Kaedah paling berkesan untuk menghilangkan bau mulut tanpa rumit

Walaupun bukan masalah perubatan yang serius, bau mulut boleh membuat kita merasa tidak selamat. Bau yang tidak menyenangkan yang keluar dari mulut membuat kita sering merasa rendah diri untuk berbual dengan orang di sekeliling kita. Namun, sekarang anda tidak perlu risau lagi. Terdapat banyak cara mudah tetapi kuat untuk menghilangkan bau mulut. Ada apa-apa? Mari cari jawapannya dalam ulasan berikut.

Kaedah paling berkesan untuk menghilangkan bau mulut

Lebih daripada 90 peratus kes bau mulut berasal dari gigi dan mulut yang kotor disebabkan oleh bakteria. Setiap kali anda makan, sepotong makanan boleh menempel atau terkena di antara gigi anda.

Sisa makanan yang tersimpan di gigi dari masa ke masa akan didekati oleh bakteria jika anda jarang menggosok gigi. Bakteria ini dapat melepaskan sebatian sulfur yang menyebabkan mulut anda berbau busuk.

Walaupun begitu, terdapat banyak faktor lain yang juga boleh menyebabkan bau mulut. Bermula dari merokok, makan makanan berbau kuat, hingga tanda-tanda keadaan perubatan yang serius.

Apa pun penyebabnya, jangan biarkan nafas berbau menurunkan keyakinan anda. Beberapa cara mudah di bawah ini boleh anda cuba menghilangkan bau mulut yang menjengkelkan.

1. Minum air

Adakah anda tahu bahawa mulut kering boleh menyebabkan bau mulut? Ya. Mulut kering menunjukkan pengeluaran air liur kurang. Ini boleh menjejaskan kebersihan mulut anda.

Tanpa air liur, bakteria yang menyebabkan bau mulut sangat senang dibiakkan. Sebabnya, bakteria yang menyebabkan bau mulut dapat berkembang dengan baik dalam keadaan persekitaran yang kering.

Bakteria yang tumbuh dan membiak kemudian menghasilkan sebatian sulfur (sulfur) yang menyengat. Apabila anda membuka mulut, bau yang tidak menyenangkan akan hilang.

Itulah sebabnya minum banyak air adalah kaedah termudah untuk merawat dan menghilangkan bau mulut. Pengambilan cecair yang mencukupi dapat meningkatkan pengeluaran air liur. Dengan cara itu, mulut anda akan lebih lembap dan nafas anda akan terasa segar.

Tidak ada ukuran pasti berapa banyak yang harus anda minum. Pastikan minum segelas air segera setiap kali anda merasa dahaga. Ingat, minum banyak air, bukan minuman berkafein atau bergula.

2. Berus gigi

Pakar bersetuju bahawa gigi dan mulut yang kotor adalah penyebab bau mulut yang paling biasa. Itulah sebabnya, menjaga kebersihan dan kesihatan mulut adalah kaedah paling berkesan untuk menghilangkan bau mulut.

Pastikan anda menggosok gigi dua kali sehari pada waktu pagi dan malam menggunakan ubat gigi fluorida. Fluorida adalah mineral berkesan yang membantu melindungi gigi daripada kerosakan.

Walau bagaimanapun, jangan hanya menggosok gigi. Gunakan teknik yang betul supaya anda dapat merasakan hasil yang lebih optimum.

Elakkan menggosok gigi terlalu keras. Daripada menjadikan gigi lebih bersih, menggosok dengan kuat malah mengikis enamel gigi. Ini adalah asal gigi sensitif.

Jangan lupa menukar kuas anda setiap 3-4 bulan. Bulu nipis tidak akan berkesan membersihkan gigi dari plak dan serpihan makanan.

3. Menggosok gigi

Gigi putih, bersih, dan nafas yang baik sepanjang hari adalah impian semua orang. Agar tidak hanya menjadi mimpi, anda harus flossing selepas menggosok gigi.

