5 Kebaikan Gandum untuk Kesihatan |

Gandum, yang sering digunakan sebagai bahan untuk kue, roti, dan bagel, bukan hanya sumber tenaga, tetapi juga menawarkan banyak manfaat untuk tubuh. Ingin tahu tentang kandungan nutrien dan faedah gandum? Lihat ulasan berikut.

Kandungan gandum

Sumber: MDVIP.com

Gandum ( Triticum ) adalah salah satu tanaman bijirin tertua dan terdiri daripada pelbagai jenis yang sering dijadikan bahan makanan. Dari ribuan jenis gandum, yang paling popular adalah gandum biasa, gandum durum, dan gandum kelab .

Ketiga-tiga jenis gandum ini sering digunakan dalam pembuatan roti, spageti, untuk pembuatan kuih dan tepung. Gandum sering digunakan sebagai makanan ruji kerana kandungan karbohidrat dan seratnya yang tinggi.

Biasanya, gandum mentah mengandungi nutrien berikut yang diperlukan oleh tubuh.

 • Karbohidrat: 42.53 g
 • Protein: 7.49 g
 • Serat: 1.1 g
 • Lemak: 1.27 g
 • Fosforus: 200 mg
 • Kalsium: 28 mg
 • Kalium: 169 mg
 • Magnesium: 82 mg
 • Zat besi: 2.14 mg
 • Zink: 1.65 mg
 • Mangan: 1,858 mg
 • Selenium: 42.5 g
 • Tiamin (vitamin B1): 0.255 mg
 • Riboflavin (vitamin B2): 0.155 mg
 • Niacin (vitamin B3): 3,087 mg
 • Vitamin C: 2.6 mg

Kebaikan gandum

Adakah kandungan nutrisi yang disebutkan di atas membuat anda penasaran dengan faedah yang ditawarkan oleh gandum? Berikut adalah pelbagai faedah gandum yang boleh anda perolehi.

1. Melancarkan pembuangan air besar

Kandungan serat yang tinggi dalam gandum diyakini dapat mengatasi pelbagai masalah pencernaan, seperti sembelit dan perut kembung.

Menurut kajian dari Jurnal Sains dan Teknologi Makanan , serat seperti gandum dapat mengekalkan sistem pencernaan yang sihat. Lihatlah, serat dalam oat dapat membantu mengembunkan najis dan memudahkan pergerakan usus.

Malah, serat juga memainkan peranan penting dalam memerangi bakteria usus yang buruk yang boleh menyebabkan diverticulitis.

Itulah sebabnya, beberapa pesakit dengan masalah pencernaan mungkin disarankan untuk mengikuti diet tinggi serat. Walau bagaimanapun, pilihan diet ini akan bergantung pada keadaan setiap pesakit.

2. Membantu mengawal kegemukan

Bagi orang yang mengalami kegemukan, gandum mungkin termasuk makanan yang disyorkan oleh doktor untuk mengatasi masalah kegemukan. Sebabnya, biji-bijian ini ternyata mampu mengawal berat badan.

Ini mungkin kerana gandum, terutama biji-bijian, tinggi serat. Itulah sebabnya, pengambilan makanan dengan biji-bijian membantu orang gemuk untuk tetap kenyang dan menurunkan berat badan.

Walaupun begitu, khasiat gandum lebih banyak dilihat pada wanita, terutama yang telah memasuki masa selepas menopaus. Ini terbukti melalui penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal pemakanan .

Kajian itu melaporkan bahawa wanita yang memakan produk bijirin sejak sekian lama menurunkan berat badan. Produk bijirin yang digunakan adalah biji-bijian, bukan yang diproses.

3 sumber bijirin yang sihat untuk sarapan pagi

3. Mengurangkan risiko barah

Tahukah anda bahawa kandungan gizi gandum dapat memberikan manfaat berupa mengurangkan risiko barah?

