Adakah benar minum soda dan makan nanas ketika hamil menyebabkan keguguran?

Ada mitos bahawa minum soda dan makan nanas ketika hamil boleh menyebabkan seorang wanita keguguran. Mitos ini dipercayai secara meluas menjadikan banyak wanita hamil mengelakkan memakan kedua-duanya. Sebenarnya, ada orang yang sengaja ingin menggugurkan kehamilan dengan memakan kedua-duanya. Jadi, apakah kebenaran dari sudut perubatan?

Bolehkah saya minum soda dan makan nanas semasa mengandung?

Sebenarnya, kedua-dua nanas dan soda adalah sama selamat dimakan semasa mengandung. Namun, yang paling penting adalah bahagian. Selagi tidak berlebihan, nanas dan soda masih boleh dimakan tanpa menyebabkan kesan sampingan, baik untuk ibu dan janin. Masalah baru akan timbul sekiranya ibu memakannya dalam jumlah yang terlalu banyak.

Nanas mengandungi sebatian yang disebut bromelain. Bromelain adalah enzim yang berfungsi dengan memecah protein di dalam badan. Kerana janin yang baru tumbuh mengandungi sel protein sederhana, kandungan bromelain dalam nanas dianggap menyebabkan pendarahan dan keguguran.

Anggapan ini tidak sepenuhnya salah. Sebabnya, tablet bromelain tidak digalakkan diambil semasa mengandung kerana boleh memecah protein di dalam badan dan menyebabkan pendarahan.

Namun, perlu digarisbawahi bahawa satu hingga dua hidangan nanas dalam seminggu tidak akan menjejaskan kehamilan anda. Kecuali anda makan 7 hingga 10 nanas segar dalam satu masa.

Begitu juga dengan soda, tidak ada kajian yang membuktikan bahawa soda boleh menyebabkan keguguran. Namun, itu tidak bermakna anda bebas mengambil soda seperti yang anda mahukan semasa hamil. Soda mengandungi pemanis buatan seperti aspartam yang boleh memberi kesan negatif terhadap pertumbuhan dan perkembangan janin. Selain itu, soda juga mengandungi pelbagai zat yang dapat memberi kesan buruk pada janin seperti kafein, asid karbonik, dan bahan tambahan lain.

Menurut dr. David Elmer, pakar obstetrik di Nantucket Cottage Hospital di Massachusetts, Amerika Syarikat, aspartam boleh menyebabkan kecacatan kelahiran. Walau bagaimanapun, ini hanya berlaku sekiranya anda memakannya secara berlebihan. Oleh itu, Elmer menyatakan bahawa anda masih boleh minum soda sekali-sekala kerana ia tidak akan memberi kesan buruk kepada pertumbuhan dan perkembangan janin.

Dengan cara itu, dapat disimpulkan bahawa minum soda dan makan nanas semasa hamil pada masa yang sama tidak menyebabkan keguguran. Terutama jika anda memakannya sekali-sekala dan dalam bahagian yang tidak terlalu banyak.

Petunjuk selamat untuk minum soda dan makan nanas semasa hamil

Nanas mengandungi vitamin C, folat, zat besi, magnesium, mangan, tembaga, dan vitamin B6. Semua zat ini diperlukan oleh badan untuk menyokong kesihatan ibu dan janin. Oleh itu, jangan takut makan nanas semasa hamil selagi anda tidak berlebihan.

Untuk mengelakkan kesan yang mungkin berlaku, pada trimester pertama anda harus menghadkan jumlah nanas yang dimakan. Walaupun tidak berbahaya, lebih baik mencegahnya dengan tidak memakannya sama sekali pada trimester pertama.

Selanjutnya, pada trimester kedua anda boleh mula mengonsumsi sebanyak 50 hingga 100 gram dalam dua hingga tiga kali seminggu. Semasa di trimester ketiga, anda boleh makan 250 gram nanas sekali gus, tetapi jangan terlalu berlebihan. Hadkan bahagian kerana ini boleh mencetuskan kontraksi rahim.

Untuk soda, anda tidak boleh minum lebih dari satu tin sehari. American College of Obstetricians and Gynecologists menasihatkan wanita hamil agar tidak minum lebih daripada 200 mg kafein setiap hari. Semakin sedikit pengambilan kafein, semakin baik kesihatan ibu dan janin.

Recent Posts