Suntikan Vena Varikos atau Skleroterapi, Seperti Prosedur Ini •

Urat varikos bukan sahaja masalah untuk kecantikan kaki bagi wanita, tetapi juga masalah kesihatan. Sekiranya tidak dirawat, urat varikos boleh menyebabkan rasa sakit dan bengkak kerana saluran darah bocor di kawasan kaki. Anda mungkin juga mengalami kekejangan kaki yang kerap pada waktu malam. Oleh itu, ketahui lebih lanjut mengenai suntikan urat varikos, salah satu rawatan yang mungkin dapat membantu merawat keadaan anda. Lihat, penjelasan penuh di bawah!

Apa itu sclerotherapy?

Suntikan skleroterapi atau vena varikos adalah salah satu jenis rawatan yang dapat merawat urat varikos. Kaedah ini dapat merawat vena varikos dengan berkesan, terutamanya yang kecil.

Biasanya, doktor atau profesional perubatan akan menyuntik cecair ubat terus ke urat. Cecair ini dipanggil sclerosant.

Secara umum, sclerosant mengandungi gabungan garam hipertonik, natrium tetradecyl sulfate, polidokanol, dan gliserin kromat yang bekerjasama untuk mengecilkan saluran darah.

Cecair tersebut akan menyebabkan saluran darah yang terjejas cedera. Akibatnya, darah akan mencari jalan lain melalui urat yang lebih sihat.

Sementara itu, saluran darah yang pada awalnya cedera akan diserap semula melalui tisu tempatan dan kemudian secara beransur-ansur memudar dari masa ke masa.

Biasanya, proses ini hanya akan memakan masa beberapa minggu. Namun, ada kemungkinan anda perlu menunggu hingga beberapa bulan untuk melihat hasil akhir rawatan.

Selain menghilangkan vena varikos, suntikan skleroterapi atau vena varikos juga digunakan untuk merawat urat labah-labah.

Siapa yang memerlukan suntikan urat varikos?

Suntikan vena varikos sering dilakukan untuk menghilangkan vena varikos degil yang tidak hilang, baik dengan rawatan semula jadi atau ubat dari doktor.

Skeloterapi juga merupakan cara untuk menghilangkan vena varikos yang menyebabkan gejala yang menyakitkan, seperti bengkak kaki, sensasi terbakar, dan kekejangan pada waktu malam.

Biasanya, doktor tidak akan membiarkan anda menjalani prosedur ini sekiranya:

 • Anda mengandung atau menyusu. Pakar masih belum dapat mengesahkan keselamatan bahan-bahan dalam komposisi skelerosant, sama ada boleh menyebabkan cacat lahir atau boleh masuk ke dalam susu ibu.
 • Terdapat sejarah alergi terhadap sclerosant atau sejenisnya.
 • Kehadiran pembekuan darah atau pembengkakan saluran darah.
 • Mempunyai urat yang berpotensi untuk pembedahan pintasan jantung.

Oleh itu, sebelum melakukan sclerotherapy, anda harus terlebih dahulu berunding dengan pakar dermatologi anda.

Prosedur suntikan urat varikos

Persiapan dan prosedur berikut akan dijalankan:

Persiapan sebelum suntikan urat varikos

Sekiranya anda memilih untuk menjalani prosedur perubatan ini dan doktor anda telah menyetujuinya, terdapat beberapa persediaan yang perlu anda lakukan.

Pertama, pakar bedah dermatologi yang merawat keadaan anda akan memeriksa urat yang mempunyai urat varikos. Pada masa ini, pasukan perubatan boleh mendokumentasikan atau memotret urat varikos.

Anda juga akan berbincang dengan doktor mengenai sejarah perubatan anda, termasuk pembedahan sebelumnya yang anda alami (jika ada).

Bukan hanya itu, doktor juga mungkin mengetahui tentang masalah kesihatan yang anda miliki atau sedang anda alami, kemudian ubat-ubatan, suplemen pemakanan, dan ubat-ubatan herba yang anda ambil.

Malah, doktor anda mungkin meminta anda menjalani pemeriksaan dengan menggunakan ultrasound pertama kali melihat saluran darah di kaki. Prosedur ini menggunakan gelombang bunyi untuk menghasilkan gambar dalaman anda yang jelas dan terperinci.

