Ultrasound pada 20 Minggu Kehamilan, Apa Yang Boleh Anda Lihat?

Pemeriksaan ultrabunyi semasa kehamilan bukan hanya dilakukan untuk mengetahui jenis kelamin bayi anda, tetapi juga untuk melihat keadaan bayi secara keseluruhan. Anda boleh melakukan ultrasound pertama ketika anda mencapai 6-8 minggu kehamilan, tetapi minggu ke-20 adalah waktu yang paling tepat untuk melakukan pemeriksaan ultrasound. Kenapa begitu?

Gambaran keseluruhan pemeriksaan ultrasound

Ultrasound adalah ujian pencitraan yang menggunakan gelombang suara frekuensi tinggi untuk menggambarkan perkembangan janin dan juga organ pembiakan wanita hamil. Semasa ultrasound, gel akan digunakan pada perut anda, dan doktor anda akan menggerakkan batang pengimbas yang disebut transduser ke atas perut anda. Transduser ini akan menghantar gelombang bunyi frekuensi tinggi ke rahim anda, yang kemudian akan dikembalikan sebagai isyarat ke mesin yang akan mengubahnya menjadi gambar. Anda dapat melihat gambar janin di rahim anda di skrin monitor.

Mengikut usia kehamilan, ultrasound dapat digunakan untuk pelbagai tujuan, baik perubatan maupun bukan perubatan, seperti untuk melihat jenis kelamin bayi dan bagaimana bentuknya di dalam rahim.

Apa yang dapat dilihat semasa ultrasound minggu ke-20?

Tujuan melakukan ultrasound pada minggu ke-20 adalah untuk melihat semua anatomi janin dan menentukan apakah semuanya kelihatan normal. Doktor akan menentukan jumlah bayi yang anda bawa. Apa yang dapat anda ketahui dari ultrasound ini biasanya adalah ukuran janin, seperti ukuran kepala, perut, bentuk tangan dan kaki, otak, dan tulang untuk menilai apakah pertumbuhan dan perkembangan bayi sesuai mengikut anggaran dan usia kehamilan. Menjelang minggu ke-20 kehamilan, bayi seharusnya seukuran pisang dengan panjang sekitar 25 cm dari kepala hingga tumit dan berat sekitar 315 g. ‚ÄĚPada ketika ini, walaupun organ janin masih belum matang sepenuhnya , semuanya terbentuk. Ini merangkumi semua jalan masuk saluran darah dan keluar dari jantung, serta laluan saluran darah dari jantung ke paru-paru dan sebaliknya, "kata Bart Putterman, MD, pakar kesihatan wanita di Texas Children Pavilion for Women di Houston.

Kemudian, imbasan janin pada 20 minggu juga dapat melihat perkara yang tidak dapat dilihat pada imbasan sebelumnya, seperti kelainan saraf tunjang, kecacatan otak, kecacatan jantung, dan kelainan diafragma. Doktor juga dapat mengetahui kedudukan janin dalam rahim, sama ada kedudukannya breech, melintang, kepala ke bawah (cephalic), atau kedudukan normal. Semasa imbasan, biasanya janin juga akan menunjukkan pergerakan aktif.

Gambaran keseluruhan rahim, plasenta, dan keadaan cecair amniotik juga dapat diperhatikan dengan lebih baik pada masa ini. Panjang plasenta anda akan diukur sama ada jauh atau tidak dari serviks, sehingga tidak menyekat saluran kelahiran semasa bersalin. Pengukuran dan gambar serviks juga diambil untuk melihat apakah terdapat risiko kelahiran prematur. Di samping itu, imbasan rahim pada minggu ke-20 juga dapat membantu doktor mendiagnosis sebarang masalah dengan ovari atau rahim ibu, seperti tumor, dan sama ada anda memerlukan ujian lain, seperti amniosentesis.

Secara keseluruhan, menjalani ultrasound pada minggu ke-20 dapat membantu doktor menentukan sama ada kelahiran anda berjalan dengan baik atau tidak dan adakah bayi anda sihat atau tidak.

Recent Posts