Kesan Sampingan Kondom Wanita Sekiranya Tidak Digunakan Dengan Betul

Kondom wanita adalah alat kontraseptif yang dimasukkan ke dalam vagina. Alat ini cukup berkesan untuk mencegah kehamilan dan penyakit kelamin, dan agak selamat bagi kebanyakan wanita. Walau bagaimanapun, kondom wanita juga mempunyai sejumlah kesan sampingan dan kekurangan. Apa contohnya?

Pelbagai risiko menggunakan kondom wanita

Kondom wanita dalam bentuk beg getah nipis dan memanjang dengan dua cincin fleksibel di kedua-dua hujungnya.

Sekiranya digunakan dengan betul, alat kontraseptif ini dapat mencegah sperma memasuki rahim sehingga kehamilan tidak berlaku.

Sebaliknya, menggunakan kondom wanita yang salah atau tidak sesuai boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Keberkesanan kondom menurun

Secara amnya, kondom wanita tidak seefektif kondom lelaki dalam mencegah kehamilan.

Keberkesanan kondom ini berkisar antara 79-95 peratus mengikut cara penggunaannya. Ini bermaksud bahawa daripada 100 wanita yang melakukan hubungan seks menggunakan kondom wanita, 5-21 daripadanya berpeluang hamil.

Kehamilan boleh berlaku disebabkan oleh beberapa faktor. Contohnya, kondom menangis atau keluar dari faraj, cincin kondom masuk ke dalam faraj, atau zakar masuk ke celah antara vagina dan bahagian luar kondom.

Semua keadaan ini membolehkan sperma memasuki rahim, mengakibatkan kehamilan.

2. Mencetuskan alahan lateks

Sumber: Garis Kesihatan

Sebilangan besar kondom wanita terbuat dari lateks, dan lateks adalah bahan yang sering mencetuskan kesan sampingan dalam bentuk alahan.

Risiko alergi lateks dari kondom wanita lebih tinggi, kerana lapisan lendir faraj memudahkan protein dalam susu getah memasuki badan.

Dilaporkan dari halaman Klinik Cleveland, alergi lateks dicirikan oleh kemunculan tompok-tompok merah, lebam, dan gatal-gatal di kawasan organ intim.

Reaksi alergi lateks yang teruk juga boleh menyebabkan pembengkakan. Sekiranya anda mengalami gejala ini, hentikan penggunaan kondom dan berjumpa doktor.

3. Mengurangkan kepuasan seksual

Kondom wanita umumnya tidak praktikal seperti kondom lelaki. Kadang-kadang, kondom wanita mungkin sukar dipakaikan atau dimasukkan ke dalam faraj, menjadikannya penghalang hubungan seksual bagi beberapa pasangan.

Kesan sampingan lain dari penggunaan kondom wanita adalah penurunan sensasi semasa penembusan dan penampilan bunyi geseran yang menjengkelkan.

Untuk mengatasinya, anda dan pasangan boleh menggunakan pelincir untuk menjadikan kondom lebih licin dan lentur.

4. Kerengsaan faraj

Kondom wanita boleh menjengkelkan sesetengah orang. Penyebabnya boleh datang dari bahan getah pada kondom, geseran antara vagina dan kondom, dan kekurangan pelinciran semasa hubungan seks.

Kerengsaan vagina biasanya dicirikan oleh gatal-gatal yang semakin teruk selepas hubungan seks.

Berhenti menggunakan kondom jika anda mengalami gejala ini. Anda mungkin perlu mencari kaedah kontrasepsi dengan risiko kerengsaan yang lebih sedikit.

Kondom wanita mempunyai kelebihan dan kesan sampingan tersendiri.

Walaupun berkesan, alat ini tidak sesuai untuk anda yang mempunyai alahan dan peka terhadap susu getah. Anda juga mungkin merasa tidak selesa jika tidak terbiasa menggunakannya.

Sebagai penyelesaian, anda boleh menggunakan kaedah alternatif seperti kondom lelaki, spiral, pil kawalan kelahiran, atau kaedah lain yang sesuai dengan keadaan anda.

Cuba berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan kaedah kontrasepsi terbaik untuk anda dengan risiko kesan sampingan yang minimum.

Recent Posts