Kenali Vitamin B3 termasuk fungsi dan sumbernya

Termasuk jenis vitamin larut air, vitamin B3 aka niasin ( niasin ) menawarkan pelbagai kebaikan untuk tubuh. Vitamin B kompleks ini bukan sahaja mengubah makanan menjadi tenaga, tetapi juga kaya dengan khasiat. Ketahui lebih lanjut mengenai vitamin B3 di bawah.

Apa itu vitamin B3?

Vitamin B3 adalah sejenis vitamin kompleks B yang boleh anda temui dalam beberapa makanan. Selain itu, vitamin ini biasanya termasuk dalam makanan tertentu dan anda boleh mengambilnya sebagai makanan tambahan.

Dua jenis niasin yang paling biasa adalah asid nikotinik dan nikotinamida. Sekiranya anda mengambil terlalu banyak niasin, tubuh akan mengeluarkannya melalui air kencing kerana vitamin ini larut dalam air.

Sama seperti jenis vitamin B yang lain, niasin berfungsi sebagai koenzim bersama dengan lebih daripada 400 enzim lain. Dengan cara itu, fungsi vitamin B3 berjalan dengan baik, iaitu menukar makanan menjadi tenaga.

Keperluan vitamin B3 setiap hari

Setiap orang memerlukan vitamin B3. Namun, pengambilan terlalu banyak vitamin pastinya boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan. Itulah sebabnya, anda perlu mengetahui terlebih dahulu berapa banyak niacin yang diperlukan agar tubuh berfungsi dengan baik.

Berikut ini adalah keperluan harian niasin pada orang dewasa menurut Kementerian Kesehatan Republik Indonesia.

 • Lelaki (18 hingga 60 tahun): 16 mg
 • Wanita (18 hingga 60 tahun): 14 mg

Sekiranya ragu-ragu, tanyakan kepada doktor atau pakar pemakanan anda mengenai keperluan vitamin harian anda mengikut keadaan anda. Dengan cara itu, anda dapat menyesuaikan diet anda dengan betul untuk memenuhi kecukupan niasin.

Fungsi vitamin B3

Sebaik sahaja anda mengetahui berapa banyak niasin yang anda perlukan setiap hari, jangan lupa untuk mengetahui apa yang dilakukannya. Fungsi vitamin B3 sebenarnya tidak jauh berbeza dengan khasiat vitamin kompleks B yang lain.

Berikut adalah beberapa kelebihan niacin yang pastinya anda tidak mahu ketinggalan.

1. Membantu mengawal kolesterol

Salah satu fungsi vitamin B3 adalah membantu mengawal kolesterol. Penyelidik percaya bahawa niasin dapat meningkatkan kolesterol baik (HDL) dan menurunkan kolesterol jahat (LDL).

Namun, anda perlu berjumpa doktor sebelum menggunakan suplemen niasin, terutama ketika menjalani rawatan untuk kolesterol tinggi.

2. Mengurangkan risiko diabetes

Berkat sifat vitamin B3 yang membantu meningkatkan kolesterol baik (HDL), risiko diabetes juga berkurang. Sebabnya, vitamin ini membantu menyeimbangkan kadar kolesterol yang boleh menjadi penyebab diabetes.

Walaupun begitu, vitamin ini diduga mampu meningkatkan kadar gula darah (glukosa). Walau bagaimanapun, para pakar menyimpulkan bahawa vitamin jenis ini masih selamat untuk digunakan oleh penghidap diabetes.

15 Pilihan Makanan dan Minuman untuk Diabetes, Ditambah Menu!

3. Meningkatkan fungsi otak

Sebenarnya, otak manusia memerlukan vitamin B3 sebagai sebahagian daripada koenzim NAD dan NADP. Kedua-duanya diperlukan untuk mendapatkan tenaga agar otak berfungsi dengan baik.

Bukan hanya itu, niasin juga terbukti dapat membantu merawat skizofrenia. Ini terbukti melalui penyelidikan yang diterbitkan di Arkib psikiatri Shanghai .

Penyelidik dalam kajian ini mendedahkan bahawa vitamin ini dapat membantu memperbaiki sel-sel otak yang rosak. Oleh itu, niasin diperlukan untuk mengelakkan kerosakan pada otak.

4. Melambatkan proses penuaan

Sekiranya anda ingin kekal muda, cubalah memenuhi keperluan niasin harian anda. Sebabnya, vitamin B3 diramalkan akan melambatkan proses penuaan. Bagaimana ia boleh berlaku?

Apabila badan mendapat niasin, vitamin ini akan diubah menjadi dua bentuk yang berbeza, iaitu nikotinamide adenine dinucleotide (NAD) dan nicotinamide dinucleotide phosphate (NADP).

Kedua-dua bentuk niasin mampu menjadi antioksidan kuat yang dapat melindungi tubuh dari kerosakan radikal bebas. Selain itu, bentuk vitamin ini juga menghasilkan tenaga yang dibantu oleh sirtuins.

Sirtuins mempunyai keupayaan untuk melambatkan sebilangan gen dalam badan yang menyumbang kepada proses penuaan.

Pelbagai Jenis Vitamin untuk Kulit yang sihat, cerah dan awet muda

5. Menjaga kesihatan kulit

Selain melambatkan proses penuaan, satu lagi kelebihan vitamin ini yang tidak boleh anda lewatkan adalah menjaga kulit yang sihat.

Menurut kajian dari Sains fotokimia & fotobiologi , niasin membantu melindungi sel kulit dari kerosakan UV. Ternyata anda boleh mendapatkannya sama ada melalui pengambilan makanan tambahan atau digunakan sebagai losyen.

Tidak hairanlah anda sering menjumpai beberapa produk penjagaan kulit yang mengandungi niasin mempertimbangkan faedah yang diberikannya.

Sumber vitamin B3

Berita baiknya ialah anda boleh mendapatkan niasin dalam sejumlah makanan. Di samping itu, terdapat beberapa makanan yang diperkaya oleh niasin.

Beberapa jenis makanan yang menjadi sumber vitamin ini termasuk:

 • protein haiwan, seperti ayam, daging lembu, dan ikan,
 • kacang, kekacang, dan biji, juga
 • roti dan bijirin yang diperkaya dengan niasin.

Kesan sampingan Niacin

Jenis kompleks vitamin B yang terdapat dalam makanan ini cukup selamat. Walau bagaimanapun, suplemen niasin yang mengandungi lebih daripada 30 mg asid nikotinik boleh menyebabkan masalah kulit, seperti ruam dan gatal-gatal pada kulit.

Terutama jika anda mengambil asid nikotinat sebagai ubat dalam dos 1,000 mg atau lebih dalam satu hari, terdapat beberapa kesan sampingan yang timbul, seperti:

 • sakit kepala,
 • tekanan darah rendah,
 • keletihan,
 • kadar gula darah tinggi,
 • loya atau muntah,
 • sakit perut, sehingga
 • penglihatan kelihatan kabur.

Vitamin B3 sangat penting untuk badan. Walau bagaimanapun, selalu berbincang dengan doktor anda mengenai keperluan vitamin harian yang dibenarkan. Perkara ini berlaku terutamanya bagi orang yang mempunyai keadaan kesihatan tertentu atau sedang dalam pengambilan ubat.

Recent Posts