada tahun 2014 membuktikan bahawa bahan tambahan semula jadi ini membantu orang yang sukar mengunyah kerana masalah kesihatan tertentu.

Walaupun faedahnya menggoda untuk menuai, peranan gusi xanthan untuk kesihatan badan masih perlu dikaji lebih lanjut. Oleh itu, jangan terlalu banyak makan sehingga benar-benar terbukti berguna.

Tidak semua orang boleh mengambil gula-gula xanthan dalam makanan

Walaupun telah dinyatakan selamat oleh Badan Pengawalan Makanan dan Dadah AS atau FDA, penggunaan gusi xanthan yang berlebihan masih boleh menimbulkan risiko kesihatan tertentu.

Sebenarnya, ada sebilangan kumpulan orang yang tidak dibenarkan makan makanan yang telah menambahkan zat ini sama sekali. Lihat senarai di bawah.

  • Orang yang mengalami cirit-birit atau pencernaan kronik. Sebabnya, bahan ini berisiko menjadikan cirit-birit atau pencernaan menjadi lebih teruk.
  • Orang yang tidak dapat menahan buang air besar atau najis. Bahan tambahan ini mempunyai sifat seperti pencahar, jadi orang yang mengalami inkontinensia tinja akan sukar mengawal atau menahan pergerakan usus.
  • Orang yang mempunyai reaksi alergi terhadap bahan ini.
  • Orang yang mempunyai alahan terhadap sayur-sayuran seperti brokoli, kubis, dan kangkung. Sebabnya, bahan ini berasal dari bakteria yang hidup dari tumbuh-tumbuhan ini.

Apakah had selamat yang boleh dimakan?

Sekiranya anda melihat makanan bungkusan individu di pasar raya, anda mungkin akan menemui banyak produk dengan agen pemekat ini.

Tahap biasa bahan ini hanya sekitar 0.05 - 0.3 peratus daripada jumlah berat produk sehingga masih selamat untuk dimakan. Had selamat untuk memakan gusi xanthan dalam sehari adalah kurang dari 1 gram.

Walau bagaimanapun, walaupun tahapnya cukup kecil dalam produk dan selamat untuk dimakan, anda juga tidak boleh mengambilnya melebihi had.

Ini tidak bermaksud bahawa anda selamat mengambil makanan yang dibungkus setiap hari. Sebaliknya, pilih makanan segar yang cenderung mempunyai kandungan nutrisi yang lebih baik.

Recent Posts