Bunyi Kentut Setiap Orang Berbeza, Apa yang Menyebabkannya, Ya?

Anda mungkin sesekali menahan kentut ketika dikelilingi oleh banyak orang. Tidak hanya takut dengan bau busuk tiba-tiba, tetapi juga bimbang nanti suaranya akan terdengar cukup kuat untuk menarik perhatian. Akibatnya, anda bahkan dipanggil tidak sopan dan kotor kerana anda kentut dengan ceroboh. Pernahkah anda terfikir mengapa orang kentut terdengar berbeza? Ada suara yang lantang, sunyi, bahkan tidak didengar sama sekali. Dapatkan jawapannya melalui tinjauan berikut.

Kentut sekilas

Walaupun dianggap memalukan, membuang air kecil atau kentut adalah perkara biasa yang dilakukan oleh semua orang. Ini adalah proses semula jadi tubuh yang menunjukkan bahawa sistem pencernaan anda berfungsi dengan baik.

Namun, tidak semua kentut sama, ada yang tiba-tiba berbau tetapi tidak mengeluarkan suara sama sekali. Ada juga yang kentut kedengaran kuat, tetapi tidak berbau.

Seorang ahli gastroenterologi dari Klinik Gastroenterologi Universiti Michigan Medicine, Michael Rice, M.D, mendedahkan bahawa rata-rata manusia menyimpan kira-kira 1.5 liter gas di saluran pencernaan setiap hari. Semua gas ini akan dikeluarkan melalui kentut secara beransur-ansur. Biasanya, rata-rata manusia akan kentut dalam sehari sebanyak 14-23 kali dan cenderung tidak berbau.

Mengapa bunyi kentut berbeza?

Anda mungkin sudah tahu bahawa bau kentut dipengaruhi oleh makanan yang pernah anda makan sebelumnya. Sekiranya anda baru saja makan kacang polong, lobak, sawi, atau nangka muda, maka jangan terkejut jika anda segera kentut kerana semua makanan ini mengandungi gas yang tinggi.

Berbeza dengan itu, bunyi kentut ditentukan oleh seberapa cepat gas keluar dari perut keluar. Selain itu, ukuran dan bentuk dubur juga menentukan bunyi kentut anda.

Bayangkan masa ketika anda bermain seruling. Semakin kecil lubang yang dibuka seruling, semakin tinggi dan semakin tinggi nada. Sementara itu, jika anda membuka semua lubang seruling, nadanya akan semakin rendah dan besar.

Perkara yang sama dengan kentut. Apabila anda memegang kentut, saluran dubur terpaksa ditutup sehingga gas akan keluar sedikit demi sedikit. Akibatnya, kentut akan terdengar keras dan keras, kerana jalan keluar alias dubur dalam keadaan sempit.

Sementara itu, jika anda lebih santai, saluran dubur akan terbuka lebar dan memudahkan gas keluar. Suara yang dihasilkan juga cenderung lebih kecil dan bahkan tidak dapat didengar sama sekali.

Bunyi kentut yang kuat atau perlahan juga dipengaruhi oleh kelajuan gas yang keluar dari badan. Semakin cepat udara dikeluarkan dari badan anda, semakin kuat otot dubur dan semakin cepat ia terbuka. Hati-hati, ini menyebabkan bunyi kentut terdengar lebih kuat dan kuat.

Bolehkah saya mengawal bunyi kentut saya sendiri?

Apabila anda mempunyai keinginan untuk kencing atau kentut, anda mungkin takut bahawa suaranya akan nyaring dan menarik perhatian banyak orang. Daripada menahan kentut, sebenarnya ada helah khas yang boleh anda lakukan untuk menjangkakannya.

Prinsipnya sama seperti ketika anda membuang air besar. Semakin sukar anda menutup dubur, semakin kuat bunyi kentut apabila anda melonggarkan saluran dubur.

Oleh itu, letakkan diri anda sesenang mungkin. Semakin tenang anda, otot bukaan dubur juga akan mengendur. Dengan cara itu, udara dari perut akan lebih mudah keluar tanpa menimbulkan suara yang mengganggu.

Recent Posts