Lihat Jenis Yogurt dan Manfaat Berbeza |

Terdapat pelbagai jenis pilihan yogurt seperti yogurt biasa, yogurt rendah lemak, yogurt Yunani, dan lain-lain. Anda mesti mengetahui jenis yogurt yang ada dan kandungannya, kerana setiap yogurt mempunyai fungsi yang berbeza. Mari cari di sini!

Pelbagai jenis yogurt dan kandungannya

Secara umum, yogurt kaya dengan mineral kalsium yang diperlukan untuk kesihatan tulang, pengambilan vitamin B12 dan asid folik yang membantu meningkatkan aliran darah anda, dan mengandungi bakteria baik yang sihat untuk pencernaan.

Oleh itu, yogurt sering dijadikan makanan ringan yang sihat yang tidak akan membuat anda gemuk.

Sebenarnya, tidak semua yogurt mempunyai khasiat yang sama. Beberapa jenis yogurt sebenarnya boleh membuat anda gemuk jika anda tidak memakannya dengan bijak. Ini kerana cara pemprosesan dan kandungan setiap yogurt berbeza.

Kandungan pelbagai yogurt

Melancarkan Jabatan Pertanian AS, berikut adalah kandungan yogurt per 227 gram (8 ons) mengikut jenisnya.

  • lemak penuh yogurt tanpa rasa mengandungi 140 kalori, 8 gram protein, 7.4 gram lemak, 11 gram karbohidrat dan gula, dan 275 miligram (mg) kalsium.
  • Tanpa lemak yogurt (tanpa lemak) mengandungi 130 kalori, 13 gram protein, 0,4 gram lemak, 17,4 gram karbohidrat dan gula, dan 450 mg kalsium.
  • Tanpa lemak yogurt Yunanitanpa rasa mengandungi 130 kalori, 23 gram protein, tanpa lemak, 9 gram karbohidrat dan gula, dan 250 mg kalsium.

Rendah lemak lwn lemak penuh

Ya, yogurt rendah lemak (rendah lemak) disyorkan kerana mempunyai kalori yang lebih rendah. Namun, sebenarnya yogurt rendah lemak mempunyai lebih banyak gula. Kenapa?

Kandungan rendah lemak menjadikan rasanya kurang enak daripada yogurt lemak penuh, iaitu yogurt yang mengandungi lemak. Jadi, pengeluar menambah gula agar yogurt tetap sedap.

Sebaliknya, yogurt lemak penuh juga tidak teruk sepenuhnya. Walaupun kandungan kalori lebih tinggi, yogurt ini mengandungi lemak trans semula jadi yang tidak berbahaya seperti lemak trans dalam makanan yang diproses.

Malah jenis lemak lemak penuh dapat membantu mengurangkan keradangan, mengurangkan risiko penyakit jantung, membantu mengawal tekanan darah, dan melawan barah.

Pada hakikatnya, yogurt polos rendah lemak dan rendah lemak (atau tanpa lemak) dapat memberikan faedah walaupun mempunyai kandungan yang berbeza. Sesuaikan pilihan yogurt dengan tabiat makan dan tujuan kalori anda.

Yogurt Yunani vs yogurt biasa

Yogurt Yunani sebenarnya tidak jauh berbeza dengan yogurt biasa, cuma teksturnya lebih tebal. Jenis yogurt ini mempunyai kandungan whey dan laktosa yang jauh lebih rendah daripada yogurt biasa.

Bagi anda yang tidak bertoleransi laktosa, yogurt Yunani adalah pilihan terbaik untuk makanan ringan.

Yogurt Yunani juga mengandungi protein dua kali lebih banyak. Walau bagaimanapun, yogurt Yunani mengandungi lebih banyak kalori dan lemak dan kurang kalsium daripada yogurt biasa.

Oleh itu, yogurt Yunani baik untuk anda yang mengalami jangkitan kerana penyakit tertentu. Protein dan kalori diperlukan oleh tubuh untuk melawan jangkitan.

Yogurt bukan tenusu

Bagi anda yang mempunyai intoleransi laktosa, selain yogurt Yunani, anda juga boleh mengambil yogurt yang diperbuat daripada bahan alternatif selain susu. Produk diberi nama bukan tenusu yogurt, misalnya dibuat dari kacang soya atau kelapa.

Yogurt jenis ini tidak mengandungi laktosa sehingga selamat untuk anda konsumsi. Kerana yogurt jenis ini dibuat dari tumbuh-tumbuhan, kandungan lemaknya jauh lebih rendah.

Anda yang menjalani diet vegetarian juga boleh mengambil yogurt jenis ini. Walau bagaimanapun, kalsium yang terkandung sangat rendah. Anda mesti memastikan bahawa yogurt yang anda beli mengandungi kalsium dan vitamin D tambahan yang baik untuk tubuh.

Recent Posts