Ketahui 5 Jenis Garam: Mana Yang Paling Sihat?

Garam adalah ramuan yang diperlukan dalam setiap hidangan. Walaupun begitu, penambahan terlalu banyak garam dalam memasak dapat menjadikan hidangan menjadi masin. Di sebalik semua itu, sebenarnya terdapat pelbagai jenis garam di dunia ini.

Pelbagai jenis garam yang perlu anda ketahui

Malah, pengambilan garam yang terlalu banyak juga boleh menyebabkan anda mengalami beberapa keadaan kesihatan seperti tekanan darah tinggi. Walau bagaimanapun, anda perlu mengetahui jenis garam yang ada pada masa ini. Berikut adalah senarai.

1. Garam meja

Garam meja adalah garam yang biasa anda gunakan semasa memasak. Garam ini telah melalui banyak pemprosesan sehingga mempunyai tekstur yang sangat halus dan juga diperkaya dengan mineral iodin yang penting untuk tubuh.

Kekurangan pengambilan yodium boleh menyebabkan kanak-kanak mengalami keadaan kesihatan seperti keterbelakangan mental dan hipotiroidisme. Dengan penambahan yodium ke garam, penyakit yang disebabkan oleh kekurangan yodium dapat dicegah.

Garam meja mengandungi 97% natrium klorida tulen atau lebih tinggi. Biasanya, garam meja ditambah dengan agen anti caking untuk mengelakkan penggumpalan. Anda boleh mencirikannya dalam biji-bijian halus yang tidak melekat.

2. Garam laut

Garam laut dibuat dengan menguap air laut. Tidak jauh berbeza dengan garam meja, garam laut juga mengandungi banyak natrium klorida (secara semula jadi) tetapi mengandungi sedikit mineral.

Walau bagaimanapun, kandungan mineral juga bergantung pada di mana garam dituai dan bagaimana garam diproses. Biasanya garam laut mengandungi beberapa jenis mineral seperti kalium, besi, dan zink (zink).

Kerana dibuat murni di laut, garam laut juga dapat dicemari dengan bahan logam (seperti timbal) kerana pencemaran persekitaran laut. Semakin gelap warna garam laut, semakin tinggi kekotoran dan unsur mineral dalam garam.

Kelemahannya ialah rasa garam laut berbeza dengan garam meja, terutamanya jika anda belum pernah memakannya. Kekotoran dan mineral dalam garam laut juga boleh mempengaruhi rasa. Rasa garam laut mungkin lebih kuat daripada garam meja.

3. Garam Himalaya

Jarang dikenali, garam Himalaya adalah garam yang berasal dari lombong garam kedua terbesar di dunia yang disebut Tambang Garam Khewra di Pakistan, bukan dari Himalaya seperti yang anda sangka.

Garam ini mempunyai warna merah jambu yang berasal dari kandungan zat besi dalam garam. Garam Himalaya mengandungi natrium mineral yang lebih rendah daripada garam meja.

Walau bagaimanapun, garam jenis ini mengandungi kira-kira 84 mineral penting yang diperlukan oleh tubuh, termasuk kalsium, zat besi, kalium, dan magnesium.

Kerana ramuan ini, garam Himalaya dipercayai dapat membantu mengurangkan kekejangan otot, mengawal kadar gula dalam darah, dan menjaga sel-sel asam-basa yang sihat.

4. Garam Kosher

Garam Kosher mempunyai tekstur yang lebih kasar seperti kristal tidak tetap, berbeza dengan garam meja biasa yang anda akan dapati.

Perbezaan lain ialah garam halal tidak mengandungi agen anti-caking sehingga lebih mudah menggumpal dan juga tidak mengandungi yodium.

Walau bagaimanapun, garam halal mempunyai rasa yang tidak jauh berbeza dengan garam meja, tetapi lebih ringan.

5. Garam Celtic

Garam ini mempunyai warna kelabu, tidak jarang orang mengenalinya sebagai garam kelabu. garam kelabu ). Garam Celtic mengandungi sejumlah kecil air yang menjadikannya lembap.

Selain itu, garam ini mengandungi sejumlah mineral, tetapi mempunyai kandungan natrium yang lebih rendah daripada garam meja. Garam ini mempunyai sifat alkali dan boleh digunakan untuk mencegah kekejangan otot.

Garam mana yang lebih sihat?

Pada dasarnya, semua garam mempunyai tujuan yang sama, iaitu untuk menambah rasa pada hidangan anda. Anda boleh memilih garam yang boleh anda tambahkan pada masakan anda mengikut citarasa, tekstur, warna dan adat.

Selama ini, anda mungkin terbiasa menggunakan garam meja dalam masakan anda, ini tidak menjadi masalah selagi anda menambahkannya dalam jumlah yang mencukupi (tidak berlebihan).

Sekiranya anda ingin mendapatkan warna yang menarik dalam masakan anda, anda boleh menaburkan garam Himalaya ke atas makanan anda setelah dimasak.

Di samping itu, semua garam pada dasarnya juga mengandungi natrium klorida dan pelbagai mineral yang penting untuk tubuh.

Namun, anda harus memilih garam yang mengandungi iodin kerana mineral ini sangat diperlukan oleh tubuh dan garam beryodium terbukti dapat mencegah anda dari pelbagai penyakit yang berkaitan dengan yodium.

Recent Posts