Flossing adalah teknik membersihkan antara gigi menggunakan benang gigi. Benang gigi dapat membantu membersihkan serpihan makanan yang tersekat di antara gigi dan tidak dapat dijangkau oleh bulu sikat.

Apabila dilakukan secara berkala dengan cara yang betul, flossing Gigi boleh menjadi cara yang pasti untuk menghilangkan bau mulut. Elakkan menggosok atau menarik benang terlalu keras.

Sebabnya, ini sebenarnya akan mencederakan gusi anda dan membuat mereka berdarah.

4. Gunakan ubat kumur

Adakah anda mahu nafas berbau hilang dalam sekelip mata? Berkumur dengan ubat kumur, aka ubat kumur.

Selain menghilangkan bau mulut, berkumur juga dapat membersihkan seluruh rongga mulut dari sisa makanan dan plak. Senang bilas dua kali sehari setelah menggosok gigi dan flossing.

Untuk faedah yang optimum, pastikan anda tahu cara menggunakannya. Sebelum menggunakan ubat kumur, perhatikan senarai ramuan.

Elakkan membeli ubat kumur yang mengandungi alkohol. Alkohol boleh mengeringkan mulut dan membuat bau mulut menjadi lebih teruk.

Di samping itu, gunakan ubat kumur mengikut dos. Pastikan anda tidak menggunakannya secara berlebihan. Penggunaan ubat kumur yang berlebihan boleh menyebabkan overdosis yang boleh memberi kesan negatif kepada tubuh.

Penting untuk memahami bahawa berkumur tidak dapat menggantikan peranan menyikat dan menggosok flossing. Cuci mulut hanya membantu mengurangkan bakteria dan menyegarkan nafas.

Oleh itu, pastikan anda juga sentiasa menggosok gigi. flossing, dan menggosok lidah setiap hari.

5. Bersihkan lidah

Tanpa menyedarinya, lidah anda dipenuhi dengan plak dan bakteria yang menyebabkan bau mulut. Sekiranya plak dan bakteria terus dibiarkan tumbuh dan bersarang di sana, maka bau mulut akan terus menghantui.

Malangnya, hanya dengan berkumur dengan ubat kumur tidak cukup untuk membasmi plak dan bakteria pada lidah. Semasa membilas, hanya lapisan plak terluar yang akan ditumpahkan. Sementara bakteria di bawahnya masih melekat pada permukaan lidah.

Itulah sebabnya membersihkan lidah harus menjadi sebahagian daripada rutin harian kita. Anda boleh membersihkan lidah anda menggunakan berus gigi sebagai kaedah menghilangkan bau mulut.

Gosok dari pangkal lidah ke hujung lidah dengan perlahan menggunakan berus gigi. Selepas itu, berkumur dengan air bersih. Lidah anda akan kembali bersih dan segar.

Sekiranya berus gigi tidak dapat mencapai bahagian belakang lidah anda atau anda tidak merasa selesa menggunakan sikat gigi, cubalah menggunakannya pengikis. Pengikis adalah alat khas untuk membersihkan lidah.

Alat ini dapat membersihkan bakteria, serpihan makanan, dan sel kulit mati yang melekat pada lidah. Jadi, setelah menggosok gigi, flossing, dan berkumur jangan lupa membersihkan lidah, ya!

6. Gargle baking soda

Sebenarnya, kelebihan baking soda tidak hanya digunakan untuk membuat kek. Baking soda aka sodium bikarbonat juga boleh digunakan sebagai cara semula jadi dan ubat kumur untuk menghilangkan bau mulut.

Penyelidikan menunjukkan bahawa baking soda berkesan membunuh bakteria yang menyebabkan bau mulut. Berkumur secara berkala dengan larutan soda penaik juga dapat membantu membersihkan plak dan serpihan makanan yang melekat pada permukaan gigi.