Prosedur suntikan urat varikos

Menurut Mayo Clinic, semasa prosedur ini, pasukan perubatan akan meminta anda berbaring dengan kaki anda sedikit tinggi. Setelah membersihkan kawasan yang terkena dengan alkohol, doktor akan menggunakan picagari untuk memasukkan ubat cair ke dalam urat yang mempunyai urat varikos.

Cecair ubat ini akan terlebih dahulu membuat dinding saluran darah cedera sehingga membengkak dan menyekat aliran darah yang ingin dilalui. Akibatnya, darah akan mencari "cara lain" dan tidak melalui saluran ini. Selepas itu, urat akan menjadi tisu parut dan hilang.

Biasanya, untuk urat yang berukuran lebih besar, pasukan perubatan akan menggunakan ubat tersebut dalam bentuk busa kerana dapat menjangkau lebih banyak kawasan.

Dalam beberapa kes, orang yang mengalami suntikan vena varikos akan merasakan sensasi menyengat atau kram ketika jarum dimasukkan ke dalam urat yang terkena.

Sekiranya anda tidak tahan sakit, beritahu doktor atau pasukan perubatan anda dengan segera. Rasa sakit mungkin berpunca dari ubat cair yang bocor ke tisu sekitarnya.

Apabila jarum dikeluarkan, doktor akan menahan dan mengurut kawasan yang diberi suntikan agar darah tidak keluar dari urat dan menyebabkan ubat cair itu meresap ke kawasan lain.

Biasanya, doktor atau pasukan perubatan akan memegang pembalut, sementara doktor melakukan prosedur yang sama pada urat lain yang juga terkena. Jumlah suntikan biasanya bergantung pada ukuran vena varikos dan jumlah urat yang mempunyai keadaan ini.

Setelah menjalani prosedur suntikan vena varikos

Setelah menjalani prosedur ini, anda mungkin dapat berjalan sejurus selepas rawatan. Untuk membiasakan diri, berjalanlah setiap hari selama sekurang-kurangnya 10 minit. Ia juga penting untuk mencegah berlakunya gejala pembekuan darah.

Cuba jangan duduk dalam jangka masa yang lama. Sebilangan besar akan kembali ke aktiviti harian mereka pada hari yang sama selepas prosedur.

Namun, lebih baik seseorang menemani anda dan membawa anda pulang setelah menjalani prosedur suntikan varikos ini. Jangan lupa, elakkan senaman yang berat selama satu minggu selepas prosedur.

Elakkan juga hubungan langsung antara kaki dan cahaya matahari yang dirawat selama dua minggu pertama selepas prosedur. Anda mungkin perlu memakai stoking atau seluar khas buat sementara waktu semasa aktiviti luar. Tujuannya adalah untuk mengelakkan pendedahan cahaya matahari.

Adakah terdapat risiko komplikasi yang mungkin berlaku?

Pada dasarnya, suntikan vena varikos atau skleroterapi adalah prosedur yang selamat. Namun, seperti mana-mana prosedur perubatan, sclerotherapy juga mempunyai risiko komplikasi tersendiri. Sebenarnya, walaupun prosedur ini merupakan prosedur bukan pembedahan dan cukup berkesan dalam merawat urat varikos.

Komplikasi boleh berlaku dari kesan sampingan ringan hingga yang lebih teruk dan memerlukan rawatan. Beberapa kesan sampingan vena varikos ringan hingga sederhana mungkin memakan masa berhari-hari, minggu, atau bahkan bulan dan tahun untuk hilang sepenuhnya, seperti:

 • Tapak suntikan berwarna merah dan lebam.
 • Luka kecil pada kulit.
 • Saluran darah merah kecil yang kelihatan di permukaan kulit.
 • Pigmentasi atau kegelapan kulit.
 • Garisan atau tompok pada kulit.

Walaupun komplikasi lebih serius dan memerlukan rawatan, termasuk:

 • Pembekuan darah.
 • Keradangan.
 • Reaksi alergi terhadap bahan yang digunakan, yang boleh menyebabkan anafilaksis.
 • Gelembung udara di aliran darah.
 • Edema.
 • Trombosis urat dalam.
 • Serangan jantung.

Penggunaan stoking urat varikos berukuran 30 mm / Hg dapat membantu mengurangkan risiko serius ini. Stoking Anda harus menggunakannya setiap hari selama tiga minggu, bermula dari malam pertama selepas sclerotherapy.

Recent Posts