Kelebihan Tomato untuk Muka Yang Perlu Anda Ketahui

Tomato adalah ruji biasa yang terdapat di setiap dapur rumah tangga. Pasti anda sudah tahu bahawa tomato mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Namun, ternyata tomato juga dapat memberi manfaat untuk kecantikan kulit dan wajah. Apa faedahnya?

Gambaran keseluruhan kandungan tomato dan faedah kesihatannya

Tomato adalah seperti peti harta karun, jika kita bercakap mengenai pelbagai manfaat antioksidan. Selain kaya dengan vitamin C dan E, mineral mangan, dan beta-karoten, tomato juga kaya akan fitonutrien karotenoid, seperti lutein, zeaxanthin, dan likopen.

Baru-baru ini, penyelidik menemui kaitan penting antara likopena dan kesihatan tulang. Lycopene berperanan dalam mencegah dan menguruskan kehilangan tulang dan osteoporosis akibat tekanan oksidatif.

Ejen antioksidan ini akan menghalang pengeluaran ROS (spesies oksigen reaktif), seperti radikal bebas, dan pembentukan dan aktiviti osteoklas - sel yang bertanggungjawab untuk kehilangan tulang.

Penggunaan tomato telah lama dikaitkan dengan kesihatan jantung dan kawalan tahap kolesterol darah, kolesterol jahat (LDL), dan trigliserida.

Tambahan pula, ekstrak tomato terbukti dapat membantu mencegah penggumpalan sel platelet darah - faktor yang sangat penting dalam menurunkan risiko penyakit jantung, seperti aterosklerosis.

Manfaat kesihatan jantung tomato berkaitan dengan interaksi antara fitonutrien penting dalam tomato: esculeoside A, chalconaringerin, dan molekul asid lemak 9-oxo-octadecadienoic acid.

Khasiat tomato untuk kulit wajah

Berikut adalah beberapa kelebihan tomato untuk kecantikan dan kesihatan kulit wajah.

1. Membantu mencegah barah kulit

Seperti yang telah disebutkan, tomato kaya dengan antioksidan, salah satunya adalah likopen. Lycopene adalah sejenis antioksidan yang memberikan pigmen warna kepada tomato.

Nah, pelbagai kajian mendapati bahawa likopena mempunyai kesan antikanker yang kuat. Ejen antioksidan ini dapat membantu melawan kerosakan sel kulit dari dalam dan melindungi terhadap risiko barah kulit.

Kami disyorkan untuk mengambil sekurang-kurangnya 16 miligram likopen setiap hari agar tubuh dapat melawan radikal bebas. Satu penyelesaian, tentu saja, adalah makan tomato.

2. Membantu melembapkan kulit

Manfaat seterusnya, tomato boleh digunakan untuk membantu melembapkan kulit wajah, anda tahu. Anda boleh mendapat faedah ini kerana tomato mempunyai kandungan kalium yang cukup tinggi.

Menurut kajian yang diterbitkan pada tahun 2012 di Jurnal Sains Dermatologi, Penurunan kadar kalium boleh menyebabkan kulit kering pada orang yang mengalami eksim.

Nah, sebagai sumber kalium, anda boleh mencuba menggunakan tomato atau produk yang mengandungi ramuan ini dalam rutin rawatan anda.

3. Membantu melindungi kulit dari selaran matahari

Bukan hanya membantu mencegah barah kulit, lycopene dalam tomato juga dapat melindungi kulit dari selaran matahari. Keberkesanan ini bahkan telah terbukti dalam jurnal Sains Fotokimia dan Fotobiologi pada tahun 2006.

Menurut kajian, makan makanan yang kaya dengan likopen dapat membantu memberikan perlindungan sepanjang hayat terhadap sinaran ultraviolet yang berbahaya.

Walau bagaimanapun, tomato bukanlah pengganti pelindung matahari. Oleh itu, anda masih harus menggunakan pelindung matahari dengan SPF 30 atau lebih untuk perlindungan tambahan.

4. Membantu pengelupasan kulit mati

Rupa-rupanya, tomato juga dapat memberikan manfaat sebagai pengelupas untuk kulit wajah. Ini ditunjukkan dalam kajian tahun 2011 yang memeriksa pengelupasan herba. Manfaat ini dapat berlaku berkat kandungan pektin dan flavonoid dalam tomato.

Pengelupasan ini sangat penting untuk menjaga kesihatan dan kecantikan kulit. Pada dasarnya, kulit secara semula jadi akan menumpahkan sel-sel kulit mati untuk memberi ruang kepada sel-sel kulit baru.

Sekiranya sel-sel kulit mati terus terkumpul, maka ini dapat membuat kulit wajah terasa kering, bersisik, dan menyumbat pori. Pada akhirnya, kulit boleh ditumbuhi jerawat. Oleh itu, kulit memerlukan pengelupasan untuk mengelakkan perkara ini berlaku.

5. Membantu melancarkan pengeluaran kolagen

Kolagen adalah protein yang berfungsi sebagai salah satu blok bangunan tulang, kulit, rambut, otot, dan ligamen. Di kulit, kolagen membantu kulit agar tetap kelihatan ketat sehingga menjadikan wajah kelihatan lebih awet muda.

Malangnya, penghasilan kolagen dalam badan menurun seiring bertambahnya usia. Oleh itu, anda memerlukan pengambilan dari sumber luaran seperti makanan.

Makan tomato boleh menjadi satu penyelesaian. Tomato mengandungi vitamin C yang dapat membantu merangsang pengeluaran kolagen sekaligus meningkatkan sistem ketahanan badan.

Recent Posts