Cara menghilangkan bau mulut dengan menggunakan baking soda adalah mudah. Anda hanya melarutkan 2 sudu teh baking soda dalam segelas air suam.

Berkumur di sekitar mulut selama 30 saat. Selepas itu, buang air bilas. Lakukan kaedah ini secara berkala untuk mendapatkan hasil yang optimum.

7. Elakkan makanan yang menyebabkan bau mulut

Walaupun rasanya enak, ternyata ada sejumlah makanan yang boleh menjadi sumber bau mulut. Contohnya, bawang putih, durian, petai, dan jengkol.

Pada prinsipnya, semua makanan yang anda makan akan mempengaruhi bagaimana mulut dan nafas anda akan berbau. Kerana sebatian yang menyebabkan bau mulut yang terkandung dalam makanan ini dapat bertahan di dalam mulut anda.

Sebatian ini juga boleh memasuki aliran darah dan paru-paru, menyebabkan bau yang tidak menyenangkan semasa anda membuka mulut.

Oleh itu, bijaksana dalam memilih diet harian sebagai kaedah untuk menghilangkan dan mengatasi masalah bau mulut.

8. Berhenti merokok

Nafas berbau orang yang merokok cenderung mempunyai bau yang kuat dan tidak menyenangkan. Ini kerana perokok aktif lebih mudah mengalami pelbagai masalah pergigian dan mulut.

Pelbagai kajian malah melaporkan bahawa perokok berkemungkinan dua kali lebih tinggi menghidap penyakit gusi daripada mereka yang tidak merokok. Penyakit gusi adalah salah satu sebab anda mengalami bau mulut.

Sekiranya anda mempunyai ini, cara terbaik untuk menghilangkan bau mulut adalah berhenti merokok. Pada mulanya ia tidak mudah. Namun, tidak mustahil untuk mulai berhenti merokok sekarang.

Anda pasti dapat melakukannya jika anda tekad dan serius. Jangan teragak-agak untuk meminta sokongan daripada orang-orang terdekat anda apabila keadaan menjadi sukar.

Ingat, berhenti merokok bukan hanya membuat nafas anda lebih segar. Berhenti merokok juga meningkatkan kesihatan keseluruhan anda.

Sekiranya masih sukar, berjumpa doktor adalah pilihan terbaik. Doktor boleh menetapkan ubat tertentu atau terapi berhenti merokok.

9. Rundingan dengan doktor gigi

Nafas berbau boleh menjadi tanda keadaan perubatan yang lebih serius, seperti diabetes dan penyakit buah pinggang.

Oleh itu, jika beberapa kaedah di atas tidak berfungsi untuk menghilangkan bau mulut, segera berjumpa doktor gigi.

Doktor akan mengetahui punca bau mulut dengan memeriksa rongga mulut anda dengan teliti. Dia juga akan bertanya mengenai sejarah perubatan anda dan bagaimana anda menjaga gigi dan mulut anda.

Sekiranya perlu, doktor juga akan meminta anda melakukan beberapa siri ujian makmal untuk mengesahkan diagnosis. Setelah penyebabnya diketahui, barulah doktor dapat menentukan rawatan yang tepat mengikut keadaan anda.

Anda mungkin diberi ubat kumur khas yang boleh digunakan untuk menyegarkan nafas dan membersihkan mulut. Ubat gigi khas juga boleh diberikan untuk membantu melindungi gigi anda dari ancaman plak dan bakteria yang menyebabkan bau mulut.

Sebaiknya, periksa kesihatan gigi dan mulut anda secara berkala sekurang-kurangnya setiap 6 bulan.

Pelbagai makanan yang menghilangkan bau mulut

Ternyata ada makanan dan minuman yang dapat menghilangkan bau mulut buat sementara waktu. Perkara ini disampaikan oleh Gerald P. Curatola, seorang pensyarah pergigian di New York University College of Dentistry di laman Kesihatan Sehari-hari.

Apabila anda tidak dapat membersihkan gigi dengan segera, cubalah beberapa makanan dan minuman di bawah sebagai cara untuk menghilangkan bau mulut.

1. Gula-gula getah

Gula-gula kunyah boleh menjadi cara cepat untuk menghilangkan bau mulut dalam keadaan kecemasan. Selain itu, permen karet dapat membantu meningkatkan pengeluaran air liur untuk membersihkan sisa-sisa plak yang menempel pada gigi.

Menurut drg. Tripti Meysman, pengasas klinik pergigian yang disebut CityTooth di Minneapolis, Amerika Syarikat, makan permen karet boleh menjadi penyelesaian pintar sebagai cara untuk menghilangkan bau mulut apabila anda tidak membawa sikat gigi.

Sebagai gantinya, pilihlah permen karet berperisa pudina dan elakkan permen karet dengan rasa manis. Selain rasa pudina dapat menyamarkan bau busuk di mulut, kandungan gula juga tidak begitu baik.

Ini kerana bakteria di dalam mulut dapat memakan kandungan gula dalam gula-gula getah, yang kemudian menghasilkan asid di dalam mulut. Keadaan berasid di mulut boleh merosakkan enamel gigi dan menyebabkan bau mulut.

2. Yogurt

Yogurt boleh menjadi kaedah lain yang kuat untuk menghilangkan bau mulut. Kandungan probiotik dalam yogurt dapat melawan bakteria jahat di mulut.

Bukan hanya itu, probiotik dalam yogurt juga dapat mengurangkan jumlah hidrogen sulfida yang dihasilkan oleh bakteria yang menyebabkan bau mulut. Perlu diingat, hidrogen sulfida adalah sebatian yang menyebabkan bau mulut anda.

Yogurt kosong aka tanpa rasa jadi pilihan terbaik untuk mengatasi bau mulut. Sebabnya, gula tambahan dalam pelbagai yogurt berperisa sebenarnya dapat menarik perhatian bakteria jahat.

3. Epal

Selain bermanfaat untuk melancarkan metabolisme, ternyata buah juga berperanan aktif dalam menghambat aktiviti bakteria yang menyebabkan bau mulut. Salah satu buah yang boleh anda makan sebagai cara menghilangkan bau mulut adalah epal.

Manfaat epal untuk kesihatan tidak perlu diragui. Selain kaya dengan serat yang baik untuk melancarkan metabolisme, epal juga berkesan untuk menghilangkan bau mulut.

Epal dapat membantu menghalang aktiviti bakteria yang menyebabkan bau mulut kerana kandungan polifenolnya. Polifenol dalam epal juga dapat menyingkirkan sebatian atau gas yang berbau seperti belerang di dalam mulut.

Sementara itu, tekstur epal yang renyah ketika dikunyah juga dapat membantu melepaskan serpihan makanan yang masih tersekat di gigi. Ia tidak berhenti di situ. Mengunyah epal juga dapat membuat mulut anda menghasilkan lebih banyak air liur.

Oleh itu, tidak pelik bahawa makan epal boleh menjadi cara yang pasti untuk menghilangkan bau mulut.

4. Makanan yang kaya dengan vitamin C

Sayuran dan buah-buahan yang kaya dengan vitamin C juga boleh menjadi cara yang sihat dan praktikal untuk menghilangkan bau mulut.

Buah-buahan seperti jeruk, strawberi, jambu batu, dan anggur diketahui menghasilkan asid di dalam mulut. Begitu juga, kubis, brokoli, dan kembang kol yang tinggi vitamin C.

Asid yang dihasilkan oleh buah-buahan dan sayur-sayuran ini dapat membantu mencegah bakteria jahat membiak di dalam mulut.

Sebaliknya, vitamin C diperlukan untuk menguatkan sistem ketahanan badan untuk melawan bakteria penyebab penyakit. Termasuk, memerangi bakteria yang menyebabkan bau mulut.

Recent Posts