4 Punca Lepuh Zakar dan Cara Mengatasinya •

Lepuh zakar boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, dan tidak semua luka penis disebabkan oleh gejala jangkitan kelamin (STI), tetapi boleh berbahaya. Jadi, lebih baik anda berjumpa doktor untuk mendapatkan sokongan dan rawatan yang lebih baik. Memahami kemungkinan penyebab lepuh zakar dapat membantu doktor anda untuk mencari punca masalah dan membuat rancangan rawatan yang sesuai.

Punca lepuh zakar

Penyebabnya sangat pelbagai, tetapi berikut adalah empat faktor yang menyebabkannya, iaitu:

1. Herpes genital

Ini adalah salah satu penyakit kelamin (STD) yang biasa, tetapi malangnya 80% individu tidak menyedari jangkitan ini. Herpes genital disebabkan oleh virus Herpes simplex, yang biasanya diperoleh ketika bersentuhan dengan permukaan lendir seseorang yang mempunyai virus. Gejala untuk kes ini adalah lepuh pada zakar atau bisul di kawasan kemaluan di kedua sisi dan dengan pangkal merah. Penyakit ini tidak dapat disembuhkan, jadi anda hanya dapat mengurangkan gejalanya.

2. Seks kasar atau melancap

Seks kasar atau melancap adalah salah satu daripada banyak penyebab lepuh zakar. Kekurangan pelinciran semasa hubungan seks atau melancap boleh menyebabkan lecet pada batang zakar dan juga pada kepala zakar. Mengelakkan jumlah pelincir yang tidak mencukupi semasa melakukan hubungan seks akan mengelakkan berlakunya kekacauan. Luka ini akan sembuh sendiri dalam kebanyakan kes, jadi rawatan tidak diperlukan.

3. Jangkitan kulat

Memang benar bahawa jenis jangkitan ini biasa terjadi pada wanita, tetapi juga boleh mempengaruhi lelaki. Jangkitan ini menyebabkan lepuh, kemerahan, gatal-gatal, dan pembengkakan zakar. Lepuh biasanya berwarna putih dan tebal.

4. Folliculitis

Apabila folikel dijangkiti, boleh menyebabkan lepuh atau lepuh berisi nanah muncul di zakar. Keadaan ini tidak menular dan boleh dirawat tanpa rawatan tambahan. Seorang lelaki dengan penyakit ini harus memberi perhatian sepenuhnya terhadap kebersihannya.

Gejala dan tanda lepuh zakar

1. Sekiranya disebabkan oleh jangkitan

Tanda-tanda jangkitan biasanya kulit kemerahan dan lepuh yang mudah menyerang (bulet impetigo); terdapat lepuh kecil dan kulit mungkin gatal atau merah sebelum jangkitan muncul (herpes).

2. Sekiranya disebabkan oleh penyakit kulit

Gejala utama adalah sakit tekak dan alat kelamin, sakit otot, dan batuk. Dermatitis boleh menyebabkan lepuh gatal, sedangkan Pemphigus cenderung menyerang kawasan yang menyakitkan.

3. Sekiranya disebabkan oleh dadah

Biasanya ini menyebabkan lepuh berdarah di kawasan zakar, saluran pernafasan, dan saluran pencernaan. Keadaan ini sangat serius dan tidak boleh diabaikan.

Cara merawat lepuh zakar

Terdapat banyak kaedah rawatan yang boleh anda lakukan, seperti:

  • Mengambil ubat penahan sakit yang dapat membantu mengurangkan kesakitan;
  • Menggunakan ubat bius yang dapat menghilangkan rasa sakit dan gatal. (Sebelum menggunakan salap jenis ini, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu, kerana terdapat beberapa orang yang sangat sensitif terhadap gel).
  • Sekiranya anda juga mengalami kesakitan ketika membuang air kecil, anda boleh berendam di dalam air suam atau dengan air yang mengalir di kawasan kemaluan.
  • Balut sedikit ais dalam tuala dan letakkan di kawasan lepuh sehingga 10 minit. Anda tidak boleh meletakkan ais terlalu lama kerana ia akan membakar kulit anda.
  • Jangan gunakan sabun wangi untuk mencuci zakar. Gunakan pembersih lembut dengan garam, atau dengan air dan kapas. Keringkan kawasan itu dengan pengering rambut, kerana lebih selesa daripada menggunakan tuala.
  • Minum lebih banyak air untuk menjadikan air kencing kurang kuat, menjadikannya lebih mudah untuk membuang air kecil.
  • Gunakan pelincir semasa melakukan aktiviti seksual untuk mengelakkan lepuh berulang.
  • Sekiranya herpes genital adalah penyebabnya, ia tidak dapat disembuhkan, tetapi dapat diobati secara efektif dengan ubat antivirus.

Recent Posts