Sebenarnya, gandum boleh bertindak sebagai sebatian anti-karsinogenik. Biji-bijian penuh seperti oat kaya dengan fitokimia bioaktif. Sebatian ini terbukti berkesan dalam mengurangkan risiko barah, terutamanya barah payudara.

Bukan hanya itu, fitokimia juga dipercayai digunakan sebagai terapi dalam rawatan barah payudara.

Walau bagaimanapun, pakar masih perlu membuat kajian lebih lanjut. Ini bertujuan untuk mengkaji semula apakah sifat fitokimia biji-bijian gandum dalam terapi barah payudara.

4. Menghalang pembentukan batu empedu

Gandum adalah sumber serat yang tidak larut. Jenis serat ini ternyata berguna dalam mengurangkan rembesan asid hempedu dan memudahkan pemprosesan makanan.

Apabila terdapat terlalu banyak asid hempedu, batu empedu terbentuk dengan lebih mudah. Oleh itu, pengambilan makanan berserat, seperti gandum, dapat mengurangkan risiko pembentukan batu empedu.

Dilaporkan dari Persatuan Penyelidikan Usus Kanada, pengambilan serat tidak larut juga dapat mengurangkan risiko pembedahan pundi hempedu pada wanita. Kajian itu melaporkan bahawa wanita yang menggunakan banyak serat cenderung menjalani pembedahan.

Walaupun belum diketahui bagaimana ia berfungsi, para pakar berpendapat serat mungkin memberi kesan positif pada metabolisme asid hempedu. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk mengetahui jawapan yang tepat.

Sekiranya anda ingin sihat, adakah anda harus menukar nasi menjadi gandum atau beras perang?

5. Membantu mencegah diabetes

Bukan hanya barah, gandum juga menawarkan sifat mengejutkan lain, iaitu mencegah diabetes. Kenapa begitu?

Gandum mengandungi magnesium, yang diperlukan oleh tubuh untuk mencerna karbohidrat. Malah, kandungan gandum juga baik untuk penghidap diabetes.

Ini kerana pengambilan makanan dengan kandungan magnesium yang tinggi dapat meningkatkan fungsi hormon insulin. Akibatnya, banyak pakar percaya bahawa magnesium dapat mengurangkan risiko diabetes.

Namun, mereka masih memerlukan kajian lebih lanjut sebelum mengesyorkan suplemen magnesium sebagai cara untuk mencegah diabetes.

Risiko memakan gandum terlalu banyak

Walaupun mempunyai banyak manfaat yang baik untuk tubuh, pengambilan gandum terlalu banyak boleh menyebabkan kesan sampingan. Kandungan gluten dalam gandum boleh memberi kesan negatif kepada beberapa orang.

Sebilangan dari mereka menganggap gluten sebagai racun yang memicu sel-sel imun seseorang bereaksi dan menyerangnya. Sekiranya anda tidak toleran terhadap gluten dan memakannya, ini boleh mengakibatkan keradangan di dalam badan.

Akibatnya, ada pelbagai kesan sampingan yang dapat terjadi, mulai dari ringan hingga parah, termasuk:

 • keletihan,
 • kembung,
 • sembelit (sembelit),
 • pengurangan berat,
 • kekurangan zat makanan,
 • cirit-birit, dan
 • Masalah usus.

Sejumlah masalah kesihatan yang disebutkan biasanya dialami oleh pesakit dengan penyakit seliak. Oleh itu, pesakit penyakit seliak tidak disarankan untuk makan makanan yang mengandungi gluten, seperti gandum.

Sebelum memutuskan untuk mengambil makanan dengan kandungan gandum, ada baiknya membaca label pada bungkusan. Cuba pilih makanan dengan label 'gandum utuh' yang dikatakan paling sihat di antara jenis gandum lain.

Dengan cara itu, anda boleh mendapat faedah gandum maksimum. Walau bagaimanapun, anda harus berbincang dengan doktor anda apabila anda ingin mencuba diet yang melibatkan makanan dengan biji-bijian, terutama ketika menderita penyakit tertentu.

Recent Posts