Perubatan Tradisional atau Herba untuk Sakit Artritis

Sakit sendi adalah keluhan sakit fizikal yang biasa dan boleh dialami oleh sesiapa sahaja. Penyebab sakit sendi boleh dicetuskan oleh pelbagai faktor, termasuk keradangan sendi (artritis). Jadi, bagaimana menyelesaikannya? Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan artritis perubatan, sakit sendi akibat artritis juga dapat diubati dengan ubat tradisional, termasuk ramuan dari bahan semula jadi. Lihat beberapa pilihan di bawah!

Pilihan ubat tradisional atau herba untuk sakit artritis

Ubat-ubatan herba dan makanan tambahan dari bahan semula jadi dipercayai selamat untuk dimakan untuk merawat pelbagai penyakit, termasuk artritis. Walau bagaimanapun, mengubati arthritis dengan ubat semula jadi tidak bermaksud ia boleh digunakan secara percuma.

Penggunaan ubat semula jadi yang berlebihan juga berisiko memberi kesan sampingan. Selain itu, beberapa ubat semula jadi dapat berinteraksi dengan ubat-ubatan perubatan tertentu, yang boleh menimbulkan risiko kesihatan lain bagi tubuh anda.

Oleh itu, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memutuskan untuk menggunakan ubat semula jadi. Lebih-lebih lagi, bukti dari kajian saintifik yang ada mengenai keberkesanan dan keselamatan ubat jenis ini masih terhad.

Di samping itu, penting untuk memahami bahawa ubat herba dan bahan semula jadi tidak menyembuhkan artritis sepenuhnya. Setakat ini, potensi ubat-ubatan herba dan ramuan semula jadi masih terbatas untuk melegakan gejala artritis, salah satunya adalah sakit sendi.

Berikut adalah senarai ubat tradisional atau herba untuk merawat sakit sendi akibat radang sendi (artritis) yang anda alami:

1. Kunyit

Kunyit dilaporkan berpotensi menjadi salah satu pilihan ubat-ubatan herba untuk merawat artritis, terutama osteoartritis dan rheumatoid arthritis. Kandungan kurkumin pada kunyit diketahui memiliki sifat anti-inflamasi, sehingga dapat mengurangi rasa sakit, kekakuan, dan pembengkakan pada sendi akibat keradangan.

Curcumin berfungsi dengan menghalang sitokin dan enzim keradangan lain, termasuk 5-LOX dan COX-2. Sebenarnya, bahan semula jadi ini dikatakan berkesan seperti NSAID, seperti ibuprofen dan diclofenac, dalam mengurangkan sakit sendi dan keradangan.

Walau bagaimanapun, penggunaan makanan tambahan yang mengandungi curcumin perlu berhati-hati. Apabila diambil dalam dos yang tinggi, iaitu lebih daripada 500 mg dua kali sehari, ubat ini dapat menipiskan darah dan menyebabkan sakit perut.

2. Teh hijau

Teh hijau adalah salah satu minuman paling popular di dunia. Namun, tidak hanya itu, terdapat juga bukti bahawa teh hijau dapat digunakan sebagai ubat herba atau semula jadi untuk menghilangkan rasa sakit pada sendi akibat radang sendi, terutama rheumatoid arthritis.

Teh hijau atau teh hijau kaya dengan polifenol yang disebut epigallocatechin 3-gallate (EGCG), yang mempunyai sifat antioksidan dan anti-radang. Bukan hanya melegakan keradangan, kandungan ini juga berguna untuk melindungi sendi, tulang rawan, dan tulang dari kerosakan.

Walau bagaimanapun, sebahagian besar bukti ini hanya ditunjukkan melalui kajian haiwan. Ujian yang lebih luas diperlukan untuk kesannya pada manusia dengan artritis.

3. Halia

Halia adalah rempah memasak yang boleh anda gunakan sebagai ubat herba tradisional atau untuk sakit sendi kerana keradangan yang berlaku. Bahan semula jadi ini terbukti mempunyai sifat anti-radang yang serupa dengan rematik atau ubat reumatoid arthritis, iaitu ibuprofen dan COX-2 inhibitor (celecoxib).

Bukan hanya membantu merawat artritis reumatoid, seperti yang dilaporkan oleh Arthritis Foundation, jahe dengan dos harian 500-1,000 mg juga dapat mengurangkan rasa sakit pada osteoartritis di pinggul dan lutut. Selain itu, bahan semula jadi ini juga dipercayai dapat membantu mengurangkan sakit sendi akibat gout.

Walau bagaimanapun, halia sebagai ubat semula jadi untuk sakit sendi tidak boleh digunakan pada pesakit dengan batu empedu. Ramuan ini dikatakan mengganggu ubat penipisan darah yang anda ambil. Oleh itu, berjumpa doktor sebelum mengambil ubat herba dari bahan semula jadi ini.

4. Lidah buaya

Lidah buaya adalah salah satu bahan semula jadi yang boleh digunakan sebagai ubat tradisional untuk kesakitan akibat artritis. Berdasarkan kajian yang diterbitkan dalam European Central Journal of Immunology, pengambilan ekstrak lidah buaya dapat membantu melegakan sakit sendi akibat osteoartritis.

Kandungan dalam lidah buaya dikatakan anti-radang, yang berfungsi dengan menghalang pengeluaran dan pembebasan enzim radang ke dalam darah. Walau bagaimanapun, penyelidikan ini hanya terbatas pada tikus, jadi kajian lebih lanjut diperlukan untuk membuktikannya pada manusia.

Selain osteoartritis, gel lidah buaya juga dipercayai dapat melegakan simptom-simptom psoriatic arthritis, iaitu sakit dan kemerahan pada kulit di sekitar sendi. Anda hanya menggunakan gel lidah buaya ke kawasan kulit yang terjejas.

5. Ekstrak Nanas

Tidak hanya segar dimakan sebagai salad, nanas juga dapat menjadi ubat tradisional untuk menghilangkan rasa sakit akibat radang sendi. Kerana nanas mengandungi bromelain yang berguna untuk mengurangkan rasa sakit dan bengkak akibat arthritis, terutama osteoartritis dan rheumatoid arthritis.

Anda boleh mengambil bromelain dari ekstrak nanas dalam bentuk suplemen (tablet / kapsul) pada dos 500-2,000 mg, tiga kali sehari, atau minum nanas secara langsung. Walau bagaimanapun, bromelain juga boleh menyebabkan kesan sampingan seperti sakit perut atau cirit-birit, dan harus dielakkan bagi mereka yang alah kepada nanas.

Sebagai tambahan kepada yang disebutkan di atas, beberapa bahan semula jadi juga dikatakan sebagai ubat herba untuk kesakitan akibat arthritis, seperti tanaman jelatang, brotowali, minyak ikan, boswellia, dan lain-lain, bergantung pada jenis arthritis yang anda miliki. Sentiasa berjumpa doktor jika anda ingin mengambil ubat-ubatan herba ini.

6. Minyak borage

Minyak dari kilang borago atau bunga bintang mengandungi sejumlah besar asid lemak omega-6 yang dipanggil asid linolenik gamma (GLA). GLA adalah bahan anti-radang yang menghentikan tubuh daripada mengaktifkan gen yang mencetuskan keradangan.

Oleh itu, minyak borago dikatakan sebagai ubat herba untuk mengurangkan rasa sakit, kekakuan, dan pembengkakan pada sendi, terutama disebabkan oleh rheumatoid arthritis. Selain dari tanaman borago, kandungan GLA sebagai ubat semula jadi untuk rheumatoid arthritis juga terdapat dalam minyak lain, seperti minyak biji anggur hitam dan minyak primrose petang.

7. Tumbuhan cakar kucing

Cakar kucing atau tumbuhan cakar kucing (Uncaria tomentosa) adalah bahan semula jadi yang kulit kayu dan akar pokoknya boleh digunakan sebagai ubat herba untuk merawat kesakitan akibat arthritis. Tumbuhan ini dari Amerika Selatan dan Tengah dipercayai mempunyai sifat anti-radang, sehingga dapat mengurangkan reaksi keradangan sendi, terutama pada orang yang menderita rheumatoid arthritis.

Cakar kucing berfungsi dengan menghalang atau menekan faktor nekrosis tumor (TNF), yang serupa dengan ubat reumatik secara perubatan. Selain itu, ubat herba ini juga mengandungi sebatian yang dapat memberi manfaat kepada sistem imun.

Walau bagaimanapun, tanaman cakar kucing boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan, seperti sakit kepala, pening dan muntah, serta menurunkan tekanan darah. Oleh itu, ubat semula jadi ini tidak boleh diambil bersamaan dengan ubat antihipertensi atau pengencer darah.

Cara semula jadi untuk mengatasi kesakitan artritis selain menggunakan ubat tradisional

Selain ubat sakit sendi, termasuk ubat herba, mengatasi rasa sakit pada sendi akibat artritis juga boleh menggunakan kaedah mudah lain. Berikut adalah kaedah semula jadi untuk mengatasi kesakitan akibat artritis yang boleh anda cuba:

  • Melakukan senaman ringan secara berkala dapat membantu mengekalkan kelenturan sendi dan mengurangkan rasa sakit.
  • Regangkan selepas duduk terlalu lama atau sebelum bersenam. Ini diperlukan untuk mengekalkan pergerakan yang baik untuk sendi anda.
  • Kekalkan dan jaga berat badan anda dalam julat normal untuk mengurangkan tekanan dan tekanan pada sendi.
  • Lakukan terapi urut, akupunktur, mandi air suam, dan berehat secukupnya.

Recent Posts