Apa jenis penyebar yang terbaik untuk aromaterapi? : Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Untuk mendapatkan kelebihan minyak pati, ia tidak hanya terhad untuk digunakan sebagai minyak urut atau secara topikal. Anda masih dapat merasakan kebaikan dengan menyedut wap dari minyak. Kaedah ini dikenali sebagai aromaterapi. Oleh itu, agar faedahnya terasa optimum, anda memerlukan alat yang dipanggil peresap. Dari pelbagai jenis penyebar di pasaran, yang manakah yang terbaik?

Bagaimana alat ini berfungsi peresap

Bagi banyak orang, menghirup wangian tertentu dapat membantu meningkatkan mood dan menenangkan badan dan minda. Sekarang, peresap adalah alat untuk menukar cecair minyak pati menjadi wap yang boleh tersebar ke udara dan disedut.

Apabila wap minyak dihirup, otak akan membacanya sebagai rangsangan untuk menghidupkan sistem limbik. Sistem limbik itu sendiri berfungsi mengatur fungsi degupan jantung, tekanan darah, ingatan, keseimbangan hormon, terhadap emosi dan tekanan.

Sebaliknya, degupan jantung, tekanan darah, dan emosi yang lebih santai akan membantu sistem pernafasan berfungsi dengan lebih berkesan sehingga anda dapat bernafas dengan lebih mudah.

Jenis-Jenis peresap terapi aroma

Berminat untuk mencuba menggunakan diffuser untuk aromaterapi? Jangan beli dengan segera! Walau apa pun, anda sebenarnya kalah kerana anda tidak dapat memperoleh faedah maksimum. Agar tidak keliru, berikut adalah pelbagai jenis alat penyebar aromaterapi yang perlu anda ketahui.

1. Lilin aromaterapi

Alat ini menggunakan medium wap panas untuk menyebarkan aroma minyak pati yang terdapat di dalam lilin. Biasanya lilin penyebar digunakan secara meluas di tempat spa.

Tetapi dengan harga yang agak murah, lilin aromaterapi tidak memberikan banyak faedah. Ini kerana proses pemanasan lilin dapat mengubah sifat kimia minyak pati, sehingga mempengaruhi kesan yang dihasilkan.

2. Nebulizer

Sumber: Aroma Bercakap

Prinsip kerja nebulizer untuk aromaterapi serupa dengan nebulizer untuk asma. Tenaga elektrik atau bateri akan memanaskan cecair minyak pati ke dalam wap sebelum tersebar di dalam bilik. Molekul wap memudahkan minyak pati diserap oleh badan, dan meningkatkan faedah terapeutiknya.

Malangnya, peresap ini mungkin tidak sesuai untuk anda yang memerlukan ketenangan kerana bunyi enjinnya agak bising. Peranti ini umumnya dibuat atau dilindungi oleh kaca. Oleh itu, jika ia pecah, anda mungkin perlu menggali lebih dalam untuk menggantinya.

Selain itu, nebulizer aromaterapi juga cenderung lebih sukar dibersihkan.

3. Ultrasonik peresap

Penyebar ultrasonik menggunakan gelombang elektrik untuk mencairkan minyak dengan air, dan kemudian memecahnya menjadi partikel kecil seperti kabus wap air yang dilepaskan ke udara.

Penyebar ini juga boleh digunakan untuk melembapkan udara kering. Apabila anda menggunakan penyebar ultrasonik, anda tidak perlu mematikan peranti ini secara manual. Kerana, peranti ini dapat dimatikan secara automatik untuk mengawal jumlah minyak pati yang menyebar ke udara.

Berbanding dengan diffuser nebulizer, diffuser jenis ini cenderung lebih murah dan lebih mantap.

4. Seramik aromaterapi

Sumber: Loket Terra Cotta

Untuk menggunakan alat tersebut peresap Dalam kes ini, anda perlu terlebih dahulu menitis minyak pati pada badan seramik. Seramik aromaterapi biasanya dibuat dari tanah liat berliang.

Minyak kemudian akan diserap ke dalam badan tanah liat dan perlahan-lahan menguap, mengeluarkan aroma khas ke udara. Anda boleh menambahkan lebih banyak titisan minyak pati ke badan seramik jika aromanya tidak lagi harum.

Malangnya, peresap jenis ini hanya berfungsi dengan berkesan jika diletakkan di bilik kecil. Sekiranya digunakan di ruangan yang besar, letakkan sebilangan seramik di sudut-sudut strategik sehingga aroma masih dapat berbau panjang.

5. Penyebar reed

Alat penyebar ini berbentuk batang kemenyan yang terbuat dari kayu rotan berliang. Cara menggunakannya adalah menuangkan minyak pati pilihan ke dalam bekas tinggi, kemudian tambahkan beberapa batang dupa.

Kemudian, batang kemenyan akan menyerap minyak pati dan menguapnya ke udara. Berbanding dengan diffuser lain, diffuser buluh sangat digemari kerana penampilan dan bentuknya yang boleh menjadi hiasan yang indah di dalam bilik anda.

Recent Posts