Perubatan Kudis Tradisional, Cara Semula jadi untuk Menghilangkan Jangkitan Tungau pada Kulit

Jangkitan kutu pada kulit yang menyebabkan kudis dapat disembuhkan dengan ubat-ubatan yang mengandung permenthrin. Walaupun begitu, rawatan perubatan kudis masih mempunyai risiko kesan sampingan. Itulah sebabnya masih banyak orang yang mencari rawatan alternatif untuk kudis dengan menggunakan bahan semula jadi. Ubat tradisional dengan bahan semula jadi belum terbukti sepenuhnya untuk menyembuhkan kudis. Tetapi tidak ada salahnya berusaha mengatasi kudis, bukan?

Bahan semula jadi yang boleh digunakan sebagai ubat kudis tradisional

Penting untuk diingat bahawa bahan semula jadi ini tidak selalu berkesan sebagai penawar penyakit kudis atau kudis pada setiap orang. Walau bagaimanapun, sejauh ini bukti anekdot melaporkan bahawa kebanyakan mempunyai kesan penyembuhan yang berpotensi untuk keradangan kulit yang menyebabkan bintik-bintik merah.

Sebelum memproses bahan semula jadi ini untuk ubat kudis tradisional, cubalah berjumpa dengan pakar dermatologi terlebih dahulu sama ada penggunaannya sesuai untuk anda. Berikut adalah pelbagai bahan semula jadi yang boleh digunakan sebagai ubat kudis tradisional:

1. Minyak pokok teh (minyak pokok teh)

Minyak pokok teh lebih dikenali sebagai minyak pati atau pati. Setakat ini, banyak kajian menunjukkan potensi minyak pokok teh untuk melegakan gejala gatal.

Kajian yang dilakukan oleh sekumpulan penyelidik dari pelbagai institusi kesihatan Australia juga mendapati hasil yang menjanjikan dari minyak ini sebagai ubat untuk kudis ringan dan kudis berkerak.

Minyak pokok teh diketahui mempunyai sifat antibakteria dan anti-radang sehingga mempunyai kesan penyembuhan pada jangkitan kulit yang disebabkan oleh tungau dan bakteria. Kesan anti-inflamasinya dapat mengurangkan keradangan yang terjadi akibat reaksi sistem imun terhadap jangkitan tungau.

Sementara sifat antibakteria mampu mencegah perkembangan penyakit seperti pyoderna, sepsis, atau jangkitan kulit yang disebabkan oleh bakteria. Sekarang ubat kudis ini dari minyak pokok teh tidak hanya tersedia dalam bentuk minyak, tetapi juga dalam bentuk ubat kudis topikal atau topikal.

2. Daun Neem

Serta minyak pokok teh, daun neem juga mempunyai pelbagai khasiat seperti sifat anti-radang, antibakteria, dan analgesik atau dapat menghilangkan rasa sakit.

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Parasitologi Veterinar dilaporkan, penambahan ekstrak daun ini dalam formula syampu terbukti berkesan terhadap jangkitan kudis pada haiwan. Walaupun begitu, hasil ini memerlukan kajian lanjutan yang dilakukan pada manusia untuk memastikan manfaatnya dalam kehidupan seharian.

3. Aloe vera

Kelebihan lidah buaya pada kulit memberikan kesan sejuk pada kulit yang terbakar atau meradang. Selain itu, gatal-gatal di kawasan yang terkena jangkitan kutu juga berjaya dikawal dengan ubat kudis semula jadi ini. Sementara itu, tidak ada kesan sampingan yang signifikan yang ditunjukkan oleh orang yang menggunakan ekstrak lidah buaya untuk ubat tradisional kudis.

4. Minyak cengkih

Selain mempunyai sifat antimikroba, antioksidan dan penyembuhan diri, minyak cengkeh juga bersifat racun serangga. Penyelidikan mengenai potensi minyak cengkeh sebagai ubat kudis tradisional nampaknya cukup berkesan pada manusia setelah meneliti kesannya pada haiwan.

5. Air panas

Air panas bukanlah ubat semula jadi untuk kudis yang menghentikan jangkitan kutu. Namun, air panas dilaporkan sangat berguna untuk membunuh tungau yang tersisa di pakaian, selimut, dan cadar.

Mencuci pakaian di dalam air panas boleh membunuh tungau secara langsung dan mencegah penularan kudis kepada orang lain.

Pastikan bahawa setelah merendam kain di dalam air panas, anda juga mengeringkannya dalam keadaan panas dan kering. Untuk barang selain kain, anda boleh menggunakan penyedut habuk atau pembersih vakum untuk menghilangkan tungau di sofa, tilam atau permaidani.

6. Kunyit

Sejauh ini, kunyit dipercayai berkesan melawan penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria dan kulat. Tidak banyak kajian menunjukkan kesan kunyit sebagai ubat kudis tradisional. Namun, kunyit mengandungi curcumin dan polifenol yang dapat mengurangkan keradangan di dalam badan.

Cara menggunakan kunyit sebagai ubat kudis tradisional adalah dengan memakan ekstraknya.

Sebelum menggunakan ubat semula jadi untuk menyembuhkan kudis ...

Mungkin tidak semua bahan semula jadi di bawah ini dapat diperoleh dengan mudah kecuali halia, kunyit, dan lada cayenne yang sering dijadikan rempah memasak di dapur. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan sebilangan ubat kudis semula jadi ini terdapat di kedai ubat dalam talian.

Sekiranya anda berminat mencari ubat melalui kedai dalam talian, pastikan produk yang anda pilih mempunyai izin pengedaran rasmi dari BPOM. Jangan lupa untuk memeriksa kesesuaian pembungkusan, dos dan kaedah penggunaan, dan tarikh luput produk sebelum menggunakannya.

Di luar itu, lebih baik jika anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk mendapatkan nasihat mengenai ubat tradisional apa yang dapat membantu menyembuhkan kudis anda.

Penting juga agar anda tidak menghentikan rawatan kudis yang disyorkan oleh doktor anda secara tiba-tiba dan sebaliknya beralih sepenuhnya kepada ubat semula jadi.

Satu lagi ubat semula jadi untuk kudis

Kudis atau kudis bukanlah penyakit yang dapat disembuhkan dalam sekelip mata. Walaupun anda telah menggabungkan rawatan perubatan dengan rawatan kudis tradisional, tidak jarang gejala gatal dari kudis muncul.

Sebarang langkah rawatan tidak akan berguna, jika anda tidak memastikan kebersihan persekitaran dari tungau dan mikroorganisma patogen lain.

Rawatan akan lebih berkesan apabila anda juga mengubah tabiat buruk, menghindari pantang kudis, dan menjalani gaya hidup sihat, seperti berehat secukupnya, bersenam secara teratur untuk menguruskan diet dan menu yang sihat.

Perlu diketahui bahawa hubungan fizikal yang dekat dan berpanjangan juga membolehkan anda dijangkiti tungau. Oleh itu, anda harus mengelakkan interaksi rapat dengan orang lain dan hubungan seksual sehingga gejala kudis hilang sepenuhnya dari kulit anda.

Akhirnya, jika penggunaan ubat kudis tradisional di atas tidak menjadikan simptomnya lebih baik, cuba periksa diri dan suami kepada doktor untuk mendapatkan rawatan perubatan yang betul, OK!

Recent Posts