4 Cara Merawat Mata Gatal yang Mengganggu pada Waktu Malam

Mata gatal sebenarnya boleh terjadi pada bila-bila masa, tetapi secara unik, beberapa orang menyedari bahawa mata gatal hanya muncul pada waktu malam. Sama ada kerana anda terlalu fokus pada aktiviti pada waktu siang, sering terdedah kepada alergen, keadaan mata kering adalah sebahagian kecil dari penyebab mata gatal pada waktu malam. Nah, agar tidur malam anda lebih nyenyak dan tidak terganggu, anda harus mengetahui cara merawat mata gatal yang terasa pada waktu malam.

Apakah cara untuk merawat mata gatal pada waktu malam?

Jangan biarkan waktu rehat anda pada waktu malam hanya kerana anda sibuk menggosok mata. Oleh itu, cubalah pelbagai cara untuk merawat mata gatal yang mungkin sering dialami pada waktu malam:

1. Sentiasa menjaga kebersihan mata anda

Cuba ingat lagi, adakah anda meluangkan masa untuk membersihkan dan menjaga kesihatan mata secara berkala? Sekiranya tidak, mulailah melaksanakannya mulai sekarang. Kerana bahan kimia, debu, pencemaran, kotoran, dan alat solek pada mata yang terkumpul dapat membuat mata terasa gatal.

Itulah sebabnya menjaga kebersihan mata pada waktu malam akan membantu menghilangkan rasa gatal yang menjengkelkan. Pertama, tanggalkan solek mata terlebih dahulu semasa anda menggunakannya. Kemudian bilas mata anda dengan air dan lap hingga kering. Teruskan dengan titisan mata yang menetes yang dapat menghilangkan kotoran di mata dan menjadikannya segar.

Jangan lupa menanggalkan kanta lekap yang anda gunakan sepanjang hari sebelum tidur.

2. Gunakan kompres panas atau sejuk

Diseksa oleh gatal di mata yang tidak akan hilang? Anda boleh meletakkan kompres hangat di kawasan mata gatal untuk mengalihkan gatal. Terutama jika gatal yang anda alami disebabkan oleh alias stye gaya.

Walau bagaimanapun, jika mata gatal disebabkan oleh konjungtivitis, cara lain untuk merawat mata gatal adalah dengan kompres sejuk. Langkah ini biasanya diambil ketika gatal disertai dengan mata merah.

3. Elakkan alergen

Walaupun sering dianggap remeh, seawal mungkin anda harus merawat alahan yang menyebabkan mata gatal pada waktu malam. Cara termudah adalah dengan mengelakkan alergen ini, bersamaan dengan penggunaan titisan mata atau mengambil antihistamin mengikut nasihat doktor.

Jangan lupa menukar cadar anda secara berkala dan membersihkan tempat tidur anda, kerana ia boleh menjadi kawasan panas untuk mengumpulkan kotoran dan habuk penyebab alergen.

4. Gunakan pelembap

Selain menggunakan ubat-ubatan dan menerapkan kebersihan mata, penggunaan pelembap dapat membantu menambahkan kelembapan ke udara. Secara beransur-ansur, gejala mata gatal pada waktu malam secara beransur-ansur akan berkurang kerana udara tidak lagi kering. Pelembap boleh digunakan bila-bila masa, terutamanya apabila cuaca sejuk dan kering di mana kelembapan berkurang.

Recent Posts