10 Makanan dan Minuman Berkesan untuk Menghilangkan Perut Kembung •

Perut kembung adalah salah satu gejala masalah pencernaan yang paling biasa. Nasib baik, keadaan ini dapat bertambah baik dengan sendiri walaupun tanpa rawatan. Anda juga boleh mengambil makanan atau minuman tertentu untuk mengurangkan kembung yang membuatkan perut anda terasa kenyang.

Sebaliknya, ingat bahawa jenis makanan tertentu sebenarnya boleh membuat anda merasa kenyang. Jadi, jangan biarkan anda tersalah membezakan antara mereka. Inilah panduan ringkas yang boleh anda ikuti untuk memilih makanan ketika perut anda terasa kembung.

Makanan dan minuman yang menyebabkan perut kembung

(Sumber: www.shutterstock.com)

Apabila anda merasa kembung, ini biasanya kerana saluran pencernaan anda mengisi lebih banyak gas daripada biasa. Kesannya, perut terasa kenyang, membesar, atau bahkan menyakitkan kerana tekanan yang meningkat di dalam perut.

Terdapat pelbagai faktor yang dapat meningkatkan pengeluaran gas di dalam perut. Sebahagian daripada mereka adalah tabiat makan yang terlalu cepat, perubahan hormon semasa haid, kepada penyakit sistem pencernaan.

Dalam keadaan ini, makanan dan minuman tertentu sebenarnya dapat meningkatkan pengeluaran gas, menjadikan gejala anda semakin teruk. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk mengelakkan makanan dan minuman berikut ketika perut anda terasa kembung.

1. Makanan masin

Makanan masin tinggi natrium yang berasal dari garam. Natrium yang berlebihan dalam badan boleh menyebabkan pengekalan cairan, yang merupakan keadaan ketika cairan tidak dapat keluar sepenuhnya dari badan. Akibatnya, air terperangkap di dalam perut dan menyebabkan kembung.

2. Produk tenusu

Sebilangan orang mempunyai sistem pencernaan yang sensitif terhadap laktosa. Laktosa adalah gula yang terdapat dalam produk tenusu. Pencernaan laktosa memerlukan enzim laktase, tetapi tidak semua orang mempunyai enzim ini dalam jumlah yang mencukupi.

Bagi orang yang tidak bertoleransi laktosa, pengambilan susu atau produknya boleh menyebabkan perut kembung dan gejala lain dari sistem pencernaan. Ini kerana kehadiran laktase mencetuskan pembentukan gas di usus anda.

3. Kubis dan kubis

Kubis, kubis, dan sayur-sayuran serupa mengandung raffinose, sejenis gula yang hanya dapat dicerna dalam proses penapaian bakteria. Fermentasi menghasilkan lebihan gas sehingga makanan ini tidak digalakkan untuk orang yang mengalami perut kembung.

4. Makanan dengan pemanis tiruan

Beberapa jenis pemanis tambahan mengandungi zat yang sukar dicerna oleh badan. Bahan-bahan ini akan terkumpul di dalam perut dan akhirnya membuat perut terasa kembung. Jadi, anda harus menghadkan jumlah gula tambahan yang anda makan setiap hari.

5. Minuman berkarbonat

Minuman berkarbonat, soda, dan air berkilau mengandungi banyak gelembung. Gelembung yang tidak keluar akan tersekat di sistem pencernaan anda. Bersama dengan gas yang mengumpul, ini akan membuatkan perut terasa lebih teruk.

Makanan dan minuman untuk menghilangkan kembung

Berita baiknya, terdapat sejumlah makanan dan minuman yang dapat membantu mengatasi masalah perut kembung. Berikut adalah beberapa contoh.

1. Timun

Timun kaya dengan antioksidan yang disebut quercetin. Menurut kajian terdahulu, bahan ini dapat membantu melegakan gejala biasa sindrom iritasi usus seperti kembung perut, cirit-birit, dan sembelit (sembelit).

Selain itu, timun juga mengandungi silika, asid kafeik, dan vitamin C yang membantu mencegah pengekalan cecair di dalam badan. Anda boleh mendapat faedah ini dengan memakan timun mentah atau mencampurkan kepingan timun dalam air minuman.

2. saderi

Saderi dipercayai berkesan mengurangkan pengeluaran gas berlebihan di usus anda. Berkat kemampuannya membersihkan tubuh dari pelbagai toksin dan bahan berbahaya, sayur ini juga dapat mencegah pengumpulan cecair di saluran pencernaan.

3. Pisang

Pisang adalah salah satu buah terbaik untuk menghilangkan kembung. Ini kerana kandungan kalium dapat meneutralkan kelebihan natrium dalam tubuh kerana pengambilan makanan masin.

4. Tembikai

Tembikai mempunyai sifat diuretik yang dapat merangsang buah pinggang untuk mengeluarkan lebih banyak air kencing. Ini akan membantu mengempiskan perut anda yang kembung kerana kelebihan gas atau cecair.

5. betik

Makanan kuat lain untuk merawat kembung ialah betik. Sebabnya, betik kaya dengan serat, enzim penghilang protein, dan pelbagai bahan anti-radang yang membantu melegakan perut kembung.

6. Kunyit

Kunyit mampu menenangkan sistem pencernaan anda dengan membuang gas yang terperangkap di dalam badan. Untuk menghilangkan kembung perut, anda boleh minum jus kunyit (jamu) atau mencampurkannya dalam makanan anda.

7. Teh halia

Halia kaya dengan zingibain yang dapat mengurangkan pengeluaran gas berlebihan, sementara teh membantu menenangkan perut anda. Oleh itu, minum secawan teh halia tanpa gula dapat menghilangkan rasa tidak selesa yang disebabkan oleh perut kembung.

8. Kiwi

Kiwi kaya dengan enzim yang disebut actinidin. Menurut kajian di Jurnal Kimia Pertanian dan Makanan, actinidin dapat memudahkan pencernaan dan mempercepat pemecahan protein sehingga perut mengelakkan kembung.

9. Bawang putih

Bawang putih mampu merangsang pencernaan dan menyingkirkan lebihan cecair di dalam badan. Kandungan allicin Bawang putih juga berfungsi dengan protein semula jadi untuk membantu memecahkan bahan yang sukar dicerna oleh badan.

10. Yogurt

Walaupun termasuk produk tenusu, yogurt sebenarnya adalah makanan yang tepat untuk mengatasi perut kembung. Ini kerana pelbagai proses yang terlibat dalam pembuatan yogurt memudahkan tubuh mencerna.

Kandungan probiotik dalam yogurt juga merangsang pertumbuhan bakteria baik yang membantu melegakan kembung. Untuk meningkatkan khasiatnya, anda boleh mengambil yogurt dengan makanan kaya serat seperti pisang atau betik.

Perut kembung biasanya menjadi lebih baik dengan sendirinya, tetapi keadaan ini juga boleh bertambah buruk jika anda memilih makanan atau minuman yang salah. Seboleh-bolehnya, pilih makanan yang tidak meningkatkan pengeluaran gas sehingga berkesan untuk mengatasi perut kembung.

Recent Posts