Ketahui Tahap Kanser Payudara -

Sama seperti barah lain, betapa teruknya barah payudara anda berdasarkan tahapnya. Pementasan menunjukkan berapa banyak sel barah di payudara dan bagaimana ia merebak. Setiap peringkat menimbulkan gejala kanser payudara yang berbeza, jadi rawatan yang berbeza akan dipilih. Berikut ini adalah tinjauan mengenai tahap atau tahap barah payudara yang perlu anda ketahui.

Tahap barah payudara

Tahap barah payudara adalah tahap yang menentukan sama ada sel barah telah merebak dari payudara ke bahagian tubuh yang lain. Berdasarkan Jawatankuasa Bersama Kanser Amerika (AJCC), pembahagian peringkat barah payudara menggunakan sistem "TNM", iaitu:

 • T (ketumbuhan) — menunjukkan ukuran tumor dan adakah ia telah tumbuh dan merebak ke tisu berdekatan.
 • N (Node(kelenjar limfa) - menunjukkan sel barah yang telah merebak ke kelenjar getah bening.
 • M (Metastasis) - menunjukkan metastasis atau penyebaran sel barah ke organ lain di luar payudara, seperti paru-paru.

Setiap huruf di atas akan disertakan dengan angka, yang menggambarkan sejauh mana barah payudara telah berkembang. Contohnya, To, T1, T2, N0, N1, M0, M1, dan sebagainya. Nombor 0 bermaksud bahawa ia tidak wujud atau belum tersebar. Semakin tinggi bilangannya, semakin besar atau semakin buruk perkembangannya.

Selain merujuk kepada sistem TNM, pengelompokan tahap penyebaran barah payudara juga akan mempertimbangkan maklumat berikut:

 • Status reseptor estrogen (ER), sama ada kanser mempunyai protein yang disebut reseptor estrogen.
 • Status reseptor progesteron (PR), sama ada kanser mempunyai protein yang disebut reseptor progesteron.
 • Status Her2 / neu, adakah kanser telah menghasilkan terlalu banyak protein yang disebut Her2.
 • Peringkat barah, sama ada sel barah kelihatan seperti sel normal atau tidak.

Perbezaan antara setiap peringkat barah payudara

Setelah tahap TNM dan status sel barah ditentukan, hasil ini digabungkan menjadi proses yang disebut "kumpulan pentas"Atau peringkat kumpulan.

Pengumpulan peringkat adalah kaedah biasa untuk menghidap barah, termasuk barah payudara. Pengumpulan biasa bermula dari tahap 0-4. Semakin tinggi tahapnya, semakin teruk dan parahnya barah payudara.

Kanser payudara tahap 0

Tahap 0 digunakan untuk menggambarkan barah payudara yang tidak invasif atau karsinoma in situ. Maksudnya, sel barah atau sel bukan barah yang tidak normal belum berkembang dan tidak merebak ke tisu sihat berdekatan dan di luar payudara.

Jenis barah payudara yang sering berlaku pada peringkat ini adalah: karsinoma saluran in situ /karsinoma duktal in situ (DCIS). Selain itu, terdapat dua jenis karsinoma in situ yang lain, iaitu LCIS (karsinoma lobular in situ) dan penyakit atau penyakit puting Paget.

Karsinoma saluran in situ adalah jenis barah yang sangat awal dan sangat boleh disembuhkan. Namun, jika tidak segera dirawat, barah itu dapat merebak ke tisu payudara di sekitarnya. Rawatan barah payudara pada tahap ini umumnya dalam bentuk terapi lumpektomi, mastektomi, atau terapi radiasi.

Walaupun karsinoma lobular in situ umumnya tidak dianggap sebagai barah. Namun, apabila didiagnosis menghidap LCIS, anda berisiko tinggi terkena barah payudara. Oleh itu, doktor biasanya akan mengesyorkan pemeriksaan kanser payudara secara rutin, seperti mamografi.

Tahap 1

Tahap 1 adalah peringkat awal barah payudara yang berpotensi merebak (invasif). Pada peringkat ini, ukuran tumor masih sangat kecil dan belum merebak ke kelenjar getah bening. Walau bagaimanapun, sel-sel barah telah menyebar di luar lokasi asalnya dan menyebar ke tisu payudara yang sihat di sekitarnya.

Tumor yang cenderung kecil pada tahap ini menjadikan barah payudara masih sukar dikesan. Walau bagaimanapun, pengesanan awal dengan pemeriksaan sendiri payudara dan pemeriksaan biasa adalah sangat penting agar kejadiannya dapat didiagnosis lebih awal.

Kanser payudara tahap 1 terbahagi kepada dua kategori, iaitu:

Tahap 1A

Tahap 1A bermaksud tumor berukuran 2 cm atau lebih dan tidak merebak di luar payudara. Berdasarkan sistem TNM, barah payudara tahap 1A digambarkan sebagai T1 N0 M0.

Selain itu, jenis barah payudara yang diklasifikasikan positif untuk reseptor estrogen atau positif untuk reseptor progesteron juga boleh diklasifikasikan sebagai tahap 1A.

Tahap 1B

Keistimewaan barah payudara tahap 1B adalah salah satu daripada dua keadaan berikut:

 • Terdapat sel barah di kelenjar getah bening dengan ukuran sel sekitar 0.2-2 mm, tetapi tidak ada tumor yang dijumpai di payudara.
 • Terdapat tumor di payudara berukuran 2 cm atau lebih kecil dan ada sel barah dengan ukuran sekitar 0.2-2 mm di kelenjar getah bening berhampiran payudara.

Berdasarkan sistem TNM, tahap 1B adalah sama dengan T0 N1mi M0 atau T1 N1mi M0.

Biasanya, kadar survival barah payudara tahap 1A sedikit lebih tinggi daripada 1B. Tetapi secara umum, wanita yang berada di tahap ini masih mempunyai kualiti hidup yang baik.

Kanser payudara pada tahap 1 masih boleh disembuhkan. Pada tahap ini, rawatan yang diberikan umumnya berbentuk pembedahan barah payudara (lumpektomi atau mastektomi dan penyingkiran kelenjar getah bening).biopsi kelenjar getah bening), terapi radiasi barah payudara, kemoterapi, terapi hormon, atau terapi yang disasarkan.

Tahap 2

Tahap 2 juga dikenali sebagai barah payudara invasif. Pada tahap ini, barah tidak dapat diklasifikasikan sebagai tahap akhir, tetapi sudah melewati tahap awal.

Pada peringkat 2, ukuran tumor lebih besar daripada tahap sebelumnya. Sel barah telah merebak ke kelenjar getah bening, walaupun masih di kawasan berdekatan, tetapi tidak merebak ke bahagian tubuh yang lebih jauh.

Kanser payudara tahap 2 terbahagi kepada:

Tahap 2A

Secara umum, barah payudara tahap 2A dapat dijelaskan oleh salah satu keadaan berikut:

 • Tidak ada tumor di payudara, tetapi sel-sel barah telah merebak ke 1-3 kelenjar getah bening di dekat ketiak atau tulang dada.
 • Terdapat ketumbuhan pada payudara yang berukuran kurang dari 2 cm dan terdapat sel barah di kelenjar getah bening berhampiran ketiak.
 • Terdapat tumor berukuran 2-5 cm dan belum merebak ke kelenjar getah bening di sekitarnya.

Di bawah sistem TNM, tahap 2A adalah sama seperti: T0 N1 Mo, T1 N1 M0, atau T2 N0 M0.

Tahap 2B

Pada barah payudara tahap 2B, kemungkinan keadaan yang dialami termasuk:

 • Tumor berukuran antara 2-5 cm dan 0,2-2 mm sel barah terdapat di kelenjar getah bening.
 • Tumornya berukuran antara 2-5 cm dan sel barah telah merebak ke 1-3 kelenjar getah bening di ketiak atau berhampiran tulang dada.
 • Tumor lebih besar dari 5 cm dan belum merebak ke kelenjar getah bening.

Menurut sistem TNM, tahap 2B digambarkan sebagai T2 N1 M0 atau T3 N0 M0.

Jangka hayat untuk barah payudara tahap 2 boleh sampai lima tahun setelah diagnosis, dengan bantuan rawatan. Rawatan yang biasanya diberikan adalah pembedahan barah payudara, baik lumpektomi, mastektomi, atau penghapusan kelenjar getah bening. Anda mungkin juga memerlukan kemoterapi kanser payudara atau terapi hormon sebelum pembedahan dan terapi yang disasarkan (jika positif HER2).

Tahap 3

Tahap 3 juga dikenali sebagai barah payudara maju tempatan. Ini bermaksud bahawa tumor atau benjolan yang dijumpai boleh menjadi lebih besar atau penyebaran sel barah ke kelenjar getah bening lebih banyak. Walau bagaimanapun, penyebaran ini belum sampai ke organ tubuh yang lain.

Tahap 3 umumnya dibahagikan kepada tiga kategori, iaitu:

Tahap 3A

Keadaan tahap 3A biasanya merangkumi:

 • Tidak ada tumor yang dijumpai di payudara atau ada tumor kecil atau besar, tetapi sel barah dijumpai di 4-9 kelenjar getah bening berdekatan.
 • Tumornya lebih besar dari 5 cm dan terdapat sekumpulan kecil sel barah yang terdapat di kelenjar getah bening berdekatan.
 • Tumornya lebih besar dari 5 cm dan sel barah terdapat di 1-3 kelenjar getah bening di bawah lengan atau berhampiran tulang dada.

Menurut sistem TNM, tahap 3A dapat digambarkan sebagai T (0-2) N2 M0, T3 N1 M0, atau T3 N2 M0.

Tahap 3B

Pada barah payudara tahap 3B, ukuran tumor boleh kecil atau besar. Selain itu, pada tahap ini sel-sel barah juga biasanya:

 • Telah merebak ke dinding dada dan / atau kulit payudara.
 • Ia mungkin merebak ke 9 kelenjar getah bening berhampiran ketiak atau ke nodus limfa berhampiran tulang dada.
 • Kanser telah merebak ke kulit payudara dan menyebabkan radang pada barah payudara.

Pada peringkat ini, sistem TNM dapat digambarkan sebagai T4 N0 M0, T4 N1 M0, atau T4 N2 M0.

Tahap 3C

Peringkat ini biasanya merangkumi:

 • Tidak ada tanda-tanda barah di payudara. Sekiranya terdapat tumor, ukurannya boleh bervariasi dan mungkin merebak ke dinding dada dan / atau kulit payudara.
 • Sel barah telah merebak ke 10 atau lebih kelenjar getah bening di ketiak.
 • Sel barah mungkin merebak ke kelenjar getah bening di atas atau di bawah tulang selangka.
 • Sel barah mungkin merebak ke kelenjar getah bening di ketiak atau kelenjar getah bening berhampiran tulang dada.
 • Kanser telah merebak ke kulit payudara, juga dikenali sebagai barah payudara yang meradang.

Menurut sistem TNM, tahap 3C adalah sama dengan T (1-4) N3 M0.

Kanser payudara pada peringkat ini tidak selalu dapat dikendalikan. Sekiranya pembedahan tidak dapat dirawat, perawatan biasanya dilakukan dengan terapi, seperti kemoterapi, terapi radiasi, terapi hormon, atau terapi yang disasarkan.

Dengan rawatan ini, jangka hayat kanser payudara tahap 3 dapat lebih lama. Menurut Cancer Research UK, lebih daripada 70% pesakit dengan tahap ini dapat bertahan hingga lima tahun setelah diagnosis.

Tahap 4

Kanser payudara tahap 4 juga dikenali sebagai barah payudara metastatik. Sel-sel barah umumnya telah berkembang cukup lama di payudara sehingga akhirnya dapat dikategorikan pada tahap ini.

Kanser payudara tahap 4 adalah peringkat terakhir dan merupakan keadaan yang serius dan mengancam nyawa. Pada tahap ini, barah telah merebak dari payudara dan kelenjar getah bening di sekitar organ tubuh lain, seperti paru-paru, kelenjar getah bening yang jauh dari payudara, kulit, tulang, hati, atau otak.

Penyebaran ini boleh berlaku pada satu atau lebih organ ini. Pada peringkat ini, sistem TNM dapat digambarkan sebagai T (1-4) N (1-3) M1.

Gejala barah payudara metastatik umumnya berbeza. Sebagai tambahan kepada gejala barah payudara secara umum, pesakit pada tahap ini sering merasakan gejala di bahagian tubuh yang lain, bergantung pada organ mana yang telah terdedah.

Sekiranya merebak ke tulang, orang yang menghidap barah payudara pada tahap ini mungkin merasa sakit pada bahagian tulang tertentu. Sekiranya masuk ke paru-paru, anda mungkin merasa batuk atau sesak nafas, sementara jika masuk ke hati, anda mungkin merasa letih, demam, kurang selera makan, dan sebagainya.

Sebenarnya, barah yang telah merebak ke paru-paru dapat membuat paru-paru anda terdedah kepada jangkitan, seperti radang paru-paru.

Rawatan tahap 4

Pesakit dengan barah payudara tahap 4 atau metastatik tidak dapat disembuhkan sepenuhnya. Jangka hayat hanya sekitar 25% yang dapat bertahan selama 5 tahun setelah didiagnosis.

Namun, rawatan masih perlu dilakukan untuk menghilangkan gejala, meningkatkan kualiti hidup, dan memperpanjang jangka hayat, dengan mengecilkan dan memperlambat pertumbuhan sel-sel barah.

Secara amnya, pesakit kanser payudara tahap 4 menerima terapi sistemik, iaitu terapi hormon, kemoterapi, terapi sasaran, imunoterapi, atau gabungannya. Pembedahan dan / atau terapi radiasi juga mungkin diperlukan untuk keadaan tertentu. Rujuk doktor anda untuk mendapatkan jenis rawatan yang tepat untuk anda.

Selain rawatan perubatan, anda juga perlu menerapkan tabiat sihat untuk menyokong kecergasan badan anda, seperti diet yang sihat dan senaman yang teratur. Tanya doktor anda tentang sukan yang masih boleh anda lakukan mengikut keadaan anda.

Secara amnya, kanser payudara yang lebih awal dijumpai, semakin tinggi peluang untuk sembuh. Oleh itu, setiap keluhan yang anda rasakan, anda harus segera berjumpa doktor untuk mencegah barah payudara yang teruk.

Sekiranya selepas menjalani rawatan dan tanda-tanda barah tidak dijumpai, anda juga perlu menjaga kesihatan badan anda. Sebabnya, sel barah masih mungkin berulang atau kembali.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found