Tanda dan Gejala Batu Buah Pinggang Yang Perlu Diperhatikan

Batu ginjal adalah simpanan pepejal yang terbentuk dari mineral dan bahan kimia lain dalam air kencing. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, batu ginjal dapat menyekat aliran air kencing dan menyebabkan jangkitan pada penyakit buah pinggang yang lain. Oleh itu, mengenali tanda-tanda dan gejala batu karang adalah penting agar anda mendapatkan rawatan seawal mungkin.

Tanda dan gejala batu karang

Sebilangan besar orang yang mengalami batu karang mereka tidak mempunyai gejala. Sebabnya, setiap orang mempunyai ukuran batu ginjal yang berbeza-beza. Ada beberapa orang yang memiliki batu sekecil pasir, tetapi tidak sedikit yang berukuran sebiji bola golf.

Secara amnya, semakin besar ukurannya, semakin banyak tanda dan gejala yang dialami oleh pengidap batu ginjal. Berikut adalah beberapa tanda penyakit batu karang, yang dilaporkan oleh Institut Diabetes Nasional dan Penyakit Pencernaan dan Ginjal.

1. Sakit di beberapa bahagian badan

Salah satu gejala batu ginjal yang sering dialami oleh penghidapnya adalah sakit di beberapa bahagian badan, terutama di bahagian pinggang dan punggung. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang mungkin merasa bingung mengenai perbezaan antara sakit belakang biasa dan tanda sakit batu ginjal.

Berbeza dengan sakit belakang yang biasanya berlaku di punggung bawah, sakit yang disebabkan oleh batu ginjal terletak di punggung atas. Ini kerana lokasi buah pinggang berada di sebelah kanan dan kiri belakang tulang rusuk bawah.

Selain itu, batu ginjal juga boleh menyebabkan sakit di bahagian belakang dan bahagian bawah tulang rusuk dan tulang belakang kanan atau kiri. Sebenarnya, gejala ini juga boleh merebak ke bahagian badan yang lain, seperti perut dan pangkal paha.

Keadaan ini boleh berlaku memandangkan batu ginjal bersaiz besar turun ke ureter dan keluar dari badan melalui air kencing. Acara itu pasti boleh menyebabkan kesakitan, bukan?

Perasaan sakit ini juga menyukarkan penghidap batu ginjal untuk mendapatkan kedudukan yang selesa. Sekiranya rasa sakit tidak hilang setelah menukar posisi, ini boleh menjadi tanda batu ginjal.

Dalam kebanyakan kes, kesakitan akibat batu ginjal datang dan pergi dan keparahannya juga berbeza-beza. Kesakitan ini juga boleh bertahan sekurang-kurangnya 20 minit atau selama satu jam.

2. Kencing berdarah

Biasanya, orang yang sihat akan mengeluarkan air kencing yang jernih atau kuning. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku untuk pesakit dengan batu karang. Perubahan warna air kencing yang menyerupai warna darah boleh menjadi gejala batu ginjal.

Lebih-lebih lagi apabila anda menyedari warna air kencing anda berubah menjadi merah terang, merah jambu atau kecoklatan. Ini bermakna anda mempunyai keadaan yang dikenali sebagai hematuria.

Hematuria adalah keadaan apabila terdapat sel darah merah dalam air kencing dan sering terjadi pada orang yang mengalami batu karang. Air kencing berdarah boleh terjadi akibat luka yang disebabkan oleh batu ginjal ketika melalui saluran kencing atau ureter.

Batu ginjal boleh menyebabkan luka dan iritasi pada ureter dan biasanya darah akan keluar ketika anda membuang air kecil. Sebilangan orang mungkin mengeluarkan air kencing merah yang berbeza. Ini boleh berlaku kerana bergantung kepada keparahan pendarahan. Oleh itu, darah dalam air kencing adalah tanda penyakit batu ginjal yang serius.

3. Perlu membuang air kecil dengan segera

Kesukaran menahan kencing lebih kerap daripada biasa boleh menjadi gejala batu karang. Keadaan ini boleh menjadi tanda bahawa batu itu bergerak ke bahagian bawah saluran kencing.

Oleh itu, anda mungkin sering merasa seperti pergi ke tandas sepanjang hari. Sebenarnya, perasaan ingin membuang air kecil kadang-kadang tidak dapat ditanggung sehingga menjadikannya seseorang membasahi katil .

4. Kacang busa

Sekiranya anda mendapati air kencing berbuih dan mendung, anda harus berjumpa doktor kerana keadaan ini boleh menjadi gejala batu karang. Urin berbuih berlaku kerana jangkitan saluran kencing kerana serpihan dari batu ginjal.

Jangkitan saluran kencing akibat batu ginjal tidak hanya ditandai dengan air kencing berbuih, tetapi juga air kencing yang jauh lebih berbau daripada biasa. Bau itu didapati berasal dari bakteria yang menyebabkan jangkitan saluran kencing dan perubahan kepekatan air kencing.

5. Sakit ketika membuang air kecil

Adakah anda pernah mengalami kesakitan ketika membuang air kecil? Sekiranya demikian, ada kemungkinan anda mengalami simptom penyakit batu karang. Tanda batu ginjal ini juga dikenali dalam dunia perubatan sebagai disuria.

Disuria akibat batu ginjal berlaku kerana batu dapat mengalir hingga ke saluran kencing. Sekiranya penghidap membuang air kecil, batu akan keluar dan sebilangannya akan menyebabkan kesakitan bergantung pada ukurannya.

6. Sukar membuang air kecil

Setelah anda berjaya mengatasi rasa ingin membuang air kecil dengan segera dan ternyata sedikit air kencing yang dikeluarkan, ini bermakna anda mungkin mengalami gejala batu karang yang lain. Jadi, apa hubungan antara kesukaran membuang air kecil dan tanda-tanda batu ginjal di dalam badan?

Batu ginjal kadang-kadang boleh mengganggu 'kebiasaan' anda membuang air kecil. Sebabnya, batu boleh bergerak ke dalam tiub yang menuju dari buah pinggang ke pundi kencing. Kesannya, saluran kencing tersumbat dan menyukarkan anda membuang air kecil.

7. Mual dan muntah

Rasa mual untuk muntah kandungan perut adalah gejala yang biasa terjadi pada orang yang mengalami batu karang, terutama wanita. Mual dan muntah nampaknya berlaku kerana hubungan saraf dengan buah pinggang dan saluran pencernaan.

Batu ginjal yang semakin besar boleh mencetuskan saraf di saluran pencernaan dan memberi kesan besar pada kandungan perut anda. Selain itu, loya dan muntah juga boleh menjadi tindak balas badan terhadap kesakitan akibat batu karang.

Terdapat beberapa tanda dan gejala penyakit batu karang yang mungkin tidak disebutkan. Sekiranya anda risau, segera berjumpa doktor, terutamanya ketika badan demam dan disertai dengan sakit di beberapa bahagian badan.

Recent Posts