Pelbagai Khasiat Vitamin D untuk Badan |

Di era moden ini, kebanyakan aktiviti dilakukan di dalam rumah, sehingga banyak orang jarang terdedah kepada cahaya matahari, yang merupakan sumber vitamin D. Ini tentunya sangat disayangkan memandangkan vitamin D mempunyai banyak manfaat untuk tubuh.

Pelbagai khasiat vitamin D

Vitamin D terkenal dengan khasiatnya yang bermanfaat untuk kesihatan tulang. Selain itu, vitamin ini juga berperanan mencegah tubuh daripada penyakit kronik. Mari lihat pelbagai khasiat vitamin D di bawah!

1. Membantu mengekalkan tulang dan otot yang sihat

Badan anda memerlukan vitamin D untuk penyerapan kalsium. Kalsium mineral adalah nutrien utama yang membentuk tulang, menjadikan tulang kuat dan mengurangkan risiko patah tulang.

Tanpa vitamin D yang mencukupi, seseorang tidak dapat membuat hormon kalsitriol yang cukup untuk menyerap kalsium dari makanan.

Dalam keadaan ini, tubuh akan mengambil bekalan kalsium dari tulang dan menyebabkan tulang menjadi lemah dan mengakibatkan penyakit tulang seperti osteoporosis dan riket.

Agar tidak berlaku, memenuhi keperluan pengambilan vitamin D. Bersama dengan kalsium, vitamin ini akan mengurangkan risiko patah tulang.

2. Membantu menjaga kesihatan ibu dan janin

Kekurangan vitamin D adalah perkara biasa pada wanita muda, termasuk wanita yang hamil dan orang tua.

Semasa mengandung, seorang wanita berisiko kehilangan kalsium kerana keperluan janin dalam rahim, dan kerana peningkatan perkumuhan kalsium melalui air kencing. Ia terus meningkat dengan meningkatnya usia kehamilan.

Wanita hamil harus mempunyai cukup vitamin D pada waktu bersalin untuk memastikan bayi mereka mempunyai tahap vitamin D yang mencukupi untuk 4 - 6 bulan pertama kehidupan.

Di samping itu, kajian telah menunjukkan kemungkinan hubungan antara vitamin D rendah pada wanita hamil dan peningkatan risiko kehamilan seperti preeklamsia, kelahiran pramatang, diabetes kehamilan, dan jangkitan vaginosis bakteria.

3. Membantu mencegah penyakit autoimun

Akhir-akhir ini, terdapat banyak kajian yang menghubungkan vitamin D dan peranannya dalam pelbagai penyakit, bukan hanya tulang dan otot.

Penyakit autoimun seperti sklerosis berganda, yang lebih biasa pada wanita, diketahui berkaitan dengan tahap vitamin D. yang rendah.

Selain sklerosis berganda, vitamin D juga bertindak sebagai imunosupresan pada rheumatoid arthritis (reumatik).

Vitamin D juga berguna agar sistem imun dalam tubuh manusia berfungsi secara normal untuk melawan pelbagai penyakit.

4. Membantu mencegah penyakit kronik yang lain

Manfaat lain dari vitamin D ialah mengurangkan risiko penyakit kronik anda.

Salah satunya, pemenuhan pengambilan vitamin D yang mencukupi dapat membantu menjaga Anda dari risiko terkena barah, kerana vitamin D mempunyai kesan anti-karsinogenik.

Hubungan antara status vitamin D yang mencukupi dan risiko kanser yang lebih rendah telah dibuktikan oleh banyak kajian.

Di samping itu, banyak kajian telah melaporkan hubungan antara kekurangan vitamin D dan peningkatan risiko pelbagai penyakit jantung seperti hipertensi, kegagalan jantung, dan penyakit jantung iskemia.

5. Membantu mencegah gangguan mood

Ternyata, vitamin D juga dapat membantu mencegah gejala yang berkaitan dengan gangguan mood. Sesungguhnya, hubungan antara vitamin D dan kemurungan bukanlah sebab. Namun, kedua-duanya boleh saling mempengaruhi.

Manfaat vitamin D untuk kesihatan mental telah terbukti secara meluas. Sebagai contoh, sebuah kajian yang diterbitkan pada tahun 2008 menunjukkan bahawa orang yang mengalami kemurungan yang mendapat suplemen vitamin D mengalami peningkatan gejala mereka.

Dalam kajian lain, ditunjukkan bahawa kekurangan vitamin D lebih sering terjadi pada orang yang mengalami kegelisahan dan kemurungan.

Atas sebab ini, pesakit yang mengalami gangguan mood sering disarankan untuk melakukan aktiviti di luar rumah sehingga mereka dapat pengambilan vitamin D dari sinar matahari.

Berapa banyak pengambilan vitamin D yang diperlukan setiap hari?

Keperluan harian vitamin D setiap orang berbeza-beza, bergantung pada jantina dan usia. Berikut adalah senarai kecukupan vitamin D yang ditulis dalam Peraturan Menteri Kesehatan Indonesia pada tahun 2019.

  • Bayi 1 bulan - 11 bulan: 10 mikrogram sehari.
  • Kanak-kanak 1 - 9 tahun: 15 mikrogram sehari.
  • Lelaki 10 - 64 tahun: 15 mikrogram sehari.
  • Lelaki 65 tahun ke atas: 20 mikrogram sehari.
  • Wanita 10-64 tahun: 15 mikrogram sehari.
  • Wanita 65 tahun ke atas: 20 mikrogram sehari.

Dari mana anda boleh mendapatkan vitamin D?

Vitamin D berasal dari tiga sumber utama, iaitu cahaya matahari, makanan, dan makanan tambahan.

Sebanyak 80% sumber vitamin D diperoleh dari pendedahan cahaya matahari. Di kulit, cahaya matahari akan menghasilkan vitamin D yang kemudian akan melalui metabolisme dalam badan untuk mendapatkan bentuk aktif vitamin D.

Memandangkan peranan besar cahaya matahari dalam sintesis (reaksi pembentukan bahan baru) vitamin D, tentu saja aktiviti luar untuk mendapatkan pendedahan cahaya matahari yang cukup sangat penting.

Selain cahaya matahari, 20% vitamin D anda dapat melalui makanan. Sumber makanan yang kaya dengan vitamin D adalah salmon, tuna, sardin, telur, susu, dan yogurt.

Sekiranya anda tidak mendapat cukup vitamin D dari makanan dan tidak mendapat banyak cahaya matahari, suplemen vitamin D dapat membantu. Walau bagaimanapun, anda boleh berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan suplemen secara berkala.

Recent Posts