Sel Stem, Sel Badan Yang Boleh Menyembuhkan Berbagai Penyakit

Di dalam badan, terdapat banyak jenis sel yang berfungsi untuk memastikan semua organ anda berfungsi dengan baik. Namun, pernahkah anda mendengar sel stem? Dalam dunia perubatan, sel stem kini menjadi topik perbincangan hangat, kerana sel-sel ini mempunyai kebolehan 'istimewa' dan boleh menjadi kejayaan baru dalam merawat pelbagai penyakit kronik.

Apa itu sel stem?

Pada dasarnya, semua individu berasal dari satu sel yang disebut zigot - sel gabungan telur wanita dan sperma lelaki. Kemudian, sel ini terbahagi kepada dua, kemudian empat sel, dan seterusnya. Setelah membahagi, sel-sel ini secara semula jadi akan memikul peranan dan tanggungjawab masing-masing dalam badan. Proses ini dipanggil pembezaan.

Sel induk atau sel stem adalah sel yang masih 'polos' dan tidak mempunyai fungsi. Sekiranya anda mengingati pelajaran anda di sekolah, setiap tisu terdiri daripada sel yang mempunyai fungsi yang berbeza. Contohnya, sel otot yang berfungsi untuk mengekalkan fungsi otot.

Sementara itu, sel stem tidak seperti sel lain. Sel ini suci dan tidak diberi tanggungjawab, juga tidak melalui proses pembezaan. Selain itu, sel jenis ini mempunyai kemampuan untuk dan dapat membelah sebanyak yang diperlukan. Kedua kebolehan ini menjadikan sel induk dianggap 'istimewa' dan dapat digunakan untuk merawat penyakit.

Apakah jenis sel stem?

Terdapat beberapa jenis sel induk yang dapat digunakan dalam penyelidikan perubatan, yaitu:

Sel stem embrio

Sel yang diambil dari embrio - sel zigot yang telah berkembang dan dibahagi - yang mempunyai jangka hayat sekitar 3-5 hari. Biasanya sel-sel ini diperoleh dari proses IVF, sehingga tidak diambil dari rahim wanita yang sudah mengandung embrio. Sel induk embrio mempunyai jangka hayat yang sangat lama, dapat membiak beratus-ratus kali, dan bersifat pluripoten atau dapat berkembang menjadi sel-sel di dalam badan. tetapi sehingga kini penggunaan sel induk embrio masih cukup kontroversial.

Sel induk bukan embrio atau sel induk dewasa

Tidak seperti namanya, sel jenis ini masih diambil dari badan bayi atau kanak-kanak. Sel induk ini berasal dari pelbagai tisu yang masih dalam tahap perkembangan. Sel jenis ini hanya dapat menghasilkan semula mengikut peranan yang telah diterima sebelumnya. Sebagai contoh, sel stem hematopoietik adalah sel induk dewasa yang berasal dari sumsum tulang dan berfungsi untuk membuat sel darah baru.

Sel stem dari tali pusat

Sel-sel ini diambil dari tali pusat dan plasenta bayi baru lahir yang kemudian disimpan secara langsung di bank sel stem untuk digunakan kemudian. Jenis sel ini dapat membantu merawat barah darah dan gangguan darah pada kanak-kanak.

Apakah kegunaan sel stem?

Sel-sel badan yang sudah 'bekerja' pada tisu, mempunyai kemampuan untuk membiak hanya beberapa kali sebelum ia rosak. Walaupun sel induk mempunyai kemampuan untuk menjadikan dirinya banyak, hingga tak terhingga - sesuai dengan keperluan tubuh. Jadi sel-sel ini dianggap dapat membina semula tisu yang rosak.

Keupayaan ini dianggap digunakan untuk membantu merawat pelbagai penyakit, terutama penyakit kronik. Terdapat banyak kajian yang cuba memahami dan menguji kegunaan sel stem. Dari banyak kajian ini, diketahui bahawa sel induk ini berpotensi untuk merawat pelbagai penyakit seperti:

  • strok
  • Melecur
  • Rheumatisme
  • Penyakit jantung
  • Gangguan visual, seperti kerosakan retina
  • penyakit Parkinson
  • Kanser
  • Masalah pendengaran

Kontroversi mengenai rawatan penyakit kronik dengan sel stem

Walaupun sel stem diyakini memiliki potensi besar dalam bidang perubatan, rawatan menggunakan sel-sel ini tetap menimbulkan kebaikan dan keburukan. Kontroversi ini timbul kerana sel induk yang dapat digunakan untuk merawat semua penyakit ini diperoleh secara langsung dari embrio.

Embrio yang diambil dari sel stem boleh terganggu hingga mati. Bagi sesetengah orang yang menentang terapi sel induk, mereka berpendapat bahawa embrio adalah bentuk awal manusia, jadi terapi ini tidak berbeza dengan membunuh manusia.

Recent Posts