Pelbagai Cara Meratakan Warna Kulit Muka |

Kulit berjalur, terutama pada wajah adalah masalah yang mesti dihadapi oleh kebanyakan orang. Sebenarnya, ada cara mudah untuk melicinkan dan meratakan warna kulit wajah anda dengan tabiat harian.

Pelbagai cara untuk meratakan warna kulit wajah

Sangat menyusahkan jika anda mempunyai kulit wajah yang berjalur kerana menurunkan keyakinan diri. Walaupun begitu, ada juga yang sangat bodoh dengan kulitnya yang berjalur. Namun, jika anda begitu risau, berikut adalah pilihan cara untuk meratakan warna kulit wajah.

1. Sapukan pelindung matahari setiap kali anda keluar dari rumah

Cahaya matahari memudaratkan kulit kerana boleh merosakkan kulit dengan sangat cepat. Matahari juga merupakan salah satu sebab utama mengapa warna kulit menjadi berjalur.

Jadi, untuk melindungi warna kulit anda, anda harus menggunakan produk pelindung matahari setiap hari, dan menggunakan produk yang mempunyai SPF sekurang-kurangnya 15 ++.

Berikut adalah beberapa perkara yang harus anda ketahui mengenai penutup pelindung matahari.

 • Sebenarnya, anda harus menggunakan minimum SPF 30+ untuk melindungi kulit anda dengan berkesan. Ini dapat mencegah barah.
 • Pastikan anda menggunakan pelindung matahari walaupun pada hari mendung kerana 80% sinaran matahari masih menembusi awan. Sementara itu, sinar matahari masih boleh merosakkan kulit anda walaupun cuaca mendung dan hujan.
 • Produk pelindung matahari yang anda gunakan mesti mengandungi perlindungan UVA dan UVB. UVA adalah cahaya yang boleh menyebabkan kedutan dan bintik-bintik usia. Sinar UVB boleh membakar kulit anda. Pelembap dan produk asas mesti mengandungi pelindung matahari dan anda boleh memeriksa label sebelum memilih produk. Jika tidak, anda harus menggunakan pelindung matahari di bawah solek anda.

2. Mengelupas wajah anda

Tahukah anda bahawa kulit wajah mempunyai begitu banyak sel kulit mati yang terkumpul di permukaannya? Ini mengakibatkan munculnya usia tua atau menjadikan kulit kering.

Untuk memperbaiki kulit wajah dan meratakan kulit wajah anda, buang sel kulit mati dengan beberapa kaedah pengelupasan di bawah ini yang dapat membantu.

 • Gabungan gula dan madu yang berkesan anda harus gunakan semasa anda ingin mengelupas. Cara alternatif adalah dengan menggabungkan oatmeal dengan madu. Pilihan lain ialah baking soda dengan air. Kaedah ini harus digunakan sekali setiap dua hingga dua minggu.
 • Anda boleh menggunakan rawatan pengelupasan (pengelupasan) khusus di klinik dermatologi dan spa.
 • Pengelupas Elektrik juga merupakan pilihan yang baik. Alat ini berfungsi dengan menggunakan sikat khas yang bergerak untuk membersihkan wajah. Anda boleh menggunakannya dua kali sehari.

3. Meratakan warna kulit dengan pelembap

Pelembap sangat penting untuk meratakan warna kulit wajah. Terdapat banyak jenis pelembap yang sesuai untuk setiap jenis kulit, dari kulit kering hingga kulit berminyak dan kulit berkedut.

Berikut adalah perkara-perkara yang mesti dipertimbangkan semasa meratakan kulit wajah dengan menggunakan pelembap wajah.

 • Anda harus mencari pelembap yang mengandungi SPF untuk mempercepat proses permohonan krim.
 • Anda harus memastikan bahawa anda mendapat produk yang sesuai untuk jenis kulit anda. Pelembap dapat memberikan sedikit warna selain menjadikan kulit lembut. Sekiranya anda memilih produk yang salah atau warna yang salah, ia boleh menjadikan kulit wajah anda kelihatan tidak sihat.

4. Minum air secukupnya

Air mempunyai manfaat untuk kulit, terutama bertanggungjawab membersihkan kulit dari dalam. Air juga mencegah kedutan. Sekiranya anda kekal terhidrat, kulit wajah anda akan kelihatan kenyal dan kelihatan seperti kulit anak.

Berikut adalah petua untuk meratakan kulit wajah dengan mengambil air yang mencukupi yang boleh anda ikuti.

 • Minum sekurang-kurangnya 2 liter air setiap hari. Di samping itu, anda tidak boleh minum alkohol atau minuman ringan yang tinggi gula. Minuman jenis ini boleh memberi kesan negatif pada kulit anda. Sekiranya anda minum banyak jenis minuman ini, gula dan bahan kimia dalam soda dan minuman bergula boleh menyebabkan penumpukan jerawat dan minyak.
 • Minum alkohol boleh mencuri kelembapan dari kulit dan penuaan dini boleh berlaku.
 • Anda boleh menggunakan buah-buahan yang dihiris seperti timun dan lemon dengan air. Mereka terbukti memberikan lebih banyak faedah.

Semoga petua di atas dapat membantu meratakan kulit wajah anda. Kaedah ini juga merupakan langkah asas yang mesti anda lakukan sekarang untuk mencegah penuaan kulit di wajah anda.

Recent Posts