Sperma Tidak Keluar Semasa Ejakulasi, Adakah Berbahaya? Inilah 5 sebab!

Apabila seorang lelaki mencapai orgasme, tubuh harus mengeluarkan air mani yang mengandungi sperma melalui zakar. Namun, ternyata ada sebilangan orang yang mengalami masalah ejakulasi yang menyebabkan sperma tidak keluar. Sebenarnya, badan telah menunjukkan tanda-tanda orgasme lain seperti pengecutan otot. Wow, berbahaya atau tidak, ya? Berikut ini adalah penjelasan mengenai beberapa keadaan yang mungkin menghalang sperma keluar.

1. Ejakulasi tertunda (ejakulasi tertunda)

Ejakulasi tertunda atau ejakulasi yang tertunda adalah keadaan ketika lelaki memerlukan rangsangan seksual yang lebih lama dari biasanya (lebih dari 30 minit) untuk dapat mencapai klimaks dan melepaskan air mani yang mengandungi sel sperma. Sebenarnya, sebilangan orang yang mengalami ejakulasi tertunda sama sekali tidak dapat mengeluarkan ejakulasi. Ini bermaksud anda tidak dapat melepaskan sperma semasa melakukan hubungan seksual dengan pasangan.

Keadaan ini biasanya disebabkan oleh masalah kesihatan tertentu, pengambilan ubat-ubatan, hingga gangguan mental. Ejakulasi yang tertunda boleh menjadi masalah kesihatan jangka panjang yang berlangsung seumur hidup atau berlangsung untuk jangka waktu tertentu dan bersifat sementara.

2. Ejakulasi retrograde

Ejakulasi retrograde atau ejakulasi terbalik berlaku apabila air mani yang harus dikeluarkan melalui zakar semasa orgasme benar-benar memasuki pundi kencing. Semasa orgasme, otot leher pundi kencing tidak dapat mengetatkan dan menutup dengan betul. Akibatnya, ketika Anda hendak ejakulasi, sperma yang akan dikeluarkan melalui zakar malah mengalir ke pundi kencing.

Walaupun tidak berbahaya, ejakulasi retrograde dapat membuat lelaki tidak subur dan sukar mendapat anak. Selain sperma tidak keluar, keadaan ini dicirikan oleh air kencing yang berwarna pucat dan agak tebal kerana mengandungi air mani yang harus dilepaskan semasa orgasme.

3. Pembedahan prostat laser

Pembedahan prostat dengan teknologi laser biasanya dilakukan kerana pembesaran prostat alias hiperplasia prostat jinak (BPH). Laser akan membantu mengecilkan atau membuang lebihan tisu di prostat.

Dengan prosedur pembedahan, gejala yang berkaitan dengan masalah pundi kencing akibat prostat yang membesar dapat diselesaikan. Contohnya, jangkitan saluran kencing, kencing yang kerap, kadar air kencing yang perlahan, dan rangkaian gejala lain.

Malangnya, kesan sampingan yang biasa dirasakan dari prosedur ini adalah orgasme kering. Orgasme kering adalah keadaan ketika tubuh tidak dapat melepaskan sperma ketika mencapai puncak kesenangan seksual.

4. Hipogonadisme

Hipogonadisme adalah keadaan apabila badan tidak menghasilkan testosteron yang mencukupi. Pada lelaki, testosteron adalah kunci pertumbuhan dan kematangan seksual. Salah satu fungsi testosteron adalah menghasilkan sperma. Sekiranya seorang lelaki mempunyai hipogonadisme, ada kemungkinan bahawa akil balighnya ditangguhkan atau organ seksualnya tidak berkembang sepenuhnya. Salah satunya adalah gangguan pertumbuhan pada zakar dan testis atau testis.

Sekiranya pertumbuhan zakar dan testis terganggu, tidak mustahil pengeluaran sperma akan terganggu. Sebabnya, sperma dihasilkan di testis dan badan memerlukan testosteron yang cukup untuk dapat menghasilkan sperma secara normal.

Jadi, jika anda mengalami keadaan ini anda berisiko mengalami mati pucuk, iaitu ketika zakar tidak dapat mencapai ereksi dan sperma tidak keluar seperti pada ejakulasi pada umumnya.

5. Penyumbatan saluran sperma

Kehadiran penyumbatan pada epididimis dan vas deferens boleh mengganggu proses mengangkut sperma dan kemudian mengeluarkannya melalui zakar. Epididimis adalah tempat menyimpan dan mematangkan sperma. Sementara vas deferens adalah saluran berbentuk tiub yang menyalurkan sperma untuk dapat keluar ketika ejakulasi berlaku.

Penyumbatan pada dua bahagian ini boleh menyebabkan seorang lelaki tidak dapat mengeluarkan sperma semasa ejakulasi. Jangkitan, vasektomi (perancang keluarga steril lelaki), dan masalah dengan prostat boleh menyebabkan saluran sperma tersumbat.

Dalam beberapa kes, keadaan ini tidak mempunyai gejala yang pasti. Namun, jika penyumbatan disebabkan oleh jangkitan, biasanya ada keputihan yang keluar dari zakar secara tidak sengaja, kencing yang menyakitkan, dan radang.

Recent